Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення - Пєтков С.В. - Стаття 86/1. Експлуатація на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням

Виготовлення чи збут заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збут незаконно добутої продукції - тягнуть за собою накладення штрафу від дев'яти до двадцяти одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян з конфіскацією цих знарядь, матеріалів та засобів для їх виготовлення.

(Доповнено статтею 85 згідно із Законом України від 06.03.96 р. № 81/96-ВР; із змінами, внесеними згідно із законами України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР, від 21.01.2010 р. № 1827-УІ, від 23.09.2010 р. № 2558-УІ)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони тваринного і рослинного світу (див. Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ", "Про рослинний світ").

Предмет посягання - об'єкти тваринного та рослинного світу.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про рослинний світ" рослинний світ - це сукупність усіх видів рослин, а також грибів та утворених ними угруповань на певній території; об'єкти рослинного світу - це дикорослі та інші несільськогосподарського призначення судинні рослини, мохоподібні, водорості, лишайники, а також гриби на всіх стадіях розвитку та утворені ними природні угруповання.

Відповідно до преамбули Закону України "Про тваринний світ" тваринний світ є складовою навколишнього природного середовища, джерелом одержання промислової і лікарської сировини, харчових продуктів та інших матеріальних цінностей. Згідно статті 3 цього ж Закону об'єктами тваринного світу, які підлягають охороні, є:

1) дикі тварини - хордові, в тому числі хребетні (ссавці, птахи, плазуни, земноводні, риби та інші) і безхребетні (членистоногі, молюски, голкошкірі та інші) в усьому їх видовому і популяційному різноманітті та на всіх стадіях розвитку (ембріони, яйця, лялечки тощо), які перебувають у стані природної волі, утримуються у напіввільних умовах чи в неволі;

2) частини диких тварин (роги, шкіра тощо);

3) продукти життєдіяльності диких тварин (мед, віск тощо).

Підлягають охороні також нори, хатки, лігва, мурашники, боброві загати та інше житло та споруди тварин, місця токування, линяння, гніздових колоній птахів, постійних чи тимчасових скупчень тварин, нерестовищ, інші території, що є середовищем їх існування та шляхами міграції.

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у виготовленні чи збуті заборонених знарядь добування об'єктів тваринного або рослинного світу, а також збуті незаконно добутої продукції (формально-матеріальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку - загальний (фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку).

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі прямого чи непрямого умислу.

Стаття 86. Виключена

(У редакції Указу Президії Верховної Ради Української PCP від 03.04.86 p. № 2010-ХІ; виключена згідно із Законом України від 06.03.96 р. № 81/96-ВР)

Стаття 86/1. Експлуатація на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням

Експлуатація на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням, якщо його наявність передбачена відповідними нормативами, або з неефективно працюючим рибозахисним обладнанням - тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб- від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Доповнено статтею 86 згідно із Законом України від 06.03.96 р. № 81/96-ВР; із змінами, внесеними згідно із Законом України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони водних біоресурсів та використання водних об'єктів (див. Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ", "Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів", Водний кодекс України).

Предмет посягання - водні біоресурси (риба).

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається в експлуатації на водних об'єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням, якщо його наявність передбачена відповідними нормативами, або з неефективно працюючим рибозахисним обладнанням (формальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку - як громадяни, так і посадові особи.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.

Стаття 87. Порушення вимог щодо охорони середовища перебування і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування диких тварин
Стаття 88. Незаконне вивезення з України і ввезення на її територію об'єктів тваринного і рослинного світу
Стаття 88/1. Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах
Стаття 88/2. Порушення правил створення, поповнення, зберігання, використання або державного обліку зоологічних, ботанічних колекцій та торгівлі ними
Стаття 89. Жорстоке поводження з тваринами
Стаття 90. Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України
Стаття 90/1. Невиконання правил і норм у процесі створення, виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій
Стаття 91. Порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду
Стаття 91/1. Невиконання вимог екологічної безпеки у процесі впровадження відкриттів, винаходів, корисних моделей, промислових зразків, раціоналізаторських пропозицій, ново! техніки, технологій і систем, речовин і матеріалів
Стаття 91/2. Перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru