Науково-практичний коментар Кодексу України про адміністративні правопорушення - Пєтков С.В. - Стаття 90. Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України

Погіршення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) тварин і рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), - тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб - від тридцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого.

(Із змінами, внесеними згідно із законами України від 06.03.96 р. № 81/96-ВР, від 07.02.97 р. № 55/97-ВР; у редакції Закону України від 11.07.2003 р. № 1122-ІV)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони тваринного і рослинного світу (див. Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ", "Про рослинний світ", "Про Червону книгу України").

Безпосередній об'єкт - встановлений порядок охорони рідкісних видів тварин і рослин. Предмет посягання - рідкісні види тварин і рослин.

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у:

1) погіршенні середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України (формальний склад);

2) знищенні, незаконному або з порушенням встановленого порядку вилученні їх з природного середовища (формальний, а в частині знищення - формально-матеріальний склад);

3) порушенні умов утримання (вирощування) тварин і рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження) (матеріальний склад).

3. Суб'єкт адміністративного проступку - як громадяни, так і посадові особи.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.

Стаття 90/1. Невиконання правил і норм у процесі створення, виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій

Невиконання правил і норм у процесі створення нових штамів мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Невиконання правил і норм екологічної безпеки у процесі виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій - тягне за собою накладення штрафу на громадян від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

(Доповнено статтею 90 і згідно із Законом України від 06.03.96 р. № 81/96-ВР; із змінами, внесеними згідно із Законом України від 07.02.97 р. № 55/97-ВР)

1. Об'єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони навколишнього природного середовища та забезпечення екологічної безпеки (див. Закони України "Про охорону навколишнього природного середовища", "Про тваринний світ", "Про рослинний світ", "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", "Про ветеринарну медицину" тощо).

Безпосередній об'єкт - встановлений порядок поводження із мікроорганізмами, біологічно активними речовинами та іншими продуктами біотехнологій.

Предмет посягання - штами мікроорганізмів, біологічно активні речовини та інші продукти біотехнологій.

Згідно норм Положення про функціональну підсистему захисту сільськогосподарських тварин і рослин єдиної державної системи запобігання і реагування на надзвичайні ситуації техногенного та природного характеру, затвердженого Наказом Міністерства аграрно-промислового комплексу України від 25.05.1999 р. № 214, штами мікроорганізмів - це генетично однорідні популяції мікроорганізмів у межах виду з певними стабільними специфічними морфологічними ознаками і біологічними властивостями; мікроорганізм - це організми дуже маленьких розмірів, переважно одноклітинні, яких можна побачити лише у мікроскоп. До них відносять бактерії, мікроскопічні гриби, простіші, водорості, різноманітні віруси; біологічно активні речовини- це різноманітні препарати, які отримуються за допомогою генетичної інженерії, культури тварин і рослинних клітин; продукти біотехнологій - це продукти, які отримуються за допомогою певних промислових методів із використанням живих організмів та біологічних процесів.

2. Об'єктивна сторона правопорушення виражається у:

1) невиконанні правил і норм у процесі створення нових штамів мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій;

2) невиконанні правил і норм екологічної безпеки у процесі виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій.

Обидва склади - формальні.

3. Суб'єкт адміністративного проступку - як громадяни, так і посадові особи.

4. Суб'єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності.

Стаття 90/1. Невиконання правил і норм у процесі створення, виробництва, зберігання, транспортування, використання, знешкодження, ліквідації, захоронення мікроорганізмів, біологічно активних речовин та інших продуктів біотехнологій
Стаття 91. Порушення правил охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду
Стаття 91/1. Невиконання вимог екологічної безпеки у процесі впровадження відкриттів, винаходів, корисних моделей, промислових зразків, раціоналізаторських пропозицій, ново! техніки, технологій і систем, речовин і матеріалів
Стаття 91/2. Перевищення лімітів та нормативів використання природних ресурсів
Стаття 91/3. Приховування перевищення встановлених лімітів на обсяги утворення та розміщення відходів
Стаття 91/4. Відмова від надання чи несвоєчасне надання екологічної інформації
Стаття 92. Порушення вимог законодавства про охорону культурної спадщини
Стаття 92/1. Порушення законодавства про Національний архівний фонд та архівні установи
Глава 8. Адміністративні правопорушення в промисловості, будівництві та у сфері використання паливно-енергетичних ресурсів
Стаття 93. Порушення вимог законодавчих та інших нормативних актів з безпечного ведення робіт у галузях промисловості
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru