Проблеми теорії держави і права - Машков А. - Цілі і завдання лекції

Цілі і завдання лекції

Мета даної лекції - це розглянути питання, що стосуються об'єкта та предмета загальнотеоретичної юридичної науки1 у контексті визначення предметів і об'єктів базових галузевих, спеціалізованих та спеціальних юридичних наук, а також юридичних наук загалом. Крім того, також буде висвітлено місце і значення загальнотеоретичної юридичної науки (далі - ЗЮН) у системі юридичних знань та практики.

Зазначених цілей можна досягнути за умови вирішення певних завдань, що за своєю гносеологічною природою є проміжними цілями.

Серед них можемо визначити такі основні, як:

• визначення понять "об'єкт науки" та "предмет науки", "об'єкт ЗЮН" і "предмет ЗЮН";

• визначення співвідношення об'єкта та предмета ЗЮН з об'єктами і предметами юридичних наук, а також наук соціально-гуманітарного блоку;

• аналіз функції ЗЮН у системі юридичного знання;

• критичне осмислення різноманітних поглядів на ЗЮН, які наявні у науковій літературі і стосуються її об'єкта та предмета.

Як бачимо, фактично основним питанням даної лекції є аналіз понять "об'єкт науки" і "предмет науки", включаючи розгляд питання про тлумачення цих понять щодо всієї сукупності юридичних наук, а також окремо взятих наук цього блоку (зокрема цивільного та кримінального права, трудового та екологічного права, криміналістики і кримінології).

План лекції

• Важливість проблематики, пов'язаної з розумінням об'єктів і предметів юридичних наук (перш за все ЗЮН).

• Проблеми та недоліки поділу наукового знання на окремі галузі. Значення поняття "предмет науки" для поділу наукового знання на окремі галузі.

• Визначення понять "об'єкт науки" та "предмет науки". Загальна характеристика процесу формування уявлень про "об'єкт науки" і "предмет науки".

• Юридична наука в системі соціальних наук.

• Об'єкт і предмет юридичної науки. Система юридичних наук.

• Об'єкт і предмет ЗЮН. Основні точки зору.

• Визначення об'єкта та предмета теорії держави та права як науки і навчальної дисципліни.

• Співвідношення теорії держави і права з деякими юридичними та неюридичними соціально-гуманітарними науками.

• Основні функції теорії держави і права.

• Місце та значення теорії держави і права в системі юридичних знань.

• Система теорії держави і права як науки та навчальної дисципліни.

• Висновки.

Важливість проблематики, пов'язаної з розумінням об'єктів і предметів юридичних наук (перш за все ЗЮН)

Проблема предмета окремо взятої науки є дуже важливою з наукознавчої точки зору. її вирішення багато в чому визначає характер і форму внутрішньої організації наукового матеріалу в рамках єдиного наукового поля.

Юридичне знання в цьому відношенні не виняток. Тому недооцінювання проблеми предмета науки, з чим ми доволі часто зустрічаємось в літературі, свідчить про недостатньо високу ступінь осмислення і обробки наукового матеріалу, а також про невисокий рівень його систематизації в межах тієї чи іншої окремо взятої науки або всієї науки загалом (залежно від того, де саме ми зустрічаємось з таким нерозумінням). З іншого боку, проблему поділу наукового знання на окремі блоки не можна абсолютизувати, надавати їй статусу основного питання наукового пошуку. Із зазначеного вище випливає, що розуміння того, що саме є предметом тієї чи іншої науки - це важливе, але ніяк не основне питання наукового пошуку.

Тут також доцільно зауважити, що переоцінювання і недооцінювання будь-якої проблеми - дві сторони однієї медалі, а саме неадекватного сприйняття досліджуваної проблеми.

На жаль, незважаючи на те, що питання про предмет науки є достатньо гострим для багатьох юридичних наук (зокрема ЗЮН, господарське, екологічне право і т. д.), монографічні комплексні теоретичні дослідження даного питання у вітчизняній юридичній науці практично відсутні. Як виняток, що підтверджує загальне правило, можна назвати:

• працю П. Недбайла " Введение в общую теорию государства и права" (Київ, 1971 р.). Зрозуміло, що вказана праця була написана в іншу епоху, на базі абсолютизації марксистсько-ленінської методології, і внаслідок цього вона багато в чому не відповідає потребам сьогодення. Однак не можна сказати, що вона повністю втратила своє наукове значення, а навпаки - багато положень, обґрунтованих П. Недбайлом можна використовувати і на сучасному етапі розвитку юридичної науки;

• монографію А. Машкова "Введение в общую теорию юридических наук" (2005 р.), деякі тези, обґрунтовані у ній, знайшли відображення у даній лекції.

У той же час у рамках галузевих, спеціалізованих і спеціальних юридичних наук є декілька досліджень, присвячених предмету окремих юридичних наук. І це зрозуміло, оскільки для само ідентифікації конкретній науці потрібно визначитися зі своїм предметом або уточнити його. Саме це ми знаходимо в працях А. Ані-шина, С. Савчука, А. Кузьменко та ін. Є окремі праці присвячені цій проблематиці і в інших соціально-гуманітарних науках (наприклад, В. Генінг, Зубавленко і т. д.), але їх кількість незначна.

Зрозуміло, що існуюча прогалина в теоретичному осмисленні проблеми предмета ЗЮН - ненормальне явище, оскільки перед тим як давати теоретичну основу для формування уявлень щодо предметів галузевих, спеціалізованих і спеціальних юридичних наук (а це одне з її завдань) ЗЮН має вирішити це питання насамперед стосовно себе.

Необхідність визначити предмет ЗЮН також викликана тим, що на сьогодні деякі вчені чинять дії фактично направлені на знищення ЗЮН, і це проявляється, перш за все, в тому, що на місце теорії держави і права, яка довгий час розглядалася в якості ЗЮН, намагаються поставити одну чи декілька її усічених частин (скажімо, теорію права чи теорію права разом з філософією права і т. д.), а окремі науковці взагалі заперечують доцільність існування ЗЮН. Ці дії багато в чому зумовлені тим, що суспільно-політичні трансформації, які відбуваються в нашій країні протягом 25 років і які значно вплинули на хід розвитку вітчизняної юридичної науки, не знайшли свого адекватного відображення в ЗЮН. Оновлення змісту ЗЮН дещо відстало від потреб суспільства і науки, а деякі питання теоретичної побудови ЗЮН є застарілими, а рішення, що пропонуються, взагалі спираються на метатеорії, розроблені ще у ХVІ-ХVІІ ст.

Зміни в системі суспільних відносин, які нині проходять у нашій країні, мають відображення і в науковому середовищі, породжують на практиці певні позитивні моменти, що передусім виражається у розкутості науковців, наданні їм можливості відкрито переосмислювати вже усталені догми та установки, відмовитися від застарілих концепцій (гіпотез, тез тощо), самостійно визначити методологічну і загальнотеоретичну основу своїх наукових поглядів і т. д. Все це можна тільки привітати. Щоправда, для того, щоб скористатися можливостями, які виникли, необхідно володіти і науковою сміливістю, і силою волі, бути готовим пливти проти течії, стати об'єктом критики (не завжди, до речі, конструктивної), а іноді навіть бути об'єктом непорозумінь та глузувань.

З іншого боку, з описаними вище змінами у можливостях науковців у сфері наукового пошуку, пов'язана поява окремих і негативних моментів, які стали проявлятися в розвитку юридичної науки (ЗЮН в цьому - не виняток) на сучасному етапі. Це, перш за все,

• відсутність чіткого розуміння різниці між критикою і критиканством;

• зниження загальнонаукового і методологічного рівнів наукових праць;

• намагання замінити наукову дискусію новими ідеологічними або - що гірше - особистими "разборками" тощо.

На наш погляд, що саме ці та інші негативні моменти ведуть до того, що в юридичному середовищі виникають ідеї відмови від ЗЮН, намагання відірвати правову дійсність від оточуючої її дійсності, спроби сформувати "чисту теорію права", але "чисту" не в сенсі вчення Г. Кельзена (хоча тут наявна певна кореляція ідей), а в розумінні відірвану від інших соціальних явищ, перш за все, від держави. Видається, що такі підходи-намагання є помилковими.

Слід також зазначити, що питання, пов'язані з об'єктом і предметом ЗЮН та інших юридичних наук, стосуються в більшій чи меншій мірі проблем, які в науці прийнято виділяти як самостійні (наприклад, методологічні проблеми дослідження держави і права, співвідношення гуманітарного і природничого знання тощо). Це породжує певні складнощі у викладенні матеріалу та його сприйняття.

Тому там, де це тільки можна, ми цілком свідомо будемо в процесі розгляду питання про предмет і об'єкт юридичних наук відходити від питань, пов'язаних з проблемами теорії і практики юридичних наук, які безпосередньо не стосуються об'єкта і предмета науки (у тому числі ЗЮН). Власне, зазначене в першу чергу стосується проблематики, зокрема:

• аналізу і критики методологічних підходів, які наявні в юридичних науках (у тому числі ЗЮН), включаючи проблему об'єктивного і суб'єктивного в науці. Особливо слід відмітити, що складнощі, пов'язані зі згаданою в цьому абзаці проблемою (тобто проблемою об'єктивного і суб'єктивного в науці), характерні для всього курсу "Проблеми в ТДП";

• визначення структури гуманітарного і юридичного знання;

• розуміння предметів окремих гуманітарних і юридичних наук;

• співвідношення між собою деяких галузевих і спеціалізованих юридичних наук;

• труднощів, пов'язаних із викладанням ЗЮН тощо.

Вказані проблеми порушуються (якщо, звичайно вони порушуються) у даній лекції лише в тій мірі, в якій це необхідно для пояснення тих чи інших моментів викладення.

Важливість проблематики, пов'язаної з розумінням об'єктів і предметів юридичних наук (перш за все ЗЮН)
Проблеми та недоліки поділу наукового знання на окремі галузі. Значення поняття "предмет науки" для поділу наукового знання на окремі галузі
Визначення понять "об'єкт науки" та "предмет науки". Загальна характеристика процесу формування уявлень про "об'єкт науки" і "предмет науки"
Юридична наука в системі соціальних наук
Об'єкт і предмет юридичної науки. Система юридичних наук
Об'єкт і предмет ЗЮН. Основні точки зору
Визначення об'єкта та предмета теорії держави і права як науки та навчальної дисципліни
Співвідношення теорії держави і права з деякими юридичними та неюридичними соціально-гуманітарними науками
Основні функції теорії держави і права
Місце та значення теорії держави і права в системі юридичного знання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru