Судоустрій - Молдован В.В. - 2. Повноваження державної судової адміністрації України

Повноваження Державної судової адміністрації визначені Законом "Про судоустрій і статус суддів" (ст. 146), Положенням про Державну судову адміністрацію України, положеннями про структурні підрозділи ДСА України та її територіальні управління.

Весь комплекс повноважень класифікується стосовно функцій цього органу.

Кадрові функції державної судової адміністрації: вивчення кадрових питань апарату судів, прогнозування необхідної потреби у фахівцях, здійснення через Міністерство юстиції та інші органи державного замовлення на підготовку необхідних фахівців; ведення статистичного і персонального обліку даних про кадри судів; забезпечення необхідних умов для підвищення кваліфікації працівників апарату судів, створення постійно діючої системи підвищення кваліфікації; організація проходження навчальної практики в судових установах, розробка відповідних програм практики і стажування.

Організаційні функції ДСА: вивчення практики організації діяльності судів, розробка і реалізація пропозицій щодо вдосконалення цієї роботи в судах різних рівнів; організація роботи по веденню судової статистики, діловодству, у тому числі й архівному; впровадження в судах комп'ютеризації діловодства, судочинства й інформаційно-нормативного забезпечення судової діяльності; забезпечення судів необхідними технічними засобами фіксації судових процесів і видатковими матеріалами до них; організація діяльності служби судових розпорядників. Окремо слід виділити одну зі складових цих функцій, це - взаємодія з керівниками апаратів судів та контроль за належним виконанням функціональних обов'язків працівниками судів, а також обов'язок відповідних управлінь судової адміністрації щодо забезпечення всіх суддів необхідними кодексами, а бібліотек судів - методичними матеріалами, періодичними виданнями і матеріалами судової практики.

Територіальні управління судової адміністрації беруть участь у формуванні підрозділів судової міліції і забезпечують через них охорону приміщень судів, координують діяльність підрозділів судової міліції з усіма місцевими судами.

Функції матеріально-технічного забезпечення: забезпечення належних умов діяльності судів загальної юрисдикції, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, органів суддівського самоврядування, Національної школи суддів України; виконання функції головного розпорядника бюджетних коштів у випадках, встановлених законом; організація й фінансування будівництва і ремонту приміщень судів і забезпечення їх технічного оснащення.

Соціально-побутові функції: здійснення матеріального і соціального забезпечення суддів і працівників апаратів судів; забезпечення медичного обслуговування і санаторно-курортного лікування суддів і працівників апарату судів, вживання заходів щодо забезпечення їх належним житлом.

Зовнішні функції: забезпечення у взаємодії з органами суддівського самоврядування, судами і правоохоронними органами незалежності, недоторканності і безпеки суддів; представництво інтересів судів у заходах, що проводяться в державі та регіонах, а також на міжнародному рівні; організація співпраці з міжнародними організаціями і громадськими формуваннями.

Контрольні функції: здійснення контролю за дотриманням норм трудового законодавства, правил внутрішнього трудового розпорядку в усіх структурах, у тому числі й апаратах судів; ревізії господарської діяльності підвідомчих структур.

Порядок організації діяльності ДСА, пов'язаної із здійсненням її повноважень, визначено Регламентом Державної судової адміністрації України, затвердженим Наказом ДСА України від 2008 року.

3. Права та обов'язки голови державної судової адміністрації України
4. Територіальні управління державної судової адміністрації України
5. Служба судових розпорядників
6. Забезпечення охорони та підтримання громадського порядку в судах
Тема № 9. Державний захист працівників суду та правоохоронних органів. Забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві
1. Основні поняття
2. Спеціальні заходи забезпечення безпеки
3. Органи, що забезпечують безпеку
4. Відповідальність за невиконання обов'язків із захисту працівників суду і правоохоронних органів
5. Забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru