Сучасне міжнародне право - Пронюк Н.В. - 2. Класифікація норм у міжнародному праві та механізм їх реалізації.

Можна виділити кілька підходів та критеріїв класифікації норм міжнародного права, зокрема:

- за сферою дії (колом учасників) норми міжнародного права поділяються на універсальні і партикулярні (локальні або регіональні);

- за юридичною силою або способом правового регулювання - диспозитивні та імперативні норми;

- за обсягом і змістом приписів - загальні і спеціальні норми міжнародного права;

- за способом створення і формою існування - звичаєві, договірні норми, норми рішень міжнародних організацій;

- за функціями і змістом правил поведінки - матеріальні і процесуальні норми міжнародного права;

- за характером приписів, що містяться в нормах - норми-принципи, норми-визначення, норми-повноваження, норми-зобов'язання, норми-заборони;

- за роллю у механізмі міжнародно-правового регулювання - регулятивні й охоронні норми.

Універсальні норми - це ті норми, які регулюють міжнародні відносини за участю всіх або переважної більшості держав та інших суб'єктів міжнародного права, відповідають загальнолюдським інтересам та потребам, а також сприймаються всіма або переважною більшістю держав та інших суб'єктів міжнародного права. Наприклад Статут ООН, норми про нерозповсюдження ядерної зброї тощо.

Локальні норми - це такі норми, які покликані регулювати відносини двох або декількох держав і пов'язані з їх взаємними інтересами. Локальні норми, у свою чергу, поділяються на двосторонні та багатосторонні.

Регіональні норми діють у межах країн одного регіону (право Європейського Союзу, угоди в рамках СНД).

Відповідно до ст. 53 Віденської конвенції про право міжнародних договорів 1969 року імперативна норма - це норма, яка приймається та визначається міжнародним співтовариством у цілому як така, відхилення від якої неприпустиме, та яка може бути змінена лише наступною нормою загального міжнародного права Такого ж характеру. Суб'єкти міжнародного права не можуть на свій розсуд змінювати обсяг та зміст прав і обов'язків, передбачених імперативними нормами.

Серед імперативних норм особливу групу складають так звані норми jus cogens. До таких норм належать: основні принципи міжнародного права, спеціальні (галузеві) принципи (наприклад принцип свободи відкритого моря), а також деякі інші норми (про дипломатичні імунітети, про міжнародні польоти тощо). Норми jus cogens мають найвищу юридичну силу і решта норм повинні їм відповідати.

Диспозитивною є така норма, у межах якої суб'єкти міжнародного права самі визначають свою поведінку, взаємні права та обов'язки у залежності від обставин та інтересів.

Регулятивні норми надають суб'єктам право на здійснення передбачених у них позитивних дій.

Охоронні норми виконують функцію захисту міжнародного правопорядку від порушень, передбачають настання відповідальності і санкції відносно правопорушників.

Матеріальні норми фіксують права й обов'язки суб'єктів міжнародного права, їх правовий статус і т.д. Процесуальні норми регламентують порядок реалізації матеріальних норм.

Міжнародно-правові норми діють, лише коли вони реалізуються. Під реалізацією розуміють здійснення учасниками міжнародних правовідносин встановлених у нормах міжнародного права правил.

Юридичними формами здійснення міжнародно-правових норм є:

• дотримання;

• виконання;

• використання;

• застосування.

Дотримання - це спосіб дії в основному норм-заборон. Встановлюючи заборону геноциду (Конвенція про попередження злочинів геноциду і покарання за нього 1948 р.), міжнародно-правові норми тим самим приписують суб'єктам утримуватися від зазначеної поведінки.

Шляхом виконання найчастіше реалізуються норми-зобов'язання. На підставі ст. З Міжнародного пакту про громадянські і політичні права 1966 року держави-сторони пакту зобов'язуються забезпечити рівне для чоловіків і жінок право користування всіма громадянськими і політичними правами, передбаченими у пакті.

Норми-права здійснюються у формі використання. Зокрема, ст. 29 Конвенції СНД про права і основні свободи людини 1995 року закріплює право громадян брати участь в управлінні і реалізації державних справ як безпосередньо, так і через вільно обраних представників.

Застосування як форма реалізації міжнародних норм поєднує різні акти поведінки.

Існує міжнародно-правовий і національно-правовий механізми реалізації норм. Перший становить сукупність міжнародних засобів, що забезпечують здійснення норм міжнародного права. Його створюють:

1) система міжнародних конференцій, організацій та органів, а також інших структур, на які покладено реалізації міжнародно-правових норм;

2) сукупність норм міжнародного права, які сприяють реалізації інших міжнародних угод.

Результатом реалізації міжнародно-правових норм є міжнародні правовідносини - відносини, урегульовані цими нормами, та які включають суб'єкти, зміст, об'єкти, юридичні факти.

3. Поняття та кодифікація основних принципів міжнародного права.
Загальні принципи права та основні принципи міжнародного права.
4. Принципи, що стосуються підтримання міжнародного миру і безпеки.
5. Принципи, пов'язані з міжнародним співробітництвом держав.
Принцип суверенної рівності
Принцип поваги і захисту прав людини
Принцип міжнародного співробітництва
Принцип сумлінного виконання договірних зобов'язань за міжнародним правом
Тема 3. Суб'єкти сучасного міжнародного права
1. Поняття міжнародної правосуб'єктності.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru