Українське цивільне право - Заіка Ю.О. - 7.4. Гроші

Здебільшого цивільні правовідносини виникають з приводу наявних речей (договір купівлі-продажу, дарування, поставка тощо). Водночас можуть існувати цивільні правовідносини, де речі, як об'єкт, відсутні взагалі (послуги з охорони) або будуть лише створені у процесі реалізації правовідносин (будівництво дачі). До числа таких правовідносин і належать правовідносини, спрямовані на виконання робіт та надання послуг.

Відмінність між роботою та послугами полягає у тому, що в першому випадку наслідок дій виступає у вигляді певного матеріального результату (пофарбований паркан, викопана криниця, відремонтований телевізор тощо), при наданні послуг такий результат може бути і відсутній, тобто його не можна "взяти у руки" чи побачити.

Послуги поділяються на фактичні (перевезення вантажів) юридичні (реалізація майна за договором комісії) та комплексні, тобто включають і юридичні дії, і фактичні (договір транспортної експедиції).

7.4. Гроші

Офіційною грошовою одиницею в Україні є гривня, законний платіжний засіб, обов'язковий до приймання за номінальною вартістю на всій території держави.

Використання іноземної валюти, а також платіжних документів в іноземній валюті при здійсненні розрахунків в Україні допускається у випадках і в порядку, передбачених законом.

Гроші, як об'єкт цивільних прав, мають ряд характерних рис.

1. За своєю природою гроші належать до родових та подільних речей, але вони можуть бути й індивідуалізовані, наприклад, коли виступають як речові докази.

2. На відміну від звичайних речей, властивості грошей визначаються не кількістю грошових знаків, а кількістю грошових одиниць, які у них виражені.

3. Гроші можуть виступати як самостійний об'єкт цивільно-правових відносин (договір дарування, договір позики, кредитний договір), а можуть бути еквівалентним об'єктом цивільно-правових відносин (договори купівлі-продажу, перевезення, підряду).

4. Гроші не можуть бути витребувані від добросовісного набувача (ст. 389 ЦК).

7.5. Цінні папери

Об'єктами сучасного цивільного обороту окрім матеріальних речей, виступають також майнові права, що виражені у певних документах, які називаються цінними паперами. Вони визнаються об'єктами договорів купівлі-продажу, зберігання, застави та інших правочинів.

Незважаючи на те, що з окремими цінними паперами ми зустрічалися в художній літературі (наприклад, векселі видавали судновласник Моррель у романі О.Дюма "Граф Монте-Крісто" і заповзятливий Френк Каупервуд, ними змушений був розраховуватися із своїм братом - Миколою Антоновичем, дослідник Арктики капітан Татаринов, їх викупляв безжалісний Гобсек) до легального поняття "цінні папери " вітчизняний законодавець вперше звернувся у ст. 31 Основ цивільного законодавства Союзу PCP і союзних республік 1991 р. Згідно ст; 194 ЦК України, цінним папером є документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його випустила (видала), і власником, та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам. З цього поняття випливають такі ознаки цінних паперів: 1) це документ, що посвідчує певне майнове право, яке можна реалізувати шляхом використання паперу;

2 ) цей документ має суворо формальний характер, тобто повинен мати визначену форму і встановлені реквізити. Цінні папери випускаються на спеціальних бланках з певним ступенем захисту;

3) цінні папери є оборотоздатними документами, тобто можуть переходити від однієї особи до іншої. При передачі цінного паперу до нового власника переходять усі права, що закріплюються у цінному папері.

7.5. Цінні папери
7.6. Види цінних паперів
Глава 8. Особисті немайнові права
8.1. Поняття та ознаки особистих немайнових прав
8.2. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи (статті 281-293)
8.3. Особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи (статті 294-315)
Глава 9. Правочини
9.1. Поняття та види правочинів
9.2. Класифікація правочинів
9.3. Умови дійсності правочину
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru