Цивільне право - Майданик P.A. - Структура сучасного японського цивільного права

Японське право має галузеву класифікацію, в ньому виділяють цивільне, торговельне, конституційне, адміністративне, трудове право, право соціального забезпечення, кримінальне, кримінально-процесуальне, природоохоронне, інформаційне право тощо.

Структурно японське право передбачає поділ права на публічне і приватне. До галузей публічного права відносяться конституційне, адміністративне, кримінальне, процесуальне тощо, до приватного - цивільне і торговельне.

Крім того, існують комплексні галузеві утворення - трудове, господарське право тощо.

Для японського права характерний дуалізм приватного права, який проявляється в існуванні Цивільного кодексу (1898 р.) і Торговельного кодексу (1899 р.).

В Японії під терміном "цивільне право" в широкому значенні розуміється "право громадянського суспільства". Зазначене поняття вказує на позитивну сторону права громадянського суспільства. Сфера, яка охоплюється цим поняттям, не збігається зі сферою дії цивільного права в сучасному його розумінні.

Цивільні відносини в Японії регулюються Цивільним кодексом 1898 р, а також законами, які регулюють різні цивільно-правові інститути. ЦК Японії складається із загальної частини і чотирьох розділів, які стосуються правовідносин в сфері речового, зобов'язального, сімейного і спадкового права.

Сімейно-правовими нормами визнається рівноправність подружжя, Передбачена спрощена процедура укладення шлюбу і розлучення. За наявності згоди сторін достатньо подати заяву про розлучення у відповідний муніципалітет. У випадку відсутності згоди однієї сторони справа вирішується в судовому порядку.

Мінімальний шлюбний вік для чоловіків становить 18 років, для жінок - 16 років. Причому при укладенні шлюбу особам, які не досягли 26 років, вимагається згода батьків.

Торговельні відносини регулюються Торговим кодексом 1899 р. Багато положень, які стосуються регулювання торговельних відносин, містяться в різних законах, зокрема законах про ліцензії, про торговельні знаки, про авторське право 1899 р., про оренду землі та оренду житла 1921 р., закони про оборот цінних паперів 1948 р. і про відновлення компаній 1952 р.

Торговельне право Японії розглядається як сукупність норм, що регулюють діяльність акціонерних, інших товариств, які діють в різних сферах життя суспільства.











© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru