Цивільне право України - Дзера О.В. - Умови правової охорони

Промисловий зразок визнається промислово придатним, якщо його можна використати в промисловості або в іншій сфері господарської діяльності.

Об'єктом промислового зразка можуть бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, які визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних і ергономічних потреб (зокрема це форма виробу, його конфігурація, орнаментні поєднання кольорів).

Не можуть одержати правову охорону як промислові зразки: об'єкти архітектури (крім малих архітектурних форм), промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди" об'єкти нестійкої форми з рідких, газоподібних, сипких або подібних їм речовин, друкована продукція як така та ін. Не охороняються також як промислові зразки рішення, обумовлені винятково технічною функцією виробу. Маються на увазі зразки, призначені для використання в фонтанах, атракціонах й інших об'єктах садово-паркових і видовищно-масових споруджень. Естетичні враження від використання такого роду рішень пов'язані з гідродинамічними, світлооптичними, світлодинамічними та кінетичними ефектами. У цьому випадку важко візуально зафіксувати новий та оригінальний зовнішній вигляд виробу, який обумовлений використанням такого роду рішень. Це стосується також стаціонарних архітектурних об'єктів, як правило, оригінально "прив'язаних" до ландшафту. Зразки типових промислово-застосованих фрагментів архітектурних об'єктів не входять до переліку виключень. Виключення не поширюються й на збірно-розбірні садово-дачні будиночки, котеджі, пересувні вахтові спорудження. Не визнаються патентоспроможними промисловими зразками рішення друкованої продукції як такої (тобто зовнішній вигляд книжкової сторінки), але конфігурація шрифту є об'єктом охорони.

Не надається правова охорона промисловим зразкам виробів, що суперечать суспільним інтересам, принципам гуманності й моралі. Не можуть бути захищені як промислові зразки товарні знаки, знаки обслуговування й найменування місць походження товарів і послуг, права на які щодо однорідних товарів і послуг не належать заявникові; елементи державної символіки та державні нагороди, офіційні назви держав, їхніх столиць, скорочені назви міжнародних та міжурядових організацій, їхні герби, прапори та інші емблеми, офіційні печатки та інші знаки, якщо вони не використані на законних підставах.

Право власності на промисловий зразок засвідчується патентом, який після подачі заявки до Установи та її розгляду в разі позитивного висновку видається

Установою. Згідно з п. 1 ст. 7 Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" право на одержання патенту має автор або його спадкоємець, якщо інше не передбачено законом.

Автори, які створили промисловий зразок спільною працею, мають рівні права на одержання патенту, якщо інше не передбачено угодою між ними. Згідно зі ст. 11 Закону України "Про промисловий зразок" особа, яка бажає одержати патент і має на це право, подає до Установи заявку. Заявка на промисловий зразок може стосуватися як одиночного виробу, так і комплекту (набору) виробів. До одного виробу належить, наприклад, трактор або будь-яка його частина (фара, кабіна, малюнок протектора та ін.).

Склад документів заявки на промисловий зразок визначений п. 4 ст. 11 Закону України "Про промисловий зразок". Порядок складання, подання та розгляду заяви на промисловий зразок регулюється Правилами розгляду заявки на промисловий зразок, які затверджені наказом від 18 березня 2002 р. № 198 Міністерства освіти і науки України та Правилами складання та подання заявки на промисловий зразок, затвердженими наказом від 18 лютого 2002 р. № 110 Міністерством освіти і науки України.

Обов'язковий мінімум, який має бути при поданні заявки, включає в себе:

- заявку (складається українською мовою) про видачу патенту із вказівкою автора (співавторів) промислового зразка або заявника, а також їх місця проживання та місцезнаходження;

- комплект зображення виробу (власне виробу у вигляді його макета або малюнка, на який оформлюється патент), який створює повне уявлення про його зовнішній вигляд;

- креслення загального виду виробу, його схему або карту, якщо вони необхідні для розкриття сутності промислового зразка;

- опис промислового зразка та перелік істотних ознак зразка;

- документ, що підтверджує сплату державного збору, або звільнення від сплати державного збору, або наявність підстав для зменшення його розміру. Заявка повинна розкривати суть промислового зразка. Заявка, опис промислового зразка та перелік його істотних ознак, які готуються у вигляді окремих документів, подаються до Установи у двох примірниках. Головним елементом заявки є комплект зображення виробу. Він повинен давати точне уявлення про його зовнішній вигляд, може бути представлений у вигляді фотографій, малюнків або комп'ютерної графіки.

Згідно зі ст. 12 Закону України "Про охорону прав на промислові зразки" датою подання заявки є дата одержання Установою матеріалів, що містять принаймні: клопотання про видачу патенту, відомості про заявника та його адресу, зображення виробу, що дає повне уявлення про його зовнішній вигляд, опис промислового зразка.

Заявник має право на пріоритет попередньої заявки (першість у поданні заявки) на такий самий промисловий зразок протягом шести місяців від дати подання попередньої заявки до Установи чи до відповідного органу держави-учасниці Паризької конвенції про охорону промислової власності (підписана 20 березня 1883 р. і набрала чинності для України 25 грудня 1991 р.), якщо на попередню заявку не заявлено пріоритет. Датою пріоритету є дата подання заявки до Установи чи до відповідного органу держави-учасниці Паризької конвенції про охорону промислової власності, за якою заявлено пріоритет.

Після розгляду заявки Установою остання приймає щодо неї відповідне рішення. В разі прийняття рішення про видачу патенту здійснюється його державна реєстрація. За наявності документів про сплату державного мита за видачу патенту і збору за публікацію про видачу патенту здійснюється публікація в офіційному бюлетені відомостей про видачу патенту. В разі невиконання цих вимог заявником публікація не провадиться, а заявка вважається відкликаною (ст. 16 Закону України "Про охорону прав на промислові зразки"). Автор (автори) вправі відмовитися від згадування їхнього імені в будь-якій публікації Установи, зокрема у відомостях про заявку чи патент.

Після опублікування відомостей про видачу патенту Установа протягом трьох місяців від дати публікації публікує опис до патенту, що містить опис промислового зразка. Після публікації відомостей про видачу патенту будь-яка особа має право ознайомитися з матеріалом заявки в установленому порядку.

Заявник може оскаржити рішення Установи за заявкою до Апеляційної палати Установи протягом двох місяців від дати одержання рішення Установи чи копії матеріалів або до суду протягом одного місяця після державної реєстрації патенту.

Видача патенту здійснюється Установою протягом одного місяця після його державної реєстрації. Патент подається особі, яка має право на його одержання. Якщо це право мають кілька осіб, їм видається один патент.

Суб'єкти права інтелектуальної власності на промисловий зразок та права, які пов'язані з патентом
Глава 41. Правова охорона засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
1. Загальні положення про засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Поняття та ознаки засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг
Особливості прав інтелектуальної власності на засоби індивідуалізації
Тенденції правової охорони засобів індивідуалізації
2. Право на комерційне найменування
3. Право на торговельну марку
Поняття та види торговельних марок
Суб'єкти права інтелектуальної власності на торговельну марку
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru