Цивільне право України - Дзера О.В. - Суб'єкти права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію

Суб'єктами права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію є її автор та юридична особа, якій ця пропозиція подана. Автором раціоналізаторської пропозиції визнається лише фізична особа, творчою працею якої вона була створена. Якщо раціоналізаторська пропозиція створена спільною творчою працею кількох фізичних осіб, усі вони визнаються співавторами. Порядок користування правами на раціоналізаторську пропозицію, розроблену в співавторстві, визначається угодою між ними.

Не вважаються співавторами особи, які надавали авторові раціоналізаторської пропозиції тільки технічну допомогу (наприклад, у виготовленні креслення і зразків, оформленні документації, виконанні розрахунків, проведенні дослідної перевірки тощо) або сприяли оформленню прав на раціоналізаторську пропозицію.

Існує ряд обмежень щодо визнання раціоналізаторськими пропозицій, що подаються інженерно-технічними працівниками. Пропозиції інженерно-технічних працівників науково-дослідних, проектних, конструкторських, технологічних організацій і аналогічних підрозділів підприємств, які відносяться до розроблюваних цими працівниками проектів, можуть бути визнані раціоналізаторськими: після затвердження проектів підприємств, будинків і споруд; після прийняття серійного (головного) зразка, - якщо вони відносяться до конструкції, або після прийняття в експлуатацію у встановленому порядку, якщо вони відносяться до технологічного процесу. Пропозиції інженерно-технічних працівників науково-дослідних, проектних, конструкторських, технологічних організацій і аналогічних підрозділів підприємств, які не розробляли проекти, конструкції і технологічні процеси, а також пропозиції Інших категорій працівників на стадії експериментальної (дослідної) перевірки проекту, конструкції, технологічного процесу можуть бути визнані раціоналізаторськими у встановленому порядку.

Лише авторові раціоналізаторської пропозиції належить право авторства та інші особисті немайнові права інтелектуальної власності, встановлені ЦК України, які є невідчужуваними та охороняються безстроково.

Крім автора іншим суб'єктом права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію є юридична особа, якій подана пропозиція. Така юридична особа не обов'язково повинна перебувати у трудових відносинах з автором. Право інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію може набути будь-яка юридична особа, якій вона була подана у разі якщо пропозиція є новою, корисною та відповідає сфері діяльності юридичної особи. Юридична особа, яка визнала пропозицію раціоналізаторською, набуває комплекс майнових прав на препозицію, в тому числі право на її використання у будь-якому обсязі. Водночас, на неї покладається обов'язок виплачувати авторові пропозиції відповідну винагороду.

Оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію

Набуття прав інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію здійснюється шляхом складання та подання її автором заяви до юридичної особи, сфери діяльності якої стосується технічне, технологічне або організаційне рішення.

Заява складається автором (співавторами) окремо щодо кожної пропозиції за встановленою формою (форма заяви на раціоналізаторську пропозицію, затверджена наказом Міністерства статистики України від 24 березня 1995 р. № 79).

Якщо при розгляді заяви буде встановлено, що в ній містяться дві і більше самостійних пропозицій, то авторові пропонують оформити кожну пропозицію окремою заявою у 15-денний строк з дня повідомлення його про це. При цьому першість таких раціоналізаторських пропозицій встановлюється за первинною датою надходження заяви. Якщо автор у зазначений строк не подасть окремі заяви, то заява розглядається стосовно однієї з пропозицій, що містяться в ній.

У заяві на раціоналізаторську пропозицію вказуються найменування пропозиції, всі без винятку співавтори, творчою працею яких створена пропозиція, а також відомості про співавтори) (прізвище, ім'я, по батькові, місце роботи або домашня адреса, якщо заява подається особою, яка не працює на підприємстві, якому подається заява).

У заяві в розділі "Опис пропозиції" викладаються недоліки існуючої конструкції виробу, технології виробництва і техніки, що застосовується, чи складу матеріалу, які усуваються пропозицією, ціль пропозиції, зміст пропонованого рішення, включаючи дані, достатні для його практичного здійснення без участі автора, а також відомості про прибуток чи інший позитивний ефект.

До заяви в необхідних випадках додаються графічні матеріали (креслення, схеми, ескізи тощо), техніко-економічні розрахунки та додаткові відомості про пропозицію. Заява, графічні чи інші матеріали, що додаються до неї, підписуються всіма співавторами. На заяві і матеріалах до неї проставляється дата її заповнення.

Заява подається юридичній особі, до діяльності якої відноситься пропозиція, незалежно від того, чи перебуває автор з нею у трудових відносинах. Пропозиція належить до діяльності особи, якщо вона може бути використана в технологічному процесі, у продукції, що виробляється, або у застосовуваній техніці.

Відповідно до ст. 482 ЦК України обсяг правової охорони раціоналізаторської пропозиції визначається її описом, а також кресленнями, якщо вони подані.

Перевірку заявленої пропозиції проводить юридична особа, якій вона була подана. Перевірка заяви охоплює попередню перевірку та перевірку заявленої пропозиції по суті. Попередня перевірка має на меті встановити відповідність заявки встановленим законодавством вимогам, тобто, чи стосується заявлена пропозиція профілю діяльності юридичної особи, чи дотримані вимоги щодо її складання. Попередня перевірка заявки здійснюється компетентним працівником юридичної особи, якій адресована пропозиція.

Вірно складена заява приймається до розгляду та реєструється у журналі реєстрації раціоналізаторських пропозицій за формою, затвердженою наказом Міністерства статистики України від 24.03.95 № 79. в день її одержання, незалежно від рішення, яке буде прийняте згодом. На заяві проставляються дата її надходження і номер, під яким вона зареєстрована.

Заява не приймається до розгляду і не реєструється, якщо вона складена не у відповідності до вимог законодавства, зокрема, в описі пропозиції не розкрито суть раціоналізаторської пропозиції або пропозиція не відноситься до діяльності підприємства.

У цих випадках заява в 5-денний строк з дня її надходження повертається авторові із зазначенням причини відмови у реєстрації.

Причини відмови у реєстрації пропозиції повинні бути викладені в письмовому вигляді із зазначенням найменування пропозиції і дати її надходження. Якщо автор не згоден з відмовою у прийнятті до розгляду його заяви, він може подати заперечення на цю відмову керівнику юридичної особи. Заперечення повинно бути розглянуте у 15-денний термін.

Зареєстрована заява направляється для отримання висновку по пропозиції (проведення перевірки по суті) тим підрозділам і службам, до діяльності яких вона безпосередньо відноситься.

У висновку по пропозиції дається оцінка її новизни і корисності. Відсутність новизни обґрунтовується посиланням на відповідні джерела, а у випадку відсутності корисності приводиться обгрунтування недоцільності використання пропозиції.

Висновок по пропозиції підписується посадовою особою, яка зробила висновок, з вказівкою посади і дати підписання.

По кожній пропозиції можуть бути прийняті такі рішення:

- визнати пропозицію раціоналізаторською і прийняти до впровадження;

- провести дослідну перевірку пропозиції;

- відхилити пропозицію.

Рішення по пропозиції приймається керівником юридичної особи чи керівником відповідного підрозділу, на якого це покладено відповідним наказом. З урахуванням умов, що існують у конкретній організації (велика чисельність працюючих, територіальна роз'єднаність, відокремленість тощо), її керівник може надати право прийняття рішень по пропозиціях керівникам відповідних підрозділів юридичної особи (цехів, будівельних управлінь тощо).

По пропозиції, яка визнана юридичною особою раціоналізаторською, здійснюються організаційно-технічні заходи, що забезпечують її використання (включення у відповідні плани, видання наказів чи розпоряджень про використання пропозиції, зміна у зв'язку з пропозицією нормативно-технічної документації тощо).

Рішення про визнання раціоналізаторською пропозиції, внесеної керівником, його заступником, головним інженером, заступником головного інженера юридичної особи, приймається з урахуванням думки правління, науково-технічної ради тощо.

У випадку незгоди автора з рішенням про відмову у визнанні пропозиції раціоналізаторською або у прийнятті її до використання він може у місячний термін від дати одержання рішення подати заперечення керівнику юридичної особи, який прийняв відповідне рішення.

Заперечення автора розглядається науково-технічною радою або аналогічним органом організації в місячний термін від дати його надходження.

Після винесення рішення про визнання пропозиції раціоналізаторською і прийняття її до використання протягом місяця автору або кожному з співавторів пропозиції видається свідоцтво. Свідоцтво на раціоналізаторську пропозицію є охоронним документом, що підтверджує визнання пропозиції раціоналізаторською, дату її подання, авторство та містить:

- назву та найменування підприємства, організації чи установи, що видає свідоцтво;

- назву раціоналізаторської пропозиції;

- прізвище автора, а у разі співавторства - прізвища та ініціали всіх співавторів в алфавітному порядку;

- дату подання пропозиції;

- дату визнання пропозиції раціоналізаторською;

- номер, за яким вона зареєстрована в журналі реєстрації раціоналізаторських пропозицій;

- підпис керівника організації або установи із зазначенням його прізвища та ініціалів, що скріплюється печаткою.

Свідоцтво видається юридичною особою, яка визнала пропозицію раціоналізаторською. Оскільки свідоцтво закріплює, насамперед, право авторство на раціоналізаторську пропозицію, то його дія не обмежується будь-яким строком.

Оформлення прав на раціоналізаторську пропозицію
Права інтелектуальної власності на раціоналізаторську пропозицію
3. Право на компонування інтегральної мікросхеми
Поняття та умови охороноздатності компонування інтегральної мікросхеми
Набуття прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Суб'єкти права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Майнові права інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Строк чинності майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
Право попереднього користувача на компонування інтегральної мікросхеми
Припинення чинності майнових прав інтелектуальної власності на компонування інтегральної мікросхеми
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru