Релігієзнавство - Кислюк К.В. - Іудаїзм

Іудаїзм має нині у нас сім течій, які разом нараховують 251 об’єднання. Най відоміший з них - Всеукраїнський конгрес іудейських релігійних громад.

Одночасно було створено 120 культурних єврейських центрів та організацій, товариств; товариства єврейської культури діють у 70 містах; у багатьох населених пунктах розгорнули свою діяльність представництва міжнародної єврейської організації "Сохнут". Відкриваються єврейські школи, театри, видаються єврейські газети (23 видання). Зокрема створено понад 80 недільних шкіл. Окремо діють 6 духовних навчальних закладів. Розпочали роботу Інститут єврейської матеріальної культури, кабінет єврейської історії та культури при Інституті національних відносин і політології, Міжнародний Соломонів університет, групи з вивчення євре йської мови та літератури Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгома-нова, група на акторському відділенні Інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого. Створено умови для гідного упорядкування святих місць іудаїзму, які приваблюють багатьох прочан, у тому числі із-за кордону. Мається на увазі передусім могила засновника хасидизму Ізраїля Бешта в Меджибожі.

У той же час незмінною протягом XX ст. залишалась тенденція до зменшення чисельності єврейського населення України, яке на сьогодні є значно нижчим за 1 %. Його чисельність продовжує зменшуватися в останнє десятиліття в зв’язку з постійною еміграцією— євреї становлять близько 40% всіх українських громадян, які виїжджають на ПМП в інші країни. На початку 1990-х pp. щорічно виїздило від 30 до 60 тис. євреїв, у другій половині 90-х — трохи менше. Цікаво, що згідно з деякими соціологічними опитуваннями, "національна свідомість" (бажання жити разом зі своїм народом, у своїй власній державі) притаманна менше ніж полови ні від’їжджаючих, тоді як решта їхали з політичних (антисемітизм) і економічних мотивів.


Буддизм

Новітня історія буддизму в Україні починається з 1988 p., коли з Бурятії до Донецька приїхав буддійський монах Дор-же Жамбо-лама. Завдяки його проповідям Дхарми (Вчення) на Україні з’явилися спочатку перші будцисти-миряни, а потім і ченці. Відразу ж після розвалу Радянського Союзу в 1991 р. була зареєстрована перша в Україні буддійська громада в Донецьку, того ж року були зареєстровані ще дві обласні буддійські громади у Луганську і Харкові, а також з’явилися буддійські групи в Києві, Москві, Білорусі і Башкортостані. У1993 р. керівники цих громад і груп прийняли рішення про об’єднання в єдину орган ізаці ю—Буддійський духовний Орден Лунг-жонг-па9 главою якого був одноголосно обраний Дор-же Жамбо. У цьому ж році у пожертвуваному Ордену однією мирянкою будинку із земельною ділянкою був заснований перший в Україні буддійський монастир—Храм Шейчен-л инг. Сама ж мирянка прийняла чернечі обітниці, ставши першою українською буддійською черницею. Розбудова монастирських споруд триває. Велика частина засобів на будівництво надходить від виготовлення ліків за рецептами східної медицини. Керівник Ордену Дорже Жамбо приїжджає в Київ з періодичністю 2—3 рази на рік і проводить двотижневі семінари, присвячені як основам буддизму, такі конкретним практикам медитації.

Інший відомий Буддійський Центр виник в 1994 р. у Луганську завдяки невеликій групі ентузіастів. У 1995 р. на запрошення Буддійського Центру Луганськ відвідав відомий тибетський монах Лама Оле Нідал. Тоді на його публічній лекції близько 200 чоловік прийняли Обітниці Притулку. У1997 р. кількісно зростаючий Центр отримав офіційний статус релігійної організації. Разом із кількома іншими об’єднаннями і групами (Стаханов, Рубіжне, Л исичанськ тощо) Центр з 1998 р. входить до Асоціації Буддистів Корма Каг ’ю в Україні (Асоціація Буддистів Діамантового Шляху). Українська Асоціація буддистів Карма Каг’ю була створена в 1996 р. буддійськими Центрами України для збереження, розвитку та розповсюдження буддизму школи Карма Каг’ю та різноманітної допомоги нашим Центрам в їх роботі. Керується вона демократично: вищим органом є Конференція представників Центрів, а в проміжках між конференціями — Радою з цих представників. її постійним членом та духовним керівником є Лама Оле Нідал. Для офіційного представництва і підписання різних юридичних паперів обирається президент. Штаб-квартира Асоціації (і юридична адреса) знаходяться в Ужгороді.

Буддистський храм-монастир знаходиться у звичайному сільському будинку на хуторі Паньківка під Луганськом. Храм належить до японського різновиду буддизму (школа нітирен). Настоятель храму — молодий український хлопець Роман, який отримав своє посвячення в Японії. Релігійні церемонії починаються перед сходом сонця. Вони включають у себе співи мантр, який супроводжує ударами в барабани, читання вголос уривків із священних буд-дистських текстів, медитації, проповіді учителя або найстаршого монаха, обговорення прочитаного й почутого. За межами вівтарного приміщення може відбуватися урочиста хода—за хутір, на найближчий пагорб, щоб зустріти схід сонця зі співом мантри та буття у барабани. Участь у церемонії беруть усі присутні на цейчасухрамі. Крім того, ченці цього ордену активно займаються миротворчою діяльністю, часто за межами України.

В Україні діє також буддійська асоціація " Серединного Шляху" з кількома тисячами послідовників. її фундатор Сергій Бугаєв називає себе "першим патріархом" нового напряму в буддизмі, який поєднує елементи дзен ітантри. Центри "Серединного Шляху" зареєстровані у Києві, Вінниці, Харкові і ще в 5 містах України.

Загалом, у 2005 р. в Україні налічується 47 різноманітних буддійських релігійних інституцій. Кількість громадян України, які сповідують буддизм, за різними оцінками становить від тисячі до 5 тисяч осіб. Зріс інтерес до буддизму і в суспільстві в цілому, прикладом чого є поява курсів у деяких вищих навчальних закладах, видання великої кількості науково-популярної та релігійної літератури збуд-дизму.

Буддизм
Іслам
9.8. КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ГАРАНТІЇ СВОБОДИ СОВІСТІ Й РЕЛІГІЇ В УКРАЇНІ. ДЕРЖАВНО-РЕЛІГІЙНІ СТОСУНКИ
Свобода совісті та релігії
КОРОТКІ ПІДСУМКИ
РОЗДІЛ 10. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ
10.1. НОВІ РЕЛІГІЙНІ РУХИ: ХАРАКТЕРНІ РИСИ І КЛАСИФІКАЦІЯ
10.2. НЕОХРИСТИЯНСЬКІ РЕЛІГІЙНІ ОБ’ЄДНАННЯ
"Свідки Єгови"
В Україні "Свідки Єгови"
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru