Географія - Гілецький Й. Р. - Населення

Площа — 244,8 тис. км2. Населення — 60,4 млн осіб.

Конституційна монархія — унітарна держава з автономними утвореннями (Англія, Шотландія, Уельс, Північна Ірландія, острів Мен і Нормандські острови). Столиця — Лондон.

ЕГП

Велика Британія — острівна країна у північно-східній частині Атлантичного океану, яка від материкової частини Європи відокремлена протокою Ла-Манш. Крім острова Велика Британія, до її складу входять північно-східна частина острова Ірландія та ряд невеликих островів. На заході держава межує з Ірландією, що понад 700 років була колонією Великої Британії. її Найближчі сусіди на материку — Франція та Бельгія. Велика Британія є членом ЄС, НАТО та інших інтеграційних об'єднань, що сприяє розвитку загальноєвропейського співробітництва.

Велика Британія є центральною державою Співдружності — політичного та економічного об'єднання країн і територій, що раніше входили до Британської Імперії (49 держав і територій). До складу Співдружності входять 14 держав, серед них такі високорозвинені, як Канада, Австралія, Нова Зеландія*.

Розташування Великої Британії на островах сприяє розвитку морського транспорту та виходу до міжнародних морських торговельних шляхів. Тунель, що прокладений у найвужчому місці протоки Ла-Манш, з'єднує Велику Британію з материком. Це суттєво поліпшує її ЕГП.

Швидкісний потяг ТЖВ. Лондон

Населення

За кількістю населення країна посідає друге місце серед європейських держав після Німеччини. Для Великої Британії здавна характерний низький природний приріст населення, що на сьогодні становить більш як 1 на 1000 осіб за рік. Декілька років спостерігалося навіть незначне скорочення кількості населення держави. Зараз у Великій Британії кількість населення повільно зростає за рахунок незначного природного приросту та притоку іноземців. Низька народжуваність на фоні значної середньої тривалості життя (78 років) зумовлює процес старіння нації.

Національний склад населення — строкатий. Понад 80 % складають англійці, близько 4 % — уельсці (валійці), 2 % — ірландці, близько 5,2 % — шотландці і понад 4 % — вихідці з держав Співдружності та ін. Із середини XX ст. тут проживає близько ЗО тис. вихідців з України. За віросповіданням жителі Великої Британії належать до трьох конфесій: англійці й уельсці є прихильниками протестантської англіканської церкви; ірландці — католики; шотландці — протестанти (пресвітеріани).

Розміщене населення Великої Британії на території нерівномірно. Середня густота населення становить близько 240 осіб на 1 км2. Найбільша густота населення в Англії (350 осіб на 1 км2), найменша у Шотландії (понад 100 осіб на 1 км2). У містах проживає понад 90 % населення. Для Великої Британії характерні великі агломерації з населенням понад 1 млн осіб, в яких проживає третина міського населення. Вони разом із меншими агломераціями (усіх близько 30) утворюють Англійський мегалополіс з населенням ЗО млн осіб. Міст-мільонерів два — Лондон (7,6 млн осіб) та Бірмінгем. Сільська місцевість за способом життя мало відрізняється від міст.

У структурі зайнятості населення близько 80 % припадає на працюючих у сфері послуг, 19 % — у промисловості та 1 % — у сільському господарстві. У країні є безробіття, яке в середньому щорічно сягає понад 5,5 %.

Природні умови і ресурси

Острів Велика Британія багатий на вугільні ресурси, запаси яких на сьогодні дуже виснажені. Найбільші кам'яновугільні басейни — Йоркширський, Ньюкаслський (північ Англії) та Уельський. Значними є запаси нафти й газу (шельф Північного моря). У Британському секторі Північного моря зосереджені значні поклади нафти та природного-газу. Велика Британія є єдиною з. європейських країн "великої сімки", яка повністю забезпечує свої потреби власними нафтою і газом

Надра острова містять невеликі запаси залізної руди у центральних узбережних частинах держави, свинцево-цинкових та олов'яних руд на півострові Корнуелл (південний захід Великої Британії). У центральній частині Англії є поклади кухонної та калійної солей.

На водні ресурси держава порівняно багата (вологий клімат сприяє повноводності річок). Лише в центральній Англії спостерігається дефіцит водних ресурсів. Незначні гідроресурси сконцентровані на річках Шотландії та Уельсу.

Запаси лісу в країні незначні. Лише 10 % її території покрито лісами і за рахунок власних ресурсів покривається лише 15 % потреби в деревині.

У країні переважає рівнинний рельєф. Значні площі займають старі зруйновані гори (Кембрійські, Пенінські), які не мають істотного впливу на характер освоєння території.

Клімат країни помірний морський з м'якою зимою, прохолодним літом. Він сприяє вирощуванню всіх культур помірного поясу. На західному узбережжі острова випадає 2000 мм опадів, а на східному — 600 мм опадів на рік.

Велика Британія має обмежені ресурси сільськогосподарських угідь. Ґрунти держави досить родючі (бурі лісові, підзолисті), але вимагають значної кількості мінеральних і органічних добрив.

На півночі Шотландії розміщений великий озерний край, що характеризується значними рекреаційними ресурсами.

Природні умови і ресурси
Загальні риси господарства
Промисловість
Сільське господарство
Транспорт
Зовнішньоекономічні зв'язки
Франція
ЕГП
Населення
Природні умови і ресурси
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru