Географія - Гілецький Й. Р. - Сільське господарство

Ефективність сільського господарства США базується, головним чином, на використанні високопродуктивної техніки і технології, кваліфікованих кадрах, високій продуктивності праці, підтримці уряду. Головним підприємством аграрного сектора економіки у США є ферма. В країні понад 2 млн ферм, на яких працює близько 3 млн осіб. їх доповнюють майже два десятки мільйонів тих, хто обслуговує сільське господарство, переробляє та реалізує його продукцію. Провідною галуззю сільського господарства США є тваринництво, яке дає понад 1/2 вартості сільськогосподарської продукції.

Рослинництво створює кормову базу для тваринництва, вирощує продовольчі та непродовольчі культури. У структурі посівних площ провідне місце посідає зернове господарство, яке щорічно дає близько 300 млн т зерна, значна частина якого експортується. Основна, зернова культура — це кукурудза, річний збір якої сягає до 100 млн т або 40 % загального світового виробництва. Кукурудзу вирощують у зеленому (кукурудзяному) поясі, який розташовується на південний захід від Великих озер (штати Айова, Іллінойс, Індіана). Друга зернова культура — пшениця (озима), валові збори якої сягають до 90 млн т і є одними з найбільших у світі. Основні посіви — лісостепова зона та зона степів (прерій). На півдні вирощують рис, частина якого експортується. Висівають також ячмінь, гречку, зернобобові.

Серед технічних культур провідне місце посідає на півдні прерій — бавовна, на півночі лісостепу — цукровий буряк, на Гаваях — цукрова тростина. Основна олійна культура США — це соя, за виробництвом якої країна посідає перше місце у світі. Є посіви тютюну. На базі технічних культур у країні сформувався спеціалізований АПК, розвиваються цукрова, олійна і тютюнова промисловість. США збирають високі врожаї картоплі, яку вирощують у північно-західних штатах. Досить добре, особливо в приміських зонах, розвинуте овочівництво, а на півдні та південному сході — садівництво і виноградарство (Каліфорнія та Флорида).

У структурі тваринництва провідне місце посідає скотарство, яке має молочний напрямок, особливо в приміських зонах та межах кукурудзяного поясу, а в решті регіонів — м'ясний і м'ясо-молочний. США мають надзвичайно високу продуктивність скотарства. Скотарство сприяє формуванню

Річковий транспорт. Сучасне торговельне підприємство

досить потужного молоко-промислового комплексу (за виробництвом молока США посідають перше місце у світі, а за виробництвом тваринного масла — четверте). Скотарство дає 40 % виробництва м'яса в США і разом із свинарством, яке дає 1/3 всього обсягу, сприяє формуванню одного із найбільших у світі м'ясо-промислових комплексів. Третя за значенням галузь — це птахівництво, яке розвивається на високоіндустріальній основі. Воно має, перш за все, м'ясну спеціалізацію, по-друге, виробництво дієтичних яєць. Розвивається вівчарство (на південному заході), конярство (повсюдно), на узбережжях — рибальство, на Алясці — оленярство.

Транспорт

У США розвинуті всі види транспорту. У перевезенні вантажів лідирують залізниці (38 %), автотранспорт (28 %), внутрішній водний (16 %) і трубопроводи (18 %). У пасажироперевезеннях провідну роль відіграє автомобільний транспорт (82 %) та авіаційний (17 %). Частка залізниць, внутрішнього водного та морського транспорту, за винятком туристських круїзів, зведена до мінімуму. Зростає роль авіації в перевезенні вантажів.

Протяжність мережі залізниць становить близько 260 тис. км. Залізни-. ці в США перебувають у приватній власності.

Довжина автомобільних шляхів — близько 6,5 млн км. Парк легкових автомобілів має понад 125 млн одиниць (переважно машин приватного користування), вантажних — близько 50 млн, автобусів — близько 500 тис. одиниць. •

Система залізничних і автомобільних шляхів утворена магістралями широтних і меридіональних напрямків, які отримали назву "транспортних коридорів".

Загальна довжина трубопроводів — понад 280 тис. км. Крім того, побудовано 400 тис. км підвідних допоміжних ліній.

Протяжність внутрішніх водних шляхів — понад 40 тис. км.

Морський торговий флот США за тоннажністю суден посідає дев'яте місце у світі, а за вантажообігом випереджає усі країни світу. Тут діє 11 великих морських портів.

Протяжність регулярних авіаліній — 600 тис. км. Найбільші аеропорти США: Атланта, О'Хара (Чикаго), Маямі на півострові Флорида, ім. Кеннеді (Нью-Йорк).

Зовнішньоекономічні зв'язки

США широко користуються перевагами міжнародного поділу праці. Так, об'єм товарообігу на рік складає понад 1 трлн дол. США, у тому числі експорт — близько 470 млрд дол., а імпорт — понад 580 млрд дол. Дефіцит торгового балансу покривається за рахунок доходів від діяльності іноземних філій ТИК, туризму, пасажирських перевезень і різноманітних послуг (ліцензії, інформація, ділові послуги тощо), кредитно-фінансовоі діяльності.

Країна експортує 8 % ВНП. У структурі експорту переважає промислове устаткування та машини, авіаційна і аерокосмічна техніка, зброя, вугілля, пшениця, фуражне зерно, соя, бавовник, тютюн та ін. Як експортер наукоємної продукції, патентів та інформації, США — поза конкуренцією.

Країна імпортує нафту і нафтопродукти, манганову руду, деякі руди кольорових металів, побутову техніку, споживчі товари, газетний папір.

Приблизно 2/3 торгівлі припадає на країни з розвинутою ринковою економікою — Канаду, країни Західної Європи, Японію; 1/3 — на країни, що розвиваються. Частка США в зовнішньому торговому обігу України наприкінці XX ст. становила близько 4 %.

Транспорт
Зовнішньоекономічні зв'язки
Канада
ЕГП
Населення
Природні умови і ресурси
Загальні риси господарства
Промисловість
Сільське господарство
Транспорт
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru