Країнознавство - Мальська М.П. - ТАЇЛАНД

Площа - 513 115 км2 Населення - 64,6 млн осіб Столиця - Бангкок (5,6 млн осіб)

Загальні відомості

Таїланд розташований в Південно-Східній Азії, займає центральну часину Індокитайського півострова і північну частину півострова Малакка. Офіційна назва - Королівство Таїланд. Площа становить 513 115 км2 (49 місце серед держав світу).

На півночі і північному сході Таїланд межує з Лаосом, на сході - з Камбоджею, на півдні - з Малайзією, на заході - з М'янмою (нова назва Бірми).

Протяжність берегової лінії Таїланду - 2600 км. Південно-західні береги омиваються Андаманським морем, а південно-східні - Сіамською затокою Південно-Китайського моря.

Таїланд займає вигідне географічне положення на перетині важливих торговельних шляхів, які ведуть з Європи, країн Близького Сходу й Індії до країн Малайського архіпелагу й Австралії.

Назва країни неодноразово змінювалася. В Європі вона стала відомою під назвою Сіам наприкінці XVI ст. Ця назва зберігалася до 1939 р. Сьогоднішня назва країни є перекладом тайського слова "Миангтай", що означає "країна вільних". Таїланд - "країна тайців" або "країна вільних". Назва цілком себе виправдовує: Таїланд - єдина країна Південно-східної Азії, що зберегла незалежність, тоді як всі сусідні країни були колоніями Франції або Великобританії.

Територія Таїланду витягнута з півночі на південь (відстань від най-північнішої точки до найпівденнішої точки - 1770 км), протяжність з заходу на схід - 772 км. Найвища точка - гора Інтханон (2595 м). Найбільш освоєна в господарському відношенні центральна частина країни, особливо Менамська низовина. Гірські території вкриті лісами і мало освоєні.

Населення складає 64,6 млн осіб (19 місце). Столиця Бангкок (9 млн осіб з приміською зоною). Державне свято 5 грудня - День народження короля, 1927 р. Державна мова - тайська. В діловій практиці використовується також англійська мова. Грошова одиниця - бат. Державна релігія - буддизм, який сповідує 95% населення.

ВВП (2006) - 596,5 млрд дол. США (20 місце), на душу населення - 9,2 тис. дол. США (66 місце). Таїланд - нова індустріальна держава. Член ООН.

Державний устрій та форма правління

З 1932 р. Таїланд - конституційна монархія. Глава держави - король Пуміпон Абульядет-Рама. Король користується повною пошаною нації, яку іноді використовують під час політичних криз. Прем'єр-міністр призначається королем, але ним стає лідер більшості в парламенті. Двопалатний Тайський парламент - Національні Збори - ділиться на Палату представників на 357 місць і Сенат на 268 місць. Членів обох палат обирає народ Таїланду, за винятком 50-ти відсотків Верхньої палати (Сенату), вони призначаються монархом. Нижня палата (Палата представників) обирається на 4 роки, Сенат - на 6 років.

В адміністративному відношенні Таїланд поділений на 76 провінцій (чангвати) і одне муніципальне утворення - столицю країни Бангкок. Деякі тайці дотепер вважають Бангкок окремою провінцією, якою він був до 1972 року, завдяки чому Таїланд був державою з 76 провінціями. Кожна провінція підрозділяється на райони - за станом на 2006 рік всього налічується 796 районів, 81 підрайонів і 50 міських районів Бангкока. У кожній з провінцій є один центральний район. У Бангкоку райони міста називаються кхет, які далі діляться на квенги, приблизно подібні тамбо-нам (общини або підрайони) в інших провінціях. Тамбон далі ділиться на мубани, тобто селища (села).

Політичне життя Таїланду вкрай нестабільне. За 50 років в країні змінилося понад 40 урядів і діяло 14 конституцій, відбулося більше 20 військових переворотів.

Основні політичні партії: Партія нової надії (Внг май) - 125 осіб у парламенті; Демократична партія (Прачатипат) - 123; Партія національного розвитку (Чат паттана) - 52; Тайська національна партія (Чан тай) - 39; Партія соціальної дії (Кит сангком) - 21 та ін.

Загальні відомості
Історичні особливості розвитку
Населення
Природні умови і ресурси
Господарство
Найбільші міста
Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ПЕРЕДМОВА
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru