Країнознавство - Мальська М.П. - Найбільші міста

Бангкок - політичний, культурний, діловий і науковий центр королівства Таїланду зі всіма властивими мегаполісам ознаками: нескінченними дорожніми пробками, соціальними контрастами, забрудненим навколишнім середовищем, до яких додаються локальні проблеми, пов'язані із задушливою погодою і несподіваними повенями - це і є сучасний Бангкок.

Умовно розділений прокладеною з півночі на південь залізничною лінією на два великі райони Бангкок, пропонує мандрівникам порівняти дві його іпостасі стародавню і сучасну. Розташоване на захід від залізниці Старе місто Бангкока, сконцентрувало на своїй скромній території більшість історичних визначних пам'яток столиці.

Саме в цій частині Бангкока на вулиці На Пхра Лан, розташовується видатний пам'ятник культури Таїланду оточений 2 кілометровою стіною Великий Королівський Палац - Читралада Вілла.

Сьогодні перетворений на музей, величезний комплекс Великого Королівського Палацу, вміщає в себе деякі урядові, міністерські установи і розкішні пам'ятники архітектури Таїланду, такі як Вати Бенча-мабофіт (Мармуровий храм), храм Фра Тінанг Пайсан Такшин - місце коронації монархів.

Відвідувачі Великого Королівського Палацу зможуть заглянути в Тронний Зал Чакрі, Тронний Зал Дусит, зал Пра Маху Монтхиен з троном короля Рами I, Пра Сі Раттана Чеді, Бібліотеку, Мавзолей, де зберігаються кремовані останки всіх членів королівської сім'ї.

З півночі до королівської резиденції примикає найвеличніша релігійна будова Бангкока, його візитка - Храм Смарагдового Будди (Вати Фра Кео). Прикрашений витонченим ювелірним різьбленням і хитромудрими настінними розписами об'єкт національної гордості тайців має в своєму розпорядженні 3 метрову статую Смарагдового Будди, виконаного з цільного шматка жадеїта. Сидячий в класичній позі на золотому вівтарі Будда, є справжньою перлиною Бангкока, притягуючою погляди численних туристів.

Трохи відрізняється від споруд Старого міста, споруджений на згадку про події 1992 року, коли цивільне суспільство вперше в історії Таїланду перемогло армію, пам'ятник Демократії (Democracy Monument).

Перейшовши на східний берег річки Чаопрайа, туристи опиняться у величезних володіннях Нового Бангкока, де бурхливими темпами розвиваються торгові, ділові, туристичні і житлові райони столиці.

Званий по однойменній вулиці центр сучасного Бангкока - Силом, вважається найдорожчою і фешенебельною частиною нового міста, в якому в численних хмарочосах розташовуються офіси найбільших компаній.

Поряд з економічними центрами Бангкока аналогічними темпами розвивається туристичний район Сукумвіт зі всією передбаченою в цьому випадку інфраструктурою, зокрема готелями, розрахованими на відпочиваючих різного достатку. Головна вулиця кварталу, що подарувала свою назву району Сукумвіт, є широким бульваром з декількома провулками, в яких розташовуються численні бангкокські go-go бари, паби, недорогі ресторани, нічні клуби і дискотеки, що становлять конкуренцію розважальним закладам районів Патпонге, Банглампху і Тхевете.

Любителі недорого шоппінгу можуть відправитися на колоритні ринки Банглампу і Талат Банграк, Махат і Пратунам. Відвідувачі ринку Накхон Казем, так само іменованого "ринком злодіїв" попутно зможуть познайомитися з Бангкокським Чайнатауном, а візитери ринку Пахурат довідатися про культуру місцевих індусів. Прихильників недільних про-менадів по торгових рядах приверне розташований в парку Чатучак однойменний ринок, але всі без виключення відвідувачі Бангкока обов'язково навідаються на екзотичний плавучий ринок, де торговці, влаштувавшися в традиційних тайських човнах, продають все від прянощів до антикваріату.

Розташоване 60 км від Бангкока місто Накхонпатхом знайоме буддистам всього світу, які вважають своїм обов'язком відвідати місце, де розташовується якнайдавніший буддійський храм, і одночасно найвища в світі ступа Пра Патом Чеді, в якій знаходиться величезна статуя Будди.

Фанероване оранжевою плиткою 127 м надбання міста Накхонпатхом - Пра Патом Чеді відродилося завдяки зусиллям сіамського короля Монгку-та, який вирішив відреставрувати ту, що піддалася перетворенням, а потім і руйнуванню з боку кхмерів, бірманців і китайців стародавню святиню.

Звівши на місці побудованого буддистами Тхеравада в V столітті храму нову ступу Пра Патом Чеді, яка з оригіналом пов'язана лише загальним місцем розташування, король подарував цій релігійній святині друге життя.

Мандрівники не буддисти, що приїжджають в місто Накхонпатхом лише з цікавості подивитися на найбільшу в світі статую Будди, після екскурсії можуть заглянути на розташований поблизу міста плавучий ринок Кхлонг Дамноєн Садуак, де можна придбати на спомин найрізноманітніші товари.

Розташована в центральній частині Менамської низовини, на острові, перетнутому безліччю каналів стародавня столиця Таїланду - Аюттхая, була заснована 1350 року як центр держави Аютія, що об'єднала велику частину тайських земель і частину території сучасних Мьянми, Малайзії і Камбоджі.

Чотири сторіччя накопичуючи Аюттхая свої художні цінності, зводила пишні палаци і величні храми, за цей час, на який припав розквіт Тайської держави, на престолі змінилися 33 королі з різних тайських династій.

Місто з майже мільйонним населенням і це в 17 столітті, Аюттхая приваблювала своєю сяючою красою купців і мандрівників їх Голландії і Португалії, Франції і Англії, Китаю і Японії.

Проте ні висока культура, ні 6 метрові стіни зведеної в 14 столітті цегляної фортечної стіни, що мала форму неправильного овалу, не врятували Аюттхаю від варварського захоплення бірманців, в 1767 році повністю поруйнували квітуче місто.

Вирвавши столицю Аюттхаю з рук бірманських військ тайський воєвода Пья Таксин, увійшовши до міста, знайшов в ньому лише руїни чотирьохсот храмів і розкішного королівського палацу, які, не дивлячись на свій плачевний стан, є цінними пам'ятниками культури міжнародного значення.

Проте, і те небагато, що вдалося відновити тайцям в 19 столітті в Аюттхаї, приголомшує справжніх цінителів східної архітектури, адже не спроста саме тут знаходиться музей пам'ятників історії Таїланду.

За високою стіною колишніх королівських палацових воріт розкинулися руїни головного храму Аюттхаї - Шрісанпхета, а поряд піднісся у всій своїй величі реконструйований храм Віхара Пра Монгол Болхит, у внутрішньому залі якого знаходиться найбільша в світі бронзова статуя Сидячого Будди (16 м).

Майданчик перед храмом Віхара Пра Монгол Болхит - це своєрідний центр Аюттхаї, в якому збираються віруючі і паломники, туристи і продавці сувенірів.

Як гранована піраміда височіє в Аюттхаї що відображає традиції тай-ської архітектури пагода королеви Шрі Сурьятай, в якій зберігається попіл однієї з шанованих героїнь історії Таїланду.

Збережений з 16 століття і схожий на фортецю храмовий комплекс, що уникнув руйнування, Пра Міру може похвалитися 6-ти метровою 1300 літньою статуєю сидячого Будди в зеленій короні і дивовижною різьбленою дерев'яною стелею.

Крім того, приголомшливим синтезом скульптури і архітектури відрізняються такі храми Аюттхаї як, Локайясундха, з кам'яною статуєю сплячого Будди, і Вет Пра Чао Пханан Чоєнг (14 в) з 19-ти метровою фігурою Будди.

У числі найвідоміших храмових комплексів можна назвати напів-зруйновані На Праман (1-9 ст), Буддасаван (14 ст.), Раджапуран (15 ст.), з розписами, що збереглися, і Пра-Срісанпет (15-16 ст.) - колись найбільший храм Аюттхаї, з 16-ти метровою покритою 250 кг золота скульптурою Будди, яку бірманські завойовники поспішили переплавити.

Ще однією визначною пам'яткою Аюттхаї є відреставрований Крааль Слонів, що колись використовувався як загорода для диких слонів. Це - величезне дерев'яне приміщення, побудоване з колод тиків, посаджених під нахилом 45 градусів, Крааль Слонів увінчаний спеціальним павільйоном, звідки за захоплюючим видовищем спостерігали царюючі персони Аюттхаї.

Історико-культурні туристичні ресурси
Головні туристичні райони
СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
ПЕРЕДМОВА
Модуль 1 ОСОБЛИВОСТІ МАРКЕТИНГОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТУРИСТИЧНИХ КОМПАНІЙ
Тема 1 ОРГАНІЗАЦІЯ І ТЕХНОЛОГІЯ РОБОТИ ТУРИСТИЧНИХ ФІРМ
1.1. Види туристичної діяльності.
1.2. Туристичні послуги та їх правове забезпечення
1.3. Процес укладення туристичного договору
1.4. Розробка туристичного продукту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru