Правила подавання алкогольних напоїв у барі
Змішані напої готують переважно зі спиртних напоїв, які в барі можуть подаватися і в чистому вигляді. У табл. 3.3 описані можливі способи споживання алкогольних напоїв (табл. 3.4).
Таблиця 3.3
СПОСОБИ ПОДАВАННЯ АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ
Напій | Спосіб подавання | Кращі поєднання з іншими напоями | Коктейлі |
Віскі | Кімнатної температури чи з льодом у бокалі tumbler; кімнатної температури в бокалі dram | З водою, содовою, колою | God Father, Irish Coffee, Manhattan, Dry Manhattan, Old Fashioned, rob Roy, Rusty Nail, Whiskey Sour |
Коньяк | Кімнатної температури в коньячному бокалі на дижестив; із льодом у бокалі tumbler на аперитив (для VS і VSOP) | 3 водою, содовою, тоніком | Side Car, French Connection |
Арманьяк | Кімнатної температури в арманьяч-ному бокалі на дижестив; із льодом у бокалі tumbler на аперитив (для коньяку три зірочки) | 3 водою, содовою, тоніком, шампанським, кофе |
Продовження табл. 3.3
Напій | Спосіб подавання | Кращі поєднання з іншими напоями | Коктейлі |
Бренді | Із льодом у бокалі tumbler на аперитив; кімнатної температури в коньячному бокалі на дижестив (для високоякісних бренді) | 3 содовою, тоніком, апельсиновим соком | Alexander, Brandy Egg-Nog, Stinger, Champagne Cocktail, Horse's Neck, Porto Flip |
Кальвадос | Кімнатної температури в коньячному бокалі на дижестив; в середині вечері, в стопці (trou Normand); із льодом у бокалі tumbler на аперитив | 3 кавою, тоніком, апельсиновим соком | |
Джин і напій з ялівця | Охолоджені, в стопці чи з льодом у бокалі tumbler | 3 тоніком, вермутом, лимонним соком | Bronx, Gibson, Gin and It, Gin Fizz, John Collins, Dry Martini, Perfect Martini, Negroni, Paradise, Singapore Sling, White Lady |
Текіла і мескаль | Охолоджені, в стопці, з сіллю і шматочком лимона чи лайма | Margarita, Tequila Sunrise | |
Ром | Витриманий ром кімнатної температури в коньячному бокалі на дижестив | Bacardi Cocktail, Banana Daiquiri, Daiquiri, Pina Colada, Planter's Punch | |
Горілка | Сильно охолоджена, в стопці, може супроводжувати цілу вечерю | Black Russian, Bloody Mary, Bullshot, God Mother, Harvey Wallbanger, Screwdriver, Vodka Martini, White Russian | |
Марк і грапа | Кімнатної температури, в стопці, на дижестив | ||
Кірш | У стопці на дижестив чи в середині вечері | З вермутом, соком | Rose |
Залежно від способу подавання спиртні напої можуть бути рекомендовані на аперитив і дижестив. Наприклад, коньяк в коньячному бокалі при кімнатній температурі подають на дижестив, а коньяк з льодом у бокалі тумблер - на аперитив. Спиртні напої поєднуються з певними безалкогольними. Наприклад, текіла добре поєднується з тоніком, лимонним і апельсиновим соком.
Таблиця 3.4
ХАРАКТЕРИСТИКА КОКТЕЙЛІВ-АПЕРИТИВІВ ТА ПРАВИЛА ЇХ ПОДАВАННЯ*
Назва групи | Назва напою | Посуд для приготування | Посуд для подавання | Смак і аромат | Колір | Особливості |
Коктейль-аперитив (дообідній) | "Manhattan" | Шейкер | Мартінка, чарка для коктейлів | Сухий, з ароматом лимона | Золотисто-коричневий | Коктейль прикрашають вишнею. Для кращого смаку і аромату після приготування збризнути цедрою лимона |
Коктейль-аперитив (дообідній) | "Олд-фешен" | Тумблер | Тумблер | Солодко-гіркий | Світло-золотий прозорий | Коктейль прикрашають вишнею або лимоном, апельсином. Подають з паличкою для перемішування |
Коктейль-аперитив (дообідній) | "Martini dry" | Стакан для змішування | Мартінка | Свіжий, дуже сухий | Прозорий | Міцний алкогольний. Прикрасити оливкою або маслиною на шпажці. Щоб смак був більш виражений, необхідно добре охолодити посуд |
Коктейль-аперитив (дообідній) | "Bronks" | Шейкер | Мартінка | Сухий, солодко-гіркий апельсиновий | Каламутно-оранжевий | Прикрасити апельсином. Для кращого смаку взяти натуральний апельсиновий сік |
Характеристика інших коктейлів наведена у додатку 23.
Аналогічно подають і лікери (додаток 24). Більшість їх у чистому вигляді подають з льодом. Деякі добре поєднуються з соками, кавою, содовою водою, тоніком. Більшість лікерів, наведених у додатку 24, входить до складу коктейлів.
У чистому вигляді в спеціальному бокалі подають шампанське. Бармен має чітко дотримуватися певних правил при роботі з цим напоєм:
- шампанське, за винятком деяких найвідоміших марок, не рекомендується довго зберігати;
- температура зберігання має бути в межах 5-15°С. Тепло викликає зміну тиску в пляшці, пробка стискається, як наслідок, не забезпечується герметичність. Смак напою втрачає свою витонченість, а колір стає бурштиново-жовтим. Під дією холоду в напої може з'явитися винний камінь;
- пляшку з шампанським слід зберігати в горизонтальному положенні, щоб пробка не розсохлася, не втратила еластичності та пружності, не розкришилася при відкоркуванні пляшки;
- шампанське слід зберігати в темному місці. Світло погано впливає на якість вин, особливо білих, оскільки у ньому з'являється сірчаний запах, що свідчить про те, що воно не придатне до вживання;
- відкриту не до кінця використану пляшку шампанського необхідно закрити пробкою і поставити в холодильник. Зберігати її можна тільки 1-2 дні.
Правила приготування та подавання змішаних напоїв
3.2.6. Обслуговування споживачів у барах
Організація робочого місця бармена
Підготовка бару до роботи
Особливості обслуговування в барах
3.2.7. Професійні вимоги до бармена
3.3. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБСЛУГОВУВАННЯ У КАВ'ЯРНІ
3.3.1. Кав'ярня як різновид кафе
Обладнання для приготування кави