Організація і проведення туристсько-краєзнавчих подорожей - Пангелов Б.П. - Обладнання наметів

Основними вимогами до наметів є нескладність установлення за збереження необхідних зручностей у розміщенні учасників.

Підготовка майданчика

Вибране місце прибирають від грудок, каменів, шишок. Для нормального сну важливо, щоб майданчик був горизонтальним. У гірській місцевості з цією метою його викладають плоским камінням або намет ставлять так, щоб голови туристів розміщувалися вище ніг. Взимку, коли сніговий покрив неглибокий, для намету необхідно рити яму. В іншому разі - утоптують сніговий майданчик і вирівнюють його.

Наметовий майданчик бажано орієнтувати входом на відкрите місце - узлісся, річку, озеро. Під час вітру намет ставлять із таким розрахунком, щоб вітер дув у його торець.

Порядок установлення наметів

Двоскатні намети розкладають дном донизу, відтак нижні відтяжки прикріплюють до землі кілками так, щоб дно намету лягло без перекосів. Після цього беруть дві стійки (їх довжина залежить від висоти встановлюваного намету), ставлять одну до входу, другу біля заднього торця палатки і накидають на них розтяжки, прикріплені до гребеня наметового даху. Кінці розтяжок закріплюють кілками до землі на відстані 2-3 м від намету, намагаючись витримати їх напрямок по осьовій лінії, яка проходить через гребінь даху. Застебнувши вхід до намету, щоб не було перекосу скатів, починають натягувати їх розтяжки. У натягнутому вигляді вони мають продовжувати діагоналі скатів, тому кілки забивають під кутом 45° до стінок намету.

Установлюючи намет у лісі, спочатку натягують основні розтяжки гребеня між деревами, а потім дно розтяжки скатів. Замість кілків використовують стовбури дерев або кущів. Намет встановлено правильно, якщо бокові його схили провисають рівномірно; передня і задня стінки палатки стоять вертикально; обидва полотнища входу палатки обвисають, ледь торкаючись одна одної та дна намету.

Замість дерев'яних кілків зручно застосовувати металеві штирі, які легко, без допомоги сокири можна втикнути в землю. У горах замість кілків зазвичай беруть камені, а стійки замінюють альпенштоками або зв'язаними попарно льодорубами. У водних подорожах роль стійок можуть відігравати весла.

Шатрові багатомісні намети типу "Зима" та інші встановлюються залежно від особливостей конструкції. За наявності дерев основні і бокові розтяжки прив'язують до них. Взимку замість стійок і кілків використовують лижі і лижні палки, які іноді зв'язують попарно. Бокові стінки зимових наметів під час сильних морозів або вітрів треба присипати снігом чи притискувати сніговими блоками.

Обладнання наметів

Туристи розкладають синтетичні килимки (надувають гумові матраци), кладуть на них спальні мішки, а під голову - рюкзаки з м'якими речами. Дрібні особисті речі (компаси, окуляри, засоби туалету) розміщують у кишенях намету, взуття влітку ставлять біля входу в намет, під дном, а посуд ховають під піддонник. Для освітлення у наметі необхідно заздалегідь закріпити на підвісці електроліхтар або свічку. Пальним для світильника може бути парафін: зручний у транспортуванні, під час горіння не виділяє запаху і кіптяви. Запасу парафіну, завчасно розплавленого на плоскій консервній банці, вистачає, як правило, на освітлення намету у вечірній час на всю подорож тривалістю 7 днів. Гніт для світильника виготовляють із азбестової стрічки шириною 20 мм, товщиною 1-2 мм. Висота вогню регулюється положенням гніту, який утримується скобою-каркасом, а також більшим або меншим зануренням гніту в парафін. Аналогічну форму має підвісний свічник.

Додаткове обладнання намету залежить від конкретних умов подорожі. Якщо погода дощова, над дахом намету необхідно натягнути поліетиленову плівку або інший матеріал, що не промокає. Деякі туристи облаштовують навколо намету рів для збирання і відведення дощової води. Однак краще так не робити, бо це може зіпсувати галявину, сучасні намети і поліетиленовий тент захищають від дощу, не завдавши шкоди природному ландшафту.

У зимовому наметі необхідно у спеціальному місці з надійною опорою встановити туристську грубку. Також слід певне місце у наметі відвести для запасу дров. Уздовж витяжної труби від грубки протягують мотузки, на яких туристи вночі просушують свої речі. Для захисту туристів від холодного повітря до дверей роблять тубусний вхід.

Організація найпростіших укриттів за відсутності намету
Ночівлі без намету влітку
Ночівля без намету взимку
Поведінка туристів в укриттях
Зняття туристського табору
Багаття та їх види
Місце для багаття
Протипожежна безпека
Заготівля палива
Розпалювання багаття
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru