Бюджетна система України - Пасічник Ю.В. - Контрольно-ревізійне управління.

Контрольно-ревізійні управління функціонують згідно з законом "Про Контрольно-ревізійну службу в Україні" (1993 p.), яким визначено її статус, функції та правові засади діяльності.

Бюджетним кодексом передбачені повноваження контролю за дотриманням бюджетного законодавства.

Державна контрольно-ревізійна служба складається з Головного контрольно-ревізійного управління України, Структура Державного казначейства України

контрольно-ревізійних управлінь в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, контрольно-ревізійних районних відділень.

Головними завданнями Державної контрольно-ревізійної служби є здійснення державного контролю за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, їх збереженням і достовірністю бухгалтерського обліку та звітності в міністерствах, відомствах, державних комітетах, фондах, бюджетних установах, а також на підприємствах і в організаціях, які отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних валютних фондів; розроблення пропозицій щодо усунення виявлених недоліків і порушень і запобігання їх виникненню.

Державний контроль здійснюється у формі ревізій і перевірок.

Державна контрольно-ревізійна служба координує свою діяльність з місцевими радами народних депутатів та органами виконавчої влади, фінансовими органами, державною податковою службою, іншими контролюючими органами, органами прокуратури, внутрішніх справ, служби безпеки.

Державна контрольно-ревізійна служба виконує такі функції:

організує роботу контрольно-ревізійних підрозділів з проведення ревізій і перевірок;

проводить ревізії та перевірки фінансової діяльності, збереження коштів і матеріальних цінностей;

здійснює ревізії та перевірки правильності витрачання державних коштів на утримання місцевих органів державної влади;

залучає на договірних засадах кваліфікованих фахівців відповідних міністерств, державних комітетів, інших органів державної виконавчої влади;

здійснює контроль за усуненням недоліків і порушень, виявлених попередніми ревізіями та перевірками;

розробляє інструктивні та інші нормативні акти про проведення ревізій та перевірок;

здійснює методичне керівництво і контроль за діяльністю підпорядкованих контрольно-ревізійних підрозділів, узагальнює досвід проведення ревізій та перевірок і поширює його серед контрольно-ревізійних служб

вимагає від керівників об'єктів, що ревізуються та перевіряються, проведення інвентаризацій основних фондів, товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів і розрахунків;

одержує від посадових і матеріально відповідальних осіб об'єктів, що ревізуються або перевіряються, письмові пояснення з питань, які виникають у ході ревізій і перевірок;

вилучає до бюджету виявлені ревізіями або перевірками приховані та занижені валютні та інші платежі;

стягує у дохід державні кошти;

накладає у випадках, передбачених законодавством, на керівників та інших посадових осіб адміністративні стягнення;

застосовує до підприємств, установ, організацій та інших суб'єктів підприємницької діяльності фінансові санкції.

З ініціативи Державної контрольно-ревізійної служби ревізія або перевірка державного підприємства, установи, організації може проводитися не частіше ніж один раз на рік. Ревізію або перевірку приватних підприємств за дорученням правоохоронних органів може бути проведено в будь-який час.

Посадові особи Державної контрольно-ревізійної служби зобов'язані суворо додержуватись Конституції України, законів України, прав та інтересів громадян, підприємств, установ і організацій, що охороняються законодавством.

При вилученні документів у зв'язку з підробкою їх або виявленими зловживаннями працівник Державної контрольно-ревізійної служби зобов'язаний негайно повідомити про це правоохоронні органи. Вилучені документи зберігаються до закінчення ревізії або перевірки.

Працівники Державної контрольно-ревізійної служби повинні забезпечувати дотримання комерційної та службової таємниці.

Працівники правоохоронних органів зобов'язані сприяти посадовим особам Державної контрольно-ревізійної служби у виконанні їхніх обов'язків. У разі недопущення працівників Державної контрольно-ревізійної служби на територію підприємства, установи, організації, відмови у наданні документів для ревізії або перевірки та будь-якої іншої протиправної дії органи Міністерства внутрішніх справ на прохання цих осіб зобов'язані негайно вжити відповідних заходів для припинення такої протидії.

Посадові особи державної контрольно-ревізійної служби є представниками органів державної виконавчої влади.

Держава гарантує захист життя, здоров'я, честі, гідності та майна посадової особи Державної контрольно-ревізійної служби і членів її сім'ї від злочинних посягань та інших протиправних дій.

Звільнення посадової особи державної контрольно-ревізійної служби з посади у зв'язку з учиненням злочину під час виконання своїх обов'язків допускається лише після винесення щодо неї обвинувального вироку суду, який набрав чинності.

У Бюджетному кодексі передбачено:

Органи Державної контрольно-ревізійної служби України здійснюють контроль за:

цільовим та ефективним використанням коштів Державного бюджету та місцевих бюджетів;

цільовим використанням і своєчасним поверненням кредитів, одержаних під гарантію Кабінету Міністрів України;

порядком ведення бухгалтерського обліку та достовірністю звітності про виконання Державного бюджету України та місцевих бюджетів, кошторисів.

2. Державна контрольно-ревізійна служба України щомісячно надає Верховній Раді України та Міністерству фінансів України узагальнені результати звітів про проведені перевірки.

Розпорядники бюджетних коштів.
Державна податкова служба.
Розділ 12. ІНФОРМАЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЮДЖЕТНОЇ СИСТЕМИ
12.1. Сутність інформаційного забезпечення
Нормативна база.
12.2. Організація інформаційного забезпечення
Рахункова палата.
Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів та інші міністерства.
Державна податкова адміністрація, Державне казначейство, Контрольно-ревізійне управління.
Державний комітет статистики.
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru