Гроші та кредит - Круш П.В. - ПЕРЕДМОВА

Формування високоефективної соціально-орієнтованої ринкової економіки - найважливіше завдання незалежної України. В ринковій економіці роль і значення грошових і кредитних механізмів надзвичайно важливі. В умовах ринкової економіки та конкуренції між суб'єктами відтворювального процесу успіх більше приходить до тих суб'єктів ринкових відносин, хто краще розуміє сутність грошей і кредиту та краще володіє методами їх використання.

Грошові та кредитні системи значною мірою зумовлюють найбільш ефективне функціонування ринкового механізму. Адже більшість його інструментів ґрунтується на використанні грошей та кредиту: це стосується ціноутворення, розрахунково-платіжних відносин, банківської та інвестиційної діяльності, системи економічного стимулювання, оподаткування тощо.

Грошова та кредитна системи істотно впливають на зростання сукупного національного продукту, національного доходу, на розвиток підприємств і галузей господарства, рівень матеріального забезпечення населення. Функціонування грошей та кредиту дає змогу поєднати в безперервний процесс виробництво, розподіл, обмін та споживання суспільного продукту.

Неабияке значення для функціонування ринкового господарства має також економічна політика держави, що формується з урахуванням закономірностей функціонування грошей та кредиту.

У зв'язку з цим дослідження і вивчення сутності та механізмів функціонування категорій "гроші" та "кредит" висувається на передній план економічної науки. Вивчення дисципліни "Гроші та кредит" є необхідною складовою підготовки економістів, менеджерів. Курс "Гроші та кредит" має забезпечити науково-теоретичну та методологічну базу формування системи знань у майбутніх фахівців, професіоналів економічної сфери.

Навчальний предмет "Гроші та кредит" - це загальнотеоретичний курс, що має стати продовженням аналізу економічних процесів в економіці на мікро- та макрорівнях. Змістом цього курсу є ґрунтовне вивчення сутності грошей та кредиту, їхньої ролі та функцій у функціонуванні товарного виробництва, ринкової економіки України, теоретичний розгляд актуальних та складних питань грошового обігу та кредитування.

Усе це зумовлює визначення предмета навчальної дисципліни "Гроші та кредит". Він полягає у злагодженості, єдності та цілеспрямованості взаємодії сфери функціонування інститутів і механізмів дії грошей та кредиту, з одного боку, з функціонуванням усіх ланок ринкової економіки України, досягнення динамічного та ефективного розвитку народного господарства, його взаємодії зі світовим ринком - з другого.

Мета і завдання цього навчального посібника - надати майбутнім менеджерам-економістам знань і навичок у розумінні і практичному використанні грошово-кредитних інструментів. Специфіка роботи менеджерів-економістів передбачає оволодіння теоретичними проблемами грошово-кредитних відносин та можливостями практичного використання грошово-кредитних інструментів у функціонуванні і управлінні фірмами, підприємствами як первинними ланками виробництва. Тому цим практичним питанням використання грошово-кредитних відносин у методичному посібнику приділялася пильна увага, зовсім не зменшуючи уваги до теоретичної складової цієї надзвичайно важливої теоретичної дисципліни.

РОЗДІЛ І. ГРОШІ ТА ЇХНЄ ФУНКЦІОНУВАННЯ В СУЧАСНІЙ РИНКОВІЙ ЕКОНОМІЦІ
ТЕМА 1. ВИНИКНЕННЯ ТА СУТЬ ГРОШЕЙ
1. Виникнення грошей
Економічні концепції
Еволюційний характер виникнення грошей
2. Економічний зміст грошей. Трансформація сутності сучасних грошей
Сутність грошей
Гроші та золото
Трансформація розуміння сутності сучасних грошей
Економічна роль золота у функціонуванні сучасних грошей
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru