Гроші та кредит - Круш П.В. - 3. Рівновага товарного, грошового та зовнішнього ринків

Відкрита і закрита економіка

У сучасному світі більшість національних економік являє собою відкриті системи. У зв'язку з цим виникає необхідність

теоретично переосмислити їхню сутність, визначити ті системоутворювальні елементи, які вони закладають у формування єдиного міжнародного простору.

Так, відповідно до ступеня вродженості економіки у світове господарство її відносять до малої або великої відкритої економіки.

Мала відкрита економіка - це національна економіка, якій притаманні такі ознаки: незначна частка у світовому експорті та імпорті; обмежений вплив на світовий ринок; значна залежність національної відсоткової ставки від світових відсоткових ставок.

Велика відкрита економіка - це національна економіка, експорт та імпорт якої становлять значну частину відповідних світових показників. Економічні процеси, що в ній відбуваються, значно впливають на світогосподарські.

Оскільки відкрита економіка в будь-якому випадку впливає на зовнішній світ, доцільно визначити особливості розрахунку національного виробництва та доходу в ній, а також рівновагу товарного, грошового та зовнішнього ринків.

У закритій економіці НП виробляється виключно для потреб самої країни та за рахунок власних ресурсів. Саме тому тут ВВП та ВНП є тотожні.

Відкрита економіка вступає в торговельні та інші відносини із зовнішнім по відношенню до неї оточенням, використовуючи при цьому його ресурси та надаючи йому власні. Тут внутрішній і національний продукт не є тотожними величинами.

У відкритій економіці вироблений продукт може реалізуватись як всередині країни, та і за її межами, тобто тут внутрішній продукт може відхилятись від споживання і внутрішніх витрат на величину зовнішньоторговельного сальдо.

Зовнішньоторговельне сальдо (НЕ) - це різниця між експортом (Е) та імпортом (Т).

Відповідно обсяг внутрішнього національного продукту (У) у відкритій економіці набуватиме вигляду:

З останнього рівняння випливає, що чисті іноземні інвестиції тотожні чистому експорту, оскільки держава-продавець на зовнішньому ринку купує активи іншої держави, з якою в неї позитивне зовнішньоторговельне сальдо, або продає активи тій державі, з якою в неї негативне зовнішньоторговельне сальдо.

Визначимо також вплив внутрішньої відсоткової ставки в її порівнянні зі світовою на рівноважний стан кредитного ринку. У даному випадку прослідковується така тенденція: пропозиція позичкового капіталу в самій державі визначається внутрішніми заощадженнями, а попит залежить від внутрішніх та чистих зовнішніх інвестицій. Висока внутрішня відсоткова ставка обмежує попит на запозичення і внутрішні інвестиції, а також впливає і на обсяг чистих іноземних інвестицій. Так, якщо внутрішня відсоткова ставка на запозичення в межах національної економіки буде вищою за світову, то суб'єктам цієї економіки значно вигідніше купувати активи всередині країни. Це інвестиції у власну економіку (внутрішні інвестиції), зростання яких веде до зменшення чистих іноземних інвестиції за кордон. І навпаки. Точка рівноваги на кредитному ринку виникає за ситуації, коли обсяг заощаджень тотожний сумі внутрішніх та зовнішніх чистих інвестицій.

На обсяги попиту і пропозиції на запозичення на валютному ринку впливає також обмінний курс валюти. Попит і пропозицію на валютному ринку визначає реальний валютний курс. При цьому пропозиція валюти залежить від відсоткової ставки, а не від обмінного курсу, а попит на національну валюту перебуває у зворотній залежності від реального обмінного курсу національної валюти. Точка рівноваги на валютному ринку встановлюється за умови, коли попит на валюту тотожний її пропозиції. У цій точці встановлюється рівноважний валютний курс.

Тепер прослідкуємо вплив торговельної політики на макроеконо-мічну ситуацію у відкритій економіці.

Торговельна політика відкритої економіки на міжнародному ринку визначається величинами експорту та імпорту.

Зростання експорту створює умови для зростання обсягів національного виробництва, доходів і валютних резервів у національній економіці.

Зростання імпорту хоч і скорочує внутрішні витрати, проте веде до падіння обсягів національного виробництва, доходів та запасів іноземної валюти в країні.

Між імпортом та експортом спостерігається такі залежності:

- експорт однієї країни утворює імпорт для іншої, і навпаки;

- імпорт - це функція залежності від власного (внутрішнього) доходу національної економіки, а експорт залежить як від внутрішніх макроекономічних показників, так і від динаміки національного доходу інших країн, бажання громадян інших країн купувати товари і послуги певних економік;

- прагнення країн скоротити обсяги імпорту призводить до скорочення обсягів експорту;

- коли економіка перебуває в умовах дефляційного розриву, зростання чистого експорту стимулює внутрішні макроекономічні показники.

Дефляційний розрив - це відхилення сукупного попиту (АD) від стану рівноваги за умов повної зайнятості в бік зменшення при сталій пропозиції (АS). Дефляційний розрив має місце, коли загальний рівень цін (Р) падає;

- Коли країна перебуває в умовах інфляційного розриву, то зростання чистого експорту чинить негативний вплив на макроекономічне становище національної економіки.

Інфляційний розрив - відхилення сукупного попиту (АD) від стану рівноваги в умовах повної зайнятості в бік збільшення при сталій пропозиції. Інфляційний розрив утворюється, коли сукупний попит (АD) зростає на класичному відрізку кривої сукупної пропозиції (AS);

- якщо економіка перебуває в умовах повної зайнятості та потенційного рівня виробництва, то зростання чистого експорту може призводити до інфляційних розривів в економіці.

Відкрита і закрита економіка
Рівновага товарного, грошового та зовнішнього ринків
РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА
ПЕРЕДМОВА
ТЕМА1. ПОХОДЖЕННЯ, СУТЬ ТА ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ
1.1. Економічна сутність грошей та концепції їх походження
1.2. Історичні аспекти зміни форми грошей та їх характеристика
1.3. Функції грошей і механізм їх взаємодії
1.4. Роль грошей у ринковій економіці
1.5. Історичні аспекти походження гривні
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru