Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Зростання ставок подоходного податку для збалансування бюджету

Добра економічна модель не лише пояснює минуле, вона також допомагає прогнозувати реакцію економічних змінних на нові події. Аналіз окреслених тут чинників, що впливають на відношення "готівка - чекові депозити", забезпечує таку здатність. Розглянемо дві можливі зміни в економічному середовищі майбутнього і запитаємо, що станеться з відношенням "готівка - чекові депозити" внаслідок цих змін. Такі прогнози можуть становити інтерес для творців політики, які захочуть знати, як кожна з цих обставин впливатиме на пропозицію грошей.

ПОРАДА

Спробуйте дати аргументацію для прогнозів, не звертаючись до тексту підручника. Це забезпечить вам відмінну практику аналізу { C/D }, що пророблений у цьому розділі. Ви можете додатково попрактикуватися, розв'язуючи завдання наприкінці розділу. Розв'язання цих завдань також передбачає прогнозування майбутньої динаміки { C/D }.

Зростання ставок подоходного податку для збалансування бюджету

Точиться багато розмов навколо збалансування бюджету шляхом дальшого підвищення податків. Що сталося б з відношенням "готівка - чекові депозити", якби ставки подоходного податку зросли?

Вищі ставки оподаткування посилили б стимули до ухиляння від сплати податків. Сподіваний доход на чекові депозити тоді значно знизився б. Використання готівки зросло б стосовно чекових депозитів (якби інші чинники залишалися незмінними), і ми прогнозували б збільшення коефіцієнта { C/D }.

Скасування процентних платежів по чекових рахунках

Завжди спостерігалися хитання то в бік посилення регулювання, то в напрямі дерегулювання. А що, якби нинішня тенденція до дерегулювання змінилася на протилежну і регулювання відновилося? Це повернуло б нас до ситуації десятилітньої давності, в якій банкам не дозволяли сплачувати проценти по чекових депозитах. Що сталось би в цьому випадку з відношенням "готівка - чекові депозити"?

Ця політика означала б, що сподіваний доход на чекові депозити впав би нижче його поточного рівня і сподіваний доход на чекові депозити порівняно з готівкою також впав би. Як наслідок, зменшена привабливість чекових депозитів стосовно готівки означала б, що нагромадження готівки було б більше, ніж чекових депозитів, що підвищило б коефіцієнт {С/О}.

Корисність попереднього аналізу не обмежується прогнозуванням реакції {С/О} на аналізовані тут події. За допомогою цього ігідходу можна проаналізувати багато інших можливих змін у нашому економічному середовищі, що мають вплив на {С/О} (декілька обставин аналізуються в завданнях наприкінці розділу).

Пояснення поведінки банків

У розділі 15 ми бачили, що коли банки зменшують рівень надлишкових резервів {ЕК/О} або збільшують суму дисконтних позичок, які вони беруть у ФРС, то пропозиція грошей зростає. Тут ми окреслимо модель поведінки банку, що пояснює визначники {ЕК/О} і дисконтні позички у ФРС.

Визначники норми надлишкових резервів {ЕR/D}

Щоб зрозуміти чинники, що визначають рівень { ЕR/D } у банківській системі, нам варто звернути увагу на витрати і вигоди банків від нагромадження надлишкових резервів. Коли вартість нагромадження надлишкових резервів зростає, то ми сподіваємося зменшення обсягу надлишкових резервів, а тому і зниження { ЕR/D }. Коли ж вигода від нагромадження надлишкових резервів зростає, то ми будемо очікувати зростання обсягу надлишкових резервів і зростання { ЕR/D }. Ви побачите, що існує два основні чинники, що впливають на ці витрати і вигоди, а отже - і на норму надлишкових резервів. Цими чинниками є: ринкові процентні ставки і сподівані відпливи депозитів.

Скасування процентних платежів по чекових рахунках
Пояснення поведінки банків
Визначники норми надлишкових резервів {ЕR/D}
Ринкові процентні ставки.
Сподівані відпливи вкладів.
Визначники отримання дисконтних позичок
Ринкові процентні ставки і облікова ставка.
Повна модель пропозиції грошей
Визначники пропозиції грошей
Норма обов'язкових резервів па чекові депозити (rD)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru