Економіка грошей, банківської справи і фінансових ринків - Мишкін Ф.С. - Чинники, що викликають переміщення кривої LM

Крива LM відображує рівноважні точки на грошовому ринку, тобто комбінації сукупного обсягу виробництва і процентної ставки, для яких величина попиту на гроші дорівнює величині пропозиції грошей. В той час як п'ять чинників можуть викликати переміщення кривої IS (зміни в автономних споживчих видатках, планові інвестиційні видатки, що не пов'язані з процентною ставкою, урядові видатки, податки і чистий експорт), тільки два чинники можуть викликати переміщення кривої LM: автономні зміни у попиті на гроші і зміни в пропозиції грошей. Яким чином зміни у цих двох чинниках впливають на криву LM?

Зміни у пропозиції грошей.

Збільшення пропозиції грошей переміщує криву LM праворуч, як показано на графіку 25.2. Щоб зрозуміти, як це відбувається, припустімо, що крива LM початково перебуває у положенні LM 1 на частині (а) графіка 25.2, і Федеральна резервна система купує цінні папери на відкритому ринку, що збільшує пропозицію грошей. Якщо розглянемо точку А, яка лежить на початковій

Переміщення кривої LM, коли попит па гроші зростає.

Графік 25.3. Переміщення кривої LM, коли попит па гроші зростає.

Крива LM переміщується ліворуч з положення LM1 у положення LM2, коли попит на гроші зростає, бо, як показано на частині (б), за даного рівня сукупного обсягу виробництва (скажімо, Уа) рівноважна процентна ставка зростає (переміщення з точки А до точки А').

кривій LM1 то можна з'ясувати, що станеться з рівноважною процентною ставкою тоді, коли обсяг виробництва залишається незмінним на рівні Уд.

На частині (б) даного графіка, де розміщено криві попиту і пропозиції для грошового ринку, початкову рівноважну процентну ставку зображено як іА на перетині кривої пропозиції грошей (М) і кривої попиту на гроші (Мгі). Збільшення величини пропозиції грошей переміщує праворуч криву пропозиції у положення М| (обсяг виробництва утримується незмінним на рівні Уд), а рівноважна процентна ставка зменшується до іА. На частині (а) графіка це падіння рівноважної процентної ставки з іА до іА, показане як переміщення з точки А до точки А'. Такий же аналіз можна застосувати до кожної точки на початковій кривій LM1 і дійти висновку, що за даного рівня сукупного обсягу виробництва рівноважна процентна ставка падає, коли пропозиція грошей зростає. Отже, LM2 розміщена праворуч від LM1 Змінюємо на протилежний хід аналізу - зменшення пропозиції грошей переміщує криву LM ліворуч. Зменшення пропозиції грошей має своїм результатом нестачу грошей в точках, що лежать на початковій кривій LM. Цей стан надлишку попиту на гроші можна усунути через зростання процентної ставки, яка зменшує величину попиту на гроші доти, доки величина попиту знову дорівнює величині пропозиції грошей.

Автономні зміни попиту на гроші.

Автономне збільшення попиту на гроші (не зумовлене зміною рівня цін, сукупного обсягу виробництва або процентної ставки) переміщує криву LM ліворуч, як показано на графіку 25.3. Розгляньмо точку А на початковій кривій LM1. Припустімо, що відбувається велика фінансова паніка, що супроводжується банкрутством багатьох компаній. Оскільки облігації стали ризиковішим активом, то багато людей хочуть перейти від володіння облігаціями до володіння грішми. Люди нагромаджуватимуть більше грошей за всіх рівнів процентних ставок і обсягів виробництва. Підсумкове зростання попиту на гроші за обсягу виробництва УА показано переміщенням кривої попиту на гроші з положення у М$ на частині (б) графіка. Ця нова рівновага на ринку грошей тепер означає, що коли сукупний обсяг виробництва залишається на рівні Уд, то рівноважна процентна ставка зросте до іА; і точка рівноваги на ринку грошей переміститься з А до А'.

Навпаки, автономне падіння попиту на гроші вело б до переміщення кривої LM праворуч. Падіння попиту на гроші створювало б надлишок пропозиції грошей, який усувається шляхом зростання величини попиту на гроші внаслідок падіння процентних ставок.

Зміни у пропозиції грошей.
Автономні зміни попиту на гроші.
Зміни рівноважного рівня процентної ставки і сукупного обсягу виробництва
Реакція на зміну монетарної політики
Реакція на зміну фіскальної політики
Застосування. Нарощування оборонних видатків у роки в'єтнамської війни і процентні ставки, 1965-1966 рр.
Ефективність монетарної та фіскальної політики
Коли монетарна політика ефективніша за фіскальну? Випадок повного витіснення
Застосування. орієнтація на пропозицію грошей чи на процентні ставки?
Модель ISLM і крива сукупного попиту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru