Кредитні спілки в Україні - Дадашев Б.А. - 4.2. Статут кредитної спілки

Зміст статуту кредитної спілки повинен відповідати вимогам, які висуватися до нього відповідними статтями Цивільного кодексу та нормативними актами щодо функціонування кооперативних підприємств з урахуванням їх специфіки, а також ряду положень, які відсутні в цих актах, але стосуються фінансово-кредитної діяльності з урахуванням практики та досвіду роботи кредитних спілок.

У статуті кредитної спілки можуть бути передбачені інші положення, які стосуються діяльності кредитної спілки і не суперечать законодавству України.

При підготовці статуту кредитної спілки в основному слід орієнтуватися на текст "Типового статуту кредитної спілки", щоб уникнути в майбутньому проблем при погодженні статуту у регіональному управлінні НБУ. Особливо це стосується питань, пов'язаних із фінансовою діяльністю кредитної спілки.

Статути кредитних спілок повинні містити такі обов'язкові положення:

o офіційну назву спілки;

o місцезнаходження та територію діяльності;

o предмет, мету та термін діяльності;

o порядок та умови прийому в члени, закінчення членства, в тому числі підстави та порядок виключення з членів спілки;

o права, обов'язки та відповідальність членів спілки;

o склад, порядок створення, компетенцію та відповідальність органів управління спілкою, порядок прийняття рішень;

o відповідальність спілки перед її членами;

o розмір, склад та порядок внесення вступних внесків та відповідальність членів за порушення зобов'язань щодо їх внесення;

o порядок повернення пайових накопичень при виході із спілки;

o джерела формування та порядок використання майна;

o фонди, що створюються спілкою, та порядок їх формування;

o порядок розподілу доходів;

o перелік послуг, що надаються спілкою;

o організація фінансово-кредитної діяльності спілки;

o дата початку та закінчення фінансового року;

o організація обліку та звітності кредитної спілки;

o порядок і умови реорганізації та ліквідації кредитної спілки.

Статут кредитної спілки за рішенням засновницьких зборів може містити інші положення, що не суперечать діючому законодавству. Зміни та доповнення до статуту вносяться за рішенням загальних зборів та підлягають реєстрації у встановленому порядку. Зміна кількості членів та величини пайового капіталу не зумовлює перереєстрацію статуту. Копія статуту видається кожному члену, а також повинна знаходитися в доступному для ознайомлення місці.

Члени спілки можуть бути обрані тільки до одного з органів - правління, спостережної ради (ревізійної комісії). Члени спостережної ради не можуть бути членами правління та входити до складу виконавчої дирекції. Члени виборних органів та кредитного комітету працюють на громадських засадах.

Вищий орган управління - загальні збори членів кредитної спілки. Вони правомірні вирішувати будь-які питання, що відповідають статутним цілям, завданням кредитної спілки, спостережної ради, кредитного комітету та виконавчої дирекції. Терміни, порядок скликання та проведення загальних зборів визначаються статутом.

У період між загальними зборами правління забезпечує виконання рішень загальних зборів кредитної спілки та здійснює керівництво її діяльністю. Воно підзвітне загальним зборам і обирається на термін, визначений статутом.

Спостережна рада забезпечує дотримання спілкою норм і положень статуту та діючого законодавства, здійснює контроль за роботою правління, виконавчою дирекцією, розглядає звернення членів у випадку, якщо цього не робить правління або виконавча дирекція.

Спостережна рада підзвітна загальним зборам і обирається на термін, передбачений статутом. Якщо за рішенням загальних зборів створюється ревізійна комісія, вона виконує функції спостережної ради.

Виконавчим органом є виконавча дирекція спілки, здійснює керівництво повсякденною діяльністю. Повноваження та відповідальність виконавчої дирекції визначаються статутом. Виконавчий директор та головний бухгалтер призначаються відповідно до статуту. Кожен з них може бути обраний головою правління або спостережної ради.

Кредитний комітет розглядає заявки, приймає рішення та рекомендації щодо надання позик. Правління кредитної спілки відповідно до статуту створює кредитний комітет, який відповідає за реалізацію кредитної політики, приймає рішення про надання позик, а також готує відповідні подання для розгляду на засіданні правління залежно від величини позики.

Правління, кредитний комітет і наглядовий комітет працюють на громадських засадах. Водночас за рішенням правління кредитної спілки робота членів цих формувань може оплачуватися.

4.3. Взаємодія кредитних спілок з підприємницькими структурами та населенням в сільській місцевості
Лекція 5. Організація кредитно-фінансової діяльності кредитних спілок
5.1. Формування кредитної політики кредитної спілки
5.2. Надання позик членам кредитної спілки
5.3. Супроводження наданих позик
Лекція 6. Фінансово-економічний механізм діяльності кредитних спілок
6.1. Умови та фактори формування відсоткової ставки
6.2. Види процентних ставок та порядок погашення позик
6.3. Варіанти розподілу доходів на внески пайового типу
Лекція 7. Механізм запобігання кредитному ризику кредитних спілок
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru