Міжнародні фінанси - Рогач О.І - Методи котирувань форвардного курсу

До таких методів належать:

1) метод "аутрайт". За котирування методом "аутрайт" банк указує для клієнтів як повний спот-курс, так і повний форвардний курс, а також термін та суму поставки валюти;

2) метод своп-ставок. У більшості випадків на міжбанківському ринку форвардний курс котирується за допомогою своп-ставок.

Форвардні валютні премії та дисконти розраховуються таким чином:

де FD (рт; dis) - форвардний диференціал (премія або дисконт); FR - форвардний курс; SR - спот-курс; t - строк (у днях) дії форвардного контракту.

Щоденно SR та FR на ЗО, 90 та 180 днів публікують "The Wall Street Journal", "Financial Times", "Reuters".

Зміст ф'ючерсної операції

Ф'ючерс — це біржовий контракт, який засвідчує зобов'язання купити або продати фінансовий актив за стандартизованими вимогами за ціною, зафіксованою на момент укладання угоди.

Ціну фінансового активу, зафіксовану в контракті, називають ціною поставки.

Відкриття короткої позиції означає, що учасник ринку продав ф'ючерсний контракт, а відкриття довгої позиції — що учасник, навпаки, купив контракт.

У наш час ф'ючерсні операції відіграють помітну роль тільки на ринку США, де на них припадає до 15 % обсягу валютних операцій. Головна мета ф'ючерсів — хеджування (страхування ризику) та спекуляція. Готівкою при укладанні угоди вноситься невеликий гарантований депозит.

На ринку ф'ючерсів діють не тільки банки, а й фірми та приватні особи. Ці контракти відрізняються від форвардних, хоча і є похідними від них. Ф'ючерси — це чисті (абсолютні) застави в умовах руху валютних курсів. Якщо після купівлі ф'ючерсу ціна підвищилася, то його власники отримують прибуток, якщо знизилася — зазнають збитків. Продаж ф'ючерсу дає прибуток, якшо ціна знижується. Інакше кажучи, коротка позиція — ставка на те, що ціна знизиться, а довга — на те, що вона зросте.

Покупець (чи продавець) дає замовлення брокерові, замовлення передається в торговельний зал і в міру можливості виконується. У залі відбувається торг щодо ціни між тими, хто бажає купити і продати ф'ючерси. Якшо ігнорувати витрати обігу, це — гра з нульовою сумою. Коли кількість бажаючих купити перевищує кількість бажаючих продати, ціна зростає. Так установлюється рівновага між короткими та довгими позиціями. Сумарна вартість двосторонніх застав (ф'ючерсів) називається відкритим інтересом. У багатьох випадках обидві сторони ф'ючерсного контракту є спекулянтами — контракт підвищує ризик кожного з них. Однак і ця ситуація становить користь з економічного погляду: вона сприяє визначенню очікуваної (майбутньої) зміни ціни. Стаючи обома сторонами контракту, спекулянти витрачають час і кошти на дослідження ринку, мовби розкривають свої очікування, надають інформацію про потенційний попит та пропозицію. В економіці встановлюється рівновага очікувань.

За метою проведення ф'ючерси можна поділити на спекулятивні і хеджингові. Спекулятивні ф'ючерси передбачають, що учасник ринку одержить прибуток за рахунок очікуваної зміни цін на ф'ючерсний контракт. У свою чергу, інших учасників фінансового ринку, які здійснюють операції з ф'ючсрсами, називають хеджерами. Останні відкривають позиції з метою страхування від можливих негативних змін процентних ставок або цін на фінансові активи. Спекулянти, як правило, займають протилежну щодо хеджерів позицію ф'ючерсної угоди і таким чином забезпечують ліквідність фьючерсного ринку.

Спекулянтів ф'ючерсними контрактами за методами виконання можна поділити на одноденних трейдерів, які закривають відкриту позицію того ж дня, та на позиційних трейдерів, які тримають ф'ючерсну позицію відкритою протягом тривалого періоду часу (тижня, місяця). Позиційні трейдери намагаються капіталізувати очікуваний рух цін на фінансові активи через тривалий часовий інтервал.

Таким чином, ф'ючерси — застави, за якими платежі здійснюються кожного дня до закінчення терміну контракту чи продажу ф'ючерсів, чи нейтралізації коротких позицій довгими (і навпаки). Слід, однак, мати на увазі, що закон установлює дати, коли за ф'ючерсом доведеться отримати (в разі довгої позиції) чи поставити (за короткої) фінансовий актив за договірною ціною. Ці дати відповідають останнім датам торгівлі. Ф'ючерс можна зупинити до настання цих дат, тоді виконання зобов'язання відтермі-нується.

Зміст ф'ючерсної операції
Особливості ф'ючерсних угод
Техніка ф'ючерсної операції
ОПЦІОННІ УГОДИ
Види опціонів
Механізм здійснення опціонної угоди
ОПЕРАЦІЇ "СВОП"
Процентний та валютний свопи
Характеристика коротких валютних своп-угод
ВАЛЮТНИЙ АРБІТРАЖ ТА ЙОГО РІЗНОВИДИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru