Фінанси підприємств у запитаннях і відповідях - Данілов О.Д. - Тема 3. ГРОШОВІ НАДХОДЖЕННЯ ПІДПРИЄМСТВА

Яке визначення грошовим коштам дає чинне законодавство України?

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 4 "Звіт про рух грошових коштів", терміни вживаються в такому значенні:

o грошові кошти - готівка, кошти на рахунках у банках та депозити до запитання;

o еквіваленти грошових коштів - короткострокові високоліквідні фінансові інвестиції, які вільно конвертуються в певні суми грошових коштів і які характеризуються незначним ризиком зміни їхньої вартості;

o не грошові операції - операції, що не потребують використання грошових коштів та їхніх еквівалентів;

o рух грошових коштів - надходження і вибуття грошових коштів та їхніх еквівалентів.

За рахунок яких видів діяльності можуть формуватись грошові кошти підприємства?

Відповідно до Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати" грошові кошти підприємства можуть формуватись за рахунок різних видів діяльності (рис. 3.1).

Звичайна діяльність - будь-яка основна діяльність підприємства, а також операції, що забезпечують її або виникають унаслідок її проведення.

Надзвичайна подія (діяльність) - подія або операція, яка відрізняється від звичайної діяльності підприємства та стосовно якої не очікується періодичне повторення або повторення в кожному наступному звітному періоді (пожежа, стихійне лихо). Відшкодування збитків унаслідок таких подій здійснюється за рахунок страхового відшкодування та з інших джерел.

Види діяльності підприємства

Рис. 3.1. Види діяльності підприємства

Операційна діяльність - основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, крім інвестиційної чи фінансової, тобто діяльність, яка забезпечує основну частку доходу та пов'язана з виробництвом, реалізацією продукції й іншими взаємовідносинами, що виникають у процесі її здійснення.

Фінансова діяльність - діяльність, яка призводить до змін розміру й складу власного та позикового капіталу підприємства.

Інвестиційна діяльність - придбання та реалізація тих необоротних активів та фінансових інвестицій, які не є складовою еквівалентів грошових коштів, тобто діяльність, пов'язана з придбанням та продажем довгострокових (необоротних) активів і короткострокових (поточних) фінансових інвестицій.

У чому полягає сутність валютних коштів та валютного самофінансування?

Валютні кошти - грошові кошти в іноземній валюті. Валютне самофінансування означає, що підприємство за рахунок прибутку у валюті від продажу продукції (товарів, робіт, послуг) за валюту і валютних доходів від інших операцій, покриває поточні та інвестиційні витрати у валюті. Сутність валютної самоокупності полягає у покритті за рахунок власних валютних коштів всіх виробничих витрат у валюті.

Що таке грошові надходження і як вони формуються?

Грошові надходження підприємства перевищують його фактичні доходи, оскільки не всі грошові надходження визнаються доходами. Окрім того доходи по-різному визнаються у бухгалтерському і податковому обліку.

У бухгалтерському обліку найбільш загальними показниками грошових надходжень і доходів є дохід (виручка), чистий дохід (виручка), інші операційні доходи, валовий прибуток (збиток).

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображає загальний дохід без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів і непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору тощо). Підприємства, основною діяльністю яких є торгівля цінними паперами, у цій статті відображають вартість, за якою реалізовано цінні папери, та суму винагороди за виконання інших операцій, пов'язаних з розміщенням, купівлею та продажем цінних паперів.

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) визначається вирахуванням з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок тощо.

Інші операційні доходи включають доходи від операційної діяльності підприємства у звітному періоді, крім доходу (виручки) від реалізації продукції, й до яких належать: дохід від реалізації іноземної валюти, операційної оренди, операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті, одержані штрафи пені, неустойки тощо.

Валовий прибуток (збиток) розраховується як різниця між чистим доходом від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг).

Загалом у бухгалтерському обліку доходи визнаються за умови збільшення економічних вигід у вигляді надходження активів або зменшення зобов'язань, які приводять до зростання власного капіталу (крім зростання капіталу за рахунок внесків власників).

У податковому обліку відповідно до Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" № 283/97-ВР від 22 травня 1997 р. під валовим доходом розуміють загальну суму доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, її континентальному шельфі, виключній (морській) економічній зоні, так і за її межами.

Сума грошових надходжень підприємства залежить від наступних факторів:

1. Ціна реалізації продукції, товарів, робіт, послуг. Визначаючи ціну реалізації, підприємство може використовувати такі підходи: виживання на ринку, максимізація прибутку, лідерство на ринку, лідерство щодо якості товарів.

2. Кількість реалізованої продукції. У свою чергу кількість реалізованої продукції залежить від обсягів виробництва, якості продукції, збутової політики, асортименту та ін.

3. Зміна дебіторської заборгованості, яка залежить від умов розрахунків.

Яке визначення грошовим коштам дає чинне законодавство України?
За рахунок яких видів діяльності можуть формуватись грошові кошти підприємства?
У чому полягає сутність валютних коштів та валютного самофінансування?
Що таке грошові надходження і як вони формуються?
У чому полягає сутність штрафних санкцій і які їх види?
Що таке грошові потоки і які їх види?
Які фактори впливають на формування грошових потоків на підприємстві?
Як формуються грошові потоки від фінансової діяльності підприємства?
Що таке інвестиції?
Як формуються грошові потоки від інвестиційної діяльності?
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru