Фінанси підприємств - Славюк P.А. - Тема 1. ФІНАНСИ В СИСТЕМІ РИНКОВИХ ВІДНОСИН. ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ КУРСУ "ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ"

1.1. СУТЬ ФІНАНСІВ. ПРЕДМЕТ КУРСУ "ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ"

Специфіка фінансів проявляється в тому, що вони завжди виступають у грошовій формі, мають розподільчий характер і відображають формування та використання різних видів доходів і нагромаджень суб'єктів господарювання:

• сфери матеріального виробництва;

• держави;

• невиробничої сфери.

Неодмінними умовами ефективного функціонування фінансів є:

• багатоманітність форм власності;

• наявність ринків товарів, праці, капіталу;

• самофінансування підприємницьких структур;

• свобода підприємництва і самостійність у прийнятті рішень;

• ринкове ціноутворення і конкуренція;

• регламентація державного втручання в діяльність підприємств;

• наявність нормативно-правового забезпечення правил економічної поведінки суб'єктів господарювання.

Фінанси підприємств є частиною загальної системи фінансів і відображають процес утворення, розподілу та використання доходів підприємств.

Згідно з твердженнями українських учених фінанси підприємств - це відносини розподілу, безпосередньо пов'язані з формуванням і використанням грошових доходів і фондів*1.

*1: {Суторміна В. М. та ін. Фінанси зарубіжних корпорацій: Навч. посібник / В. М. Суторміна, В. М. Федосов, Н. С. Рязанова; За ред. В. М. Федосова. - К.: Либідь, 1993. - С. 39.}

У навчальному посібнику О. Д. Василика фінанси трактуються як система відносин, що склалися в суспільстві у процесі розподілу і перерозподілу валового внутрішнього продукту*2.

*2: {Василии О. Д. Державні фінанси України: Навч. посібник. - К.: Вища школа, 1997. - С.4.}

Фінанси є кровоносною системою підприємницької діяльності. Рух грошей, його швидкість і масштаби визначають працездатність фінансової системи. З руху грошей починається і ним завершується кругообіг коштів підприємства, оборот усього капіталу.

Якби підприємницька діяльність складалася лише з операцій із коштами, то рух капіталу легко виявлявся б. Проте кошти - це лише одна з форм капіталу. Іншими формами капіталу є товарна і виробнича. Операції з ними в кінцевому результаті зведуться до грошового обміну, але в кожний даний момент це не є очевидним. Тому процес руху капіталу затушовується, аналіз і оцінка фінансів підприємства ускладнюються.

В умовах ринку стан фінансів підприємств цікавить мільйони українських громадян - акціонерів, інших безпосередніх чи опосередкованих учасників економічного процесу. Але найважливішим це питання є для працівників самого підприємства і його адміністрації, тому що механізми ринку можуть призвести і до банкрутства.

Отже, предметом дисципліни "Фінанси підприємств" є грошові відносини, які виникають у процесі господарської діяльності підприємств і пов'язані з формуванням власних і залучених коштів, їх використанням на фінансування витрат та інвестицій підприємства, утворенням і розподілом отриманого прибутку.

Ця дисципліна не вивчає особливостей фінансів інвестиційних фондів, бірж, банків та кредитних установ, страхових організацій, тому що економіко-правові та фінансові основи їхньої діяльності регулюються спеціальними нормативними актами і їх вивчають у розрізі програм інших навчальних дисциплін, знання яких допомагає зрозуміти характер взаємодії підприємств із цими елементами ринкової інфраструктури.

Дисципліна "Фінанси підприємств" тісно пов'язана з такими навчальними дисциплінами, як "Податки і оподаткування", "Право", "Фінансовий ринок", "Гроші та кредит", "Банківська справа", "Фінансовий менеджмент".

1.1. СУТЬ ФІНАНСІВ. ПРЕДМЕТ КУРСУ "ФІНАНСИ ПІДПРИЄМСТВ"
1.2. ГРОШОВІ ВІДНОСИНИ ЯК СКЛАДОВІ ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ
1.3. ФУНКЦІЇ ФІНАНСІВ
Питання для самоконтролю
Тема 2. ОРГАНІЗАЦІЯ ФІНАНСОВОЇ РОБОТИ НА ПІДПРИЄМСТВІ
2.1. ЗМІСТ ФІНАНСОВОЇ РОБОТИ
2.2. ЗАВДАННЯ І ФУНКЦІЇ ФІНАНСОВОЇ СЛУЖБИ
2.3. ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ НА ПІДПРИЄМСТВІ
Питання для самоконтролю
Тема 3. ГРОШОВІ КОШТИ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ РОЗРАХУНКІВ ПІДПРИЄМСТВ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru