Мова ділових паперів - Кацавець Г.М. - 4. Словосполучення дієслівного типу

Дієслово - частина мови, яка називає дію або стан предмета (чи особи) і відповідає на питання що робить предмет? що з ним робиться? Основні граматичні ознаки дієслова - час, особа, число і с п о с і б, за ними дієслово в реченні відрізняється від інших слів. Наприклад: заступник директора підписує угоду; секретар складає документ.

Для ділових паперів характерна частовживана неозначена форма дієслова (інфінітив). Це незмінювана форма1 дієслова, яка, називаючи дію, не вказує на час, особу, рід, число, має інфінітивний суфікс -ти: писати, складати, перекладати, затверджувати, погоджувати, підписувати. Зворотні дієслова мають ще й частку -ся; зберігатися, друкуватися, слухатися, підбиратися, укладатися, перероблятися.

Дуже часто форму інфінітива заступає іменник. Наприклад: паління1 заборонене; читання корисне.

Дієсловам в українській мові властиве значення виду - доконаного й недоконаного: писати - написати; друкувати - надрукувати; складати - скласти; читати - прочитати. Дієслова доконаного виду позначають завершеність дії, в основі мають префікси: записати, занотувати, закінчити; суфікси і

- повторити, нагадати, повідомити.

Окремі форми дієслів доконаного виду утворюються від іншої (суплетивної) основи: брати -взяти; ловити -піймати. і

У сучасній українській мові дієслова мають три форми часу: теперішній,минулий,майбутній. Наприклад: наказую, наказував, буду наказувати (наказуватиму).

Дієслова теперішнього часу вказують на те, що дія відбувається в момент мовлення. У ділових паперах найчастіше зустрічається форма першої особи однини чи множини. Наприклад. наказую, пропоную, заперечую, відповідаю, знімаю. Або: пропонуємо, надсипаємо, відповідаємо, погоджуємось.

Дієслова у формі минулого часу виражають значення дії, яка вже закінчилася до моменту мовлення. Наприклад: робив, готував, перекладав; робила, готувала, перекладала; робило, готувало, перекладаю.

Отже, форми дієслів минулого часу утворюються від основи неозначеної форми за допомогою суфікса -в- для чоловічого роду та суфікса -л- для жіночого та середнього родів.

Майбутній час дієслів має: а) складену форму: допоміжне дієслово бути та інфінітив (будемо працювати; будете підписувати; будуть працювати); б) складну форму (працюватимете, підписуватимете, працюватимуть); в) просту форму (напишу, попрацюю, скажу, надрукую, виділю).

За особовими закінченнями дієслова поділяють на дві дієвідміни. До І дієвідміни належать дієслова, що в третій особі множини теперішнього часу мають закінчення -уть (-ють). Наприклад: стверджують, дають, добувають, пишуть, друкують, будують, планують, замовляють, телефонують, закінчують.

До II дієвідміни належать дієслова, що в третій особі множини теперішнього часу мають закінчення -ать (-ять). Наприклад: вчать, ставлять, роблять, вантажать, просять.

В українській мові є три способи дієслова: дійсний, умовний і наказовий.

Дійсний спосіб виражає таку дію, яка є дійсним, цілком реальним фактом. Дієслова дійсного способу виступають у формах теперішнього, майбутнього й минулого часів: пишу, почулось, зробимо.

Умовний спосіб виражає дію, що може виконуватися за певних умов. Наприклад: нагадав би, зробив би, наказав би, підписав би. чекала б, робила б.

Наказовий спосіб означає спонукання до дії у формі наказу, побажання, поради, заклику. Форми наказового способу не мають категорії часу, їм властива категорія особи і числа: прочитай, псюудуй, виконай; принеси, напиши, надішли.

вправи:

і. визначте вид поданих нижче дієслів;

надати, підкреслити, додати, працювати, взяти, закінчити, списати, вилучити, нагадати, підтвердити, занотувати, давати, І скликати, зробити, прибути, закупити 2. Доберіть до поданих дієслів відповідні слова і запишіть

у формі словосполучень;

затвердити, забезпечити, виконати, внести, зазначити, підкреслити, наголосити, підписати, надавати, підтримати

3. визначте вид дієслів у словосполученнях: відвідати музей; побуваємо на підприємстві; відпочивати

цікаво; попрацюємо дружно: знайти вихід; відбудовуємо корпус; поспілкуємося з робітниками

4. Доберіть до кожного дієслова співвідносне дієслово іншого виду:

допомогти, зарядити, охопити, зорати, перенести, підперти, зачепити, зросити, зібрати

5. Запишіть подані дієслова в усіх особах І числах теперішнього часу:

інформувати, перемагати, вчити, клеїти, ремонтувати

6. Утворіть від поданих дієслів форми умовного способу та складіть з ними речення:

ходити, їхати, переходити, зустрічатись, вибирати, одержати, закінчити, вибачити, домагатись, передбачити, змагатись

7. Утворіть від поданих дієслів форми наказового способу та складіть з ними речення:

заробляти, вирішувати, додавати, нагадувати, виконувати, планувати, відокремити, перекинути, перекладати, доручати, закінчувати, депонувати, держати, замащувати, курсувати, обсівати, обробляти, теплофікувати, цікавити

8. Прочитайте текст. Знайдіть дієслова. Визначте час, число, особу.

Сонечко зайшло, і надворі почало вже темніти. На заході небо червоніло жаром, неначе в печі вигорювало; на сході понад зеленим лісом небо було синє-синє, аж чорнувате, а на йому подекуди плавали невеличкі червоні хмарочки, тліли й жевріли, неначе жар в темних челюстях вечірньою добою. Гасло пол ум 'я на заході, дотлівали червоні хмарки, займались подекуди серед неба ясні зорі, А чорна ніч простелювалась чорним сукном по селу, по садках та лісах; тільки блищали білі стіни кат проти заходу, а на яру ставочки здавались якимись отворами в другий, інший* світ з таким же темно-синім небом, з такими ж зорями по небі (/. Нечуй-Левицький}.

4. Словосполучення дієслівного типу

Російська мова ввиду вышеизложенного

ввиду того, что...

вовлекать в работу вынести благодарность заслуживать внимания

принести вред приносить неприятности приняться за работу

Українська мова зважаючи на викладене вище; з огляду на викладене вище

через те, що; зважаючи на те, що; з огляду на викладене вище залучати до роботи скласти подяку заслуговувати на увагу (бути вартим уваги) завдати шкоди завдати прикростей взятися до роботи

запам'ятайте переклад та правопис термінів українською мовою

ЗАНЯТТЯ ЧОТИРНАДЦЯТЕ
1. Етика ділового спілкування
2. Звернення
3. Дієприкметник
4. Вибір слова
ЗАНЯТТЯ П'ЯТНАДЦЯТЕ
1. Вставні слова і словосполучення в діловому мовленні
2. Автобіографія
3. Дієприслівник
4. Вибір слова
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru