Екологія довкілля. Охорона природи - Грицик В. - ПЕРЕДМОВА

Зацікавлення наукою про довкілля є результатом поглиблення кризи природного середовища. Криза ця спричинена наростанням протиріччя між людським суспільством та природою, конфліктом, що виник внаслідок несумісності масштабів, глибини і потужності сучасного втручання людей у природу з масштабами еволюційно вироблених механізмів саморегуляції біосфери. Збільшення й поглиблення протиріччя між домінуючим напрямком розвитку людської цивілізації та скінченністю й обмеженістю Землі і її ресурсів, вплив суспільства на навколишнє середовище набувають небувалих розмірів і продовжують посилюватися. У природному середовищі стали виникати незворотні порушення і руйнівні стихійні процеси глобального масштабу. В цих умовах зростає увага до наук, що вивчають довкілля, його структуру і взаємозв'язки. Людина змушена пізнати первинні причини кризового стану навколишнього середовища і знайти шляхи до їх вирішення. Однією з наук, що частково дають відповіді на посталі проблеми, є екологія.

Термін "екологія" в наш час став широко відомим і загальновживаним. На рубежі третього тисячоліття це поняття досягло найвищого політичного рівня і екологічний імператив став визначати розвиток матеріального виробництва та культури суспільства. Одним з найважливіших завдань сучасної екології є оптимізація взаємин між людиною, з одного боку, та природними екосистемами і їх компонентами - з другого.

Ми живемо в епоху гострого конфлікту між суспільством та природою, коли нераціональна господарська діяльність порушила динамічну рівновагу біосфери нашої планети і спричинила її прогресуюче руйнування. Показники забруднення й деградації природного середовища набули глобальних масштабів. Неможливо вирішувати невідкладні соціальні проблеми, охороняти природу й одночасно збільшувати споживання природних ресурсів.

Збереження навколишнього середовища - завдання не лише науковців, інженерів, учителів, господарників, а й кожного громадянина. Для цього не досить засвоїти певну суму екологічних знань, а потрібно ще й виробити чітке уявлення про зв'язки всіх форм діяльності людини зі змінами в природних екосистемах. Екологічний світогляд окремої особи і суспільства в цілому має стати стандартом і основою способу життя.

Порівняно з іншими подібними виданнями, даний посібник має дві особливості. По-перше, в ньому докладно розглядаються не тільки національні, але й глобальні екологічні проблеми. Такий підхід є доцільним, якщо врахувати те, що екологічна ситуація і пов'язані з нею проблеми в Україні є частиною загальносвітових проблем. Зрештою, недарма один з девізів Всесвітньої стратегії охорони природи формулюється: "мислити глобально - діяти локально".

По-друге, в посібнику широко висвітлюються теоретичні аспекти екології та поняття, пов'язані з концепцією охорони біорізноманіття. Ці питання переважно стосуються сфери біологічних наук, і тому, як правило, не розглядаються в багатьох підручниках із інженерної екології та соціоекології. Складається ситуація, коли викладачі (зокрема, не біологи за освітою) читають курс екології та охорони довкілля, не маючи елементарних уявлень про основні поняття, якими оперує власне екологія як біологічна наука, а студенти, відповідно, не сприймають матеріал у потрібному обсязі і не можуть почерпнути його з інших джерел, які розраховані на біологів.

Тому, на нашу думку, екологію доцільно розглянути як біологічну науку, що вивчає закономірності взаємовідносин рослин, тварин і мікроорганізмів між собою та з навколишнім середовищем. Це дозволить зрозуміти закономірності функціонування природних екологічних систем. Поняття про довкілля як середовище існування людського суспільства будемо розглядати з точки зору цієї та інших природничих наук - географії, геології, ґрунтознавства, гідрології, метеорології тощо. У третій частині посібника ми розглянемо реальні проблеми впливу людської діяльності на довкілля, які є наслідком взаємодії суспільства та природи. Шляхи вирішення цих проблем будуть розглянуті в четвертій частині.

1. НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ
1.1. Структура природного середовища
1.1.1. Поняття географічної оболонки
1.1.2. Літосфера
1.1.3. Гідросфера
1.1.4. Атмосфера
1.2. Біосфера
1.2.1. Поняття про біосферу
1.2.2. Роль В.І.Вернадського у вченні про біосферу
1.2.3. Властивості живої речовини
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru