Економіка підприємств - Горбонос Ф.В. - 4.3. Внутрішнє середовище і кінцевий результат діяльності підприємств

Особливість підприємства як системи полягає в тому, що це - відкрита система, яка може існувати лише за умови активної взаємодії з довкіллям. Підприємство обирає із проміжного та загального зовнішнього середовища основні чинники виробництва і, перетворюючи їх на продукцію, знову передає в зовнішнє середовище. Умовою життєздатності аграрного підприємства як системи є корисний (вигідний) обмін між входом і виходом.

До процесу виробництва продукції аграрне підприємство залучає земельні , трудові й грошово-матеріальні ресурси, в кінцевому підсумку, отримує в натуральній формі: зерно, картоплю, цукрові буряки, молоко, приріст тварин (рис. 4.4).

Рис. 4.4. Схема внутрішнього середовища аграрного підприємства

Перед кожним із аграрних підприємств постає завдання, яке полягає в тому, щоб виробити і реалізувати визначену кількість певного виду продукції високої якості. Для цього, безперечно, потрібні ресурси. Зважаючи на те, що вони обмежені, продукція має бути дешевою, енерго- і ресурсоекономічною.

Результати виробництва в аграрних підприємствах є кінцеві та проміжні. Це залежить від того, на якому етапі розглядається виробництво того чи іншого продукту. Наприклад, товариство з обмеженою відповідальністю чи асоціація кооперативів займається виробництвом молока. І якщо один з підрозділів виробляє корми для ферми, то кількість і якість заготовленого корму, окупність витрат на його виробництво є для цього підрозділу кінцевим результатом. Водночас для всього підприємства, яке виробляє молоко, корми будуть проміжним понятті. татом. Цього не існує у фермерському господарстві. У ньому, як і в інших господарствах, котрі виробляють певні продукти харчування для людей або сировину для промисловості, це буде кінцевим результатом.

Водночас уся продукція аграрних підприємств, що надходить на переробку, е проміжною для АПК. Тут важливого значення набувають результати, отримані суспільством у кінцевій ланці руху, і використання продукції аграрного підприємства на завершальному етапі, на рівні споживача. Це - результати функціонування АПК, або кінцеві народногосподарські результати. Саме вони дуже залежать не лише від аграрних підприємств, а й від роботи всіх ланок, які доставляють продукцію або продукт, вироблений із сільськогосподарської сировини, до споживача. І якщо на цьому шляху частина продукції втрачається або погіршується її якість, це означає, що частина ресурсів, яка надійшла на ц виробництво в аграрних підприємствах, витрачена дарма.

Кінцевий продукт аграрних підприємств, на відміну від інших галузей, одержують нерегулярно (пшениця - раз на рік), але роботи тривають майже весь рік. Кожна операція має вагомий вплив на кінцевий результат, тому бажано, щоб усі роботи виконувалися на високому агротехнічному рівні та в обумовлені терміни. Адже можна, наприклад, якісно зорати, посіяти, доглянути за зерновими, а запізнитись зі збиранням. Це призведе до значних втрат врожаю. Те саме стосується ситуації, коли є збалансовані, високопоживні корми і низькопродуктивні корови. Дуже важливе значення для кінцевого продукту аграрних підприємств має зберігання і транспортування продукції. Дослідження підтвердили, що втрати при транспортуванні в середньому становлять 7 %, а при зберіганні - близько 20 %. Аграрні підприємства дуже погано (лише на 30-35 % ) забезпечені базою для зберігання сільськогосподарської продукції та кормів.

Отже, формування кінцевого результату аграрних підприємств охоплює кілька тісно пов'язаних етапів, кожен з яких робить свій внесок у сумарний ефект, що оцінюється на завершальній стадії руху продукту до споживача.

Основними шляхами збільшення кінцевого результату є налагодження технологічних і економічних зв'язків усіх ланок у процесі виробництва продукції, зміцнення матеріально-технічної бази, розвиток переробної промисловості, підвищення продуктивності тварин і врожайності сільськогосподарських культур, поліпшення дорожньо-транспортних умов, індустріалізація виробництва та раціональне використання ресурсів.

4.4. Допоміжне середовище функціонування підприємств
4.5. Показники економічної ефективності підприємств
Розділ 5. Матеріально-речові елементи підприємств
5.1. Поняття та класифікація ресурсів
5.2. Поняття й особливості матеріально-технічної бази підприємств
5.3. Енергетичні ресурси підприємств
5.4. Механізація та показники використання техніки
5.5. Можливості забезпечення підприємства технікою
Переваги від купівлі нової техніки
Розділ 6. Земельні ресурси підприємств та ефективність їх використання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru