Економіка підприємств - Горбонос Ф.В. - 5.1. Поняття та класифікація ресурсів

5.1. Поняття та класифікація ресурсів

Темпи виробництва в аграрних підприємствах значною мірою визначаються станом матеріальних ресурсів, зокрема, рівнем забезпеченості, якісним складом і їх раціональним співвідношенням.

Усі ресурси, що використовуються в процесі виробництва, можна класифікувати (рис. 5.1):

- за походженням;

- за характером використання;

- за способом відтворення;

- за участю у виробництві.

За походженням усі ресурси поділяються на природні й економічні.

До природних ресурсів належать: земельні, водні, мінеральні, повітря, сонячна енергія, а також природні умови та різні мікроелементи природного походження.

Економічні ресурси е кістяком виробництва й охоплюють засоби праці, які використовуються в процесі виробництва. Це трактори. автомобілі, комбайни, сільськогосподарські машини

Рис. 5.1. Матеріально-технічні ресурси підприємств

виробничі будівлі та споруди, засоби зв'язку й інші засоби, щ використовуються і характеризують потужність підприємств* Економічні ресурси, в свою чергу, поділяються на матеріальні трудові та фінансові.

Матеріальні ресурси - це сукупність предметів і засобів праці, якими володіє і які використовує підприємство у процесі виробництва. До них належать усі матеріально-речові елементи виробництва: природні матеріали (рослини, тварини), сировина та засоби праці.

Фінансові ресурси - грошові засоби, що є на рахунку в банку та касі підприємства і використовуються для обслуговування виробництва: на придбання засобів, сировини і матеріалів, оплату праці, інвестиції, науково-дослідні й пошукові роботи та ін.

За участю у виробництві всі матеріально-речові елементи поділяють на функціональні й ті, що перебувають у резерві, та можливі у використанні.

За характером використання матеріально-речові ресурси є виробничі й невиробничі.

Виробничі ресурси безпосередньо беруть участь у створенні продукції. До них належать матеріальні, земельні та трудові ресурси. У матеріально-речовій формі вони можуть бути поділені на предмети праці й засоби праці.

Предметами праці є речові елементи виробництва, на які спрямована праця людини і в процесі якої вона обробляє їх, змінює в потрібному для себе напрямі: рослини, тварини на відгодівлі, мінеральні й органічні добрива, засоби захисту рослин і тварин, корми, насіння, паливно-мастильні матеріали, запасні частини і под. Засоби виробництва -речові елементи, за допомогою яких людина діє на предмети праці з метою одержання продукції. Це: земля, будівлі, споруди, трактори, комбайни, автомобілі, транспортні засоби, сільськогосподарські машини та ін.

За функціональною роллю у виробництві всі засоби можна поділити на три групи.

До першої групи належать засоби виробництва, що безпосередньо виробляють продукцію. Насамперед це продуктивна худоба і багаторічні насадження в плодоносному віці.

Другу групу становлять засоби, які забезпечують індустріалізацію виробництва і з допомогую яких підвищується рівень продуктивності праці й здійснюється виробничий процес. Це силові та робочі машини, транспортні засоби, комбайни, засоби механізації тваринницьких приміщень. Вони є продукцією промислових підприємств, ступінь їх впливу на ефективність аграрного виробництва визначається рівнем розвитку науково-технічного прогресу в цих галузях.

До третьої групи належать ті засоби праці, які створюють сприятливі умови для нормального виробничого процесу, - тваринницькі приміщення, приміщення складів, сховищ, різні споруди тощо.

Предмети праці та засоби виробництва є основою матеріально-технічної бази аграрних підприємств.

5.2. Поняття й особливості матеріально-технічної бази підприємств
5.3. Енергетичні ресурси підприємств
5.4. Механізація та показники використання техніки
5.5. Можливості забезпечення підприємства технікою
Переваги від купівлі нової техніки
Розділ 6. Земельні ресурси підприємств та ефективність їх використання
6.1. Земля як специфічний і головний засіб виробництва. її особливості
6.2. Економічні основи родючості ґрунту
6.3. Земельні відносини та їх правова основа
6.4. Види земель і землезабезпеченість підприємств
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru