Економіка підприємства - Гетьман О.О. - 8.3. Оцінка ефективності використання оборотних коштів підприємства

Як вже зазначалося, підприємство зацікавлене в продовжені строку виконання власних зовнішніх зобов'язань, що може обернутися для нього зведенням фінансово-експлуатаційних потреб до нуля або навіть перетворенням на від'ємну величину, коли в підприємства залишається навіть більше грошових фондів, ніж ТУ потрібно для безперервної роботи.

Величину фінансово-експлуатаційних потреб ототожнюють з потребою в оборотних коштах і визначають як різницю між сумою коштів, вкладених у запаси сировини, готової продукції, дебіторську заборгованість та кредиторською заборгованістю.

Одним із способів визначення фінансово-експлуатаційних потреб підприємства (ФЕП) є їх вираження у відсотках (γФЕП) до виручки від реалізації (РП) за формулою (8.7):

Якщо результат розрахунків, скажімо, дорівнює 50%, це означає, що нестача оборотних коштів підприємства еквівалентна половні його річної Виручки; 180 днів на рік підприємство працює тільки на те, щоб покрити свої фінансово-експлуатаційні потреби.

Для успішної роботи підприємства велике значення має швидкість обігу оборотних коштів. Для характеристики ефективності використання оборотних коштів на підприємстві застосовують такі показники:

1. Коефіцієнт оборотності обігових коштів (Коб) характеризує кількість оборотів оборотних коштів за визначений період і розраховується за формулою (8.8):

де РП - обсяг реалізованої продукції, грн;

ОЗср- середній залишок оборотних коштів у визначеному періоді, грн.

Середній залишок оборотних коштів визначається як середньозважена величина суми оборотних коштів на початок і на кінець звітного періоду. На практиці для обчислення середніх залишків оборотних коштів підприємства зазвичай використовують зведений баланс підприємства за визначений період.

2. Зворотним до коефіцієнта оборотності обігових коштів є коефіцієнт закріплення оборотних коштів (кз), який показує частку оборотних коштів у кожній грошовій одиниці реалізованої продукції і визначається за формулою (8.9):

3. Швидкість або тривалість одного обороту обігових коштів в днях (ТОБ) визначається як відношення кількості днів в аналізованому періоді (Тк) до коефіцієнта оборотності (kОБ) за формулою (8.10):

Показники оцінки ефективності використання оборотних коштів можна розраховувати за всією сукупністю оборотних коштів і за їх окремими елементами.

Слід усвідомити, що прискорення оборотності коштів супроводжується додатковим залученням засобів в оборот. Уповіпьнення оборотності супроводжується відволіканням'засобів з господарського обороту, їх більш тривалим осіданням у виробничих запасах, незавершеному виробництві, готовій продукції.

При аналізі використання промисповим підприємством оборотних коштів застосовуються різні показники оцінки використання матеріальних ресурсів, зокрема, такі як:

1) коефіцієнт виходу готової продукції з одиниці сировини;

2) показник витрат сировини на одиницю готової продукції;

3) коефіцієнт використання матеріалів (відношення чистої ваги (маси) виробу до нормативних (фактичних) витрат конструкційного матеріалу);

4) коефіцієнт використання площі чи обсягів матеріалів;

5) рівень відходів (втрат) тощо.

Разом з обчисленням вказаних показників слід пам'ятати, що загальними джерелами економії матеріальних ресурсів є:

- зменшення питомих витрат матеріалів;

- зменшення ваги (маси) виробів;

- зменшення втрат і відходів матеріальних ресурсів;

- використання відходів і побічних продуктів;

- утилізація відходів;

- заміна натуральної сировини і матеріалів штучними;

- підвищення якості матеріальних ресурсів тощо.

ПРИКЛАД 8.4. Необхідно розрахувати економію оборотних коштів підприємства, якщо завдяки переходу на безперервний графік роботи тривалість одного обороту вдасться скоротити на З дні. Фактична тривалість обороту складала 18 днів. А обсяг реалізованої підприємством у поточному періоді продукції склав 24 млн грн. Для спрощення розрахунків прийняти календарний період часу за 360 днів.

РІШЕННЯ. Економію оборотних коштів знайдемо на основі формули (8:8), виразивши відповідний показник ОЗср = РП / kОБ = РП х ТОБ/ ТК. Отже, сума оборотних коштів, які фактично має підприємство складає 24 млн грн х 18 днів 1360 днів = 1,2 млн грн. Якщо тривалість одного обороту скоротиться на 3 дні, вона дорівнюватиме 18 дням. Відтак, нові потреби в оборотних коштах складуть: 24 млн грн х 15 днів 1360 днів = 1 млн грн. Економія оборотних коштів складає 0,2 млн грн (1,2 млн грн - 1 млн грн).

8.4. Напрямки підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємства
РОЗДІЛ 9. ІНВЕСТИЦІЙНІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВА
9.1. Поняття інвестиційних ресурсів, їх види класифікація
9.2. Джерела фінансування інвестицій
9.3. Інвестиційний цикл, його складові елементи
9.4. Поняття, види і стадії інвестиційних проектів
9.5. Особливості інвестиційного проектування на вітчизняних підприємствах
9.6. Методи і способи оцінки ефективності інвестиційних проектів
Прибутковість продажів
Норма прибутку на інвестиції
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru