Інформаційні системи і технології в банках - Страхарчук А.Я. - 6.3.1. Основні поняття дистанційного банківського обслуговування

6.3.1. Основні поняття дистанційного банківського обслуговування

Традиційна практика обслуговування приватних клієнтів, що склалась історично, передбачає обов'язковий візит клієнта в банк для проведення операції. Це означає, що банк для того, щоб обслужити клієнтів, змушений створити певну розгалужену (філійну) інфраструктуру і вкласти великі кошти, причому термін окупності витрат становить не один рік. Більшість українських банків не можуть дозволити собі заморожувати великі суми у філіях, тому філійна модель неприйнятна для нових операторів на цьому ринку. Цілком логічно, що сьогодні спостерігається поступовий перехід від класичної філійної моделі до моделі дистанційного банківського обслуговування (ДБО).

Дистанційне банківське обслуговування - це технологія, в якій проведення банківських операцій не вимагає візиту в банк. Усе, що не виконується безпосередньо в офісі банку, має здійснювати система дистанційного банківського обслуговування.

Еволюція банківської системи в бік дистанційної моделі банківського обслуговування зумовлена низкою об'єктивних особливостей економічного і соціального середовища, в якому функціонують банки, і, перш за все, - упровадженням нових інформаційних технологій і систем автоматизації банківських операцій. Дистанційне банківське обслуговування передбачає роботу не лише з клієнтами банку, а й з банками-кореспондентами і підрозділами банку - філіями, відділеннями, віддаленими касами, обмінними пунктами тощо. Послуги ДБО охоплюють як найпростіші інформаційні сервіси, скажімо, отримання інформації про залишок коштів на рахунку, до найскладніших форм обслуговування, таких, як отримання кредиту в режимі віддаленого доступу або розміщення заявок брокерові під час операцій на фондовому або валютному ринку. Застосовуючи технологи ДБО, банк проводить платежі або здійснює інші операції з коштами клієнтів на основі дистанційних розпоряджень, що їх передають клієнти в банк різними каналами доступу (телефонні, Internet тощо) за допомогою різних засобів доступу (рис 6.3).

Отже, банк, що дає своїм клієнтам повний набір сервісів ДБО, стає телекомунікаційно-фінансовим центром, до якого різними каналами надходять розпорядження клієнтів. Клієнт такого телекомунікаційного банку може використовувати для проведення операцій будь-які доступні канали або користуватись різними комбінаціями каналів залежно від ситуації

(комп'ютер - на робочому місці в разі управління рахунками з роботи, мобільний телефон - дорогою додому і звичайний телефон або інтерактивний телевізор - удома). Як правило, розпорядження формують і передають клієнти в режимі самообслуговування, хоча в разі потреби клієнт може проводиш операції і за допомогою оператора банківського Ся//-центру.

Засоби дистанційного доступу клієнта до банку

Рис 6.3. Засоби дистанційного доступу клієнта до банку

Функціонування системи ДБО базується на таких принципах:

• екстериторіальність і неперервність роботи системи - клієнтові дається можливість управління коштами незалежно від його місцезнаходження і часу доби;

• загальнодоступність - засоби доступу клієнта до системи мають бути достатньо поширені і прийнятні за ціною;

• множинність каналів доступу - у системі має бути передбачена можливість використання різних каналів і в будь-якому поєднанні;

• інтерактивність обслуговування - система має забезпечувати можливість проведення операцій у режимі самообслуговування, водночас клієнт повинен мати можливість вибору між проведенням операцій в інтерактивному режимі і через оператора;

• проведення операцій у режимі реального часу в тих випадках, коли це можливо;

• мінімізація ручної обробки операцій - технологія ДБО має максимально виключати або скорочувати стадії, що вимагають ручної обробки. В ідеалі операції, що їх проводять клієнти в режимі самообслуговування, мають оброблятись від їх ініціалізації до закінчення в автоматичному режимі.

Процесинг дистанційних розпоряджень виконується банком за допомогою відповідного програмно-апаратного комплексу - системи ДБО, завданням якої є організація взаємодії з клієнтами, реєстрація та обробка дистанційних розпоряджень, зазпечення інформаційної безпеки та інші функції.

Типова система ДБО заснована на використанні автоматизованої комп'ютерної системи, до складу якої входять такі компоненти:

1. Сервер каналу зв'язку - забезпечує інтерфейс між системою і клієнтами у формі реєстрації дистанційних розпоряджень клієнтів і створення відповідних електронних документів у базі даних системи ДБО. Окрім цього, сервер каналу здійснює введення інформації, що надходить від клієнта (наприклад, приймає дані, що введені клієнтом із клавіатури телефонного апарата) і передавання клієнтові відповідей системи. Функції і архітектура сервера каналу залежать від особливостей каналу: сервери телефонних каналів складаються з плати комп'ютерної телефонії і відповідного програмного забезпечення; сервер для каналу Internet - це програма на Internet -сервері.

2. Сервер обробки дистанційних розпоряджень - призначений для обробки зареєстрованих дистанційних розпоряджень клієнтів і формування на їхній основі документів (квитанцій, повідомлень, платіжних доручень тощо) і реальних проведень на внутрішніх рахунках системи ДБО.

3. Операційний день системи ДБО (окремий програмний комплекс або складова частина системи автоматизації банківських операцій) - призначений для збереження інформації про клієнтів, рахунки, проведені операції тощо.

Упровадження технології ДБО є вигідним як для банків, так і для клієнтів. Клієнтам технологія ДБО забезпечує такі переваги порівняно з обслуговуванням у межах філійної моделі: можливість проведення операції в будь-який час і в будь-якому місці без відвідування банку; доступність актуальної інформації про стан рахунків, надходження коштів тощо; прискорення обігу коштів на внутрішньому ринку; здешевлення банківських операцій. Банкові технологія ДБО забезпечує: конкурентні переваги відносно інших банків, які не надають послуги ДБО, - зростання масштабів бізнесу, оскільки збільшення кількості клієнтів не обмежується кількістю філій і відділень чи персоналом банку; екстериторіальність банківського обслуговування - банк може обслуговувати іногородніх та іноземних клієнтів, без відкриття додаткових відділень; можливість забезпечення цілодобового сервісу, що актуально для залучення віддалених клієнтів; спрощення розширення бізнесу і впровадження нових продуктів - оскільки всі операції здійснюються на централізованому комп'ютері, то вводити додаткові послуги можна швидко, без суттєвих організаційних витрат; можливість інтегрування технології ДБО з іншими банківськими і фінансовими продуктами та послугами (отримання

готівки та оплати товарів і послуг), суттєве скорочення організаційних витрат у десятки і сотні разів за рахунок вивільнення персоналу і зниження додаткових (накладних) витрат на управління відділеннями. Витрати, пов'язані зі здійсненням дистанційних операцій банку, суттєво знижуються. Досвід західних банків свідчить, що вартість проведення простої банківської операції у відділенні становить 1 долар; телефоном через оператора -40 центів; через інтерактивну автоматизовану систему ДБО - одиниці і навіть частки цента.

6.3.2. Система Electronic-banking
6.4. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО СИСТЕМ ДИСТАНЦІЙНОГО БАНКІВСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ
6.5. АУТСОРСИНГ ДБО
6.6. ІНФОРМАЦІЙНА БЕЗПЕКА ЕЛЕКТРОННИХ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ
6.6.1. Концептуальні засади створення системи інформаційної безпеки
Основні поняття інформаційної безпеки
Етапи створення системи захисту
Основні типи загроз
Створення політики безпеки
Принципи реалізації політики безпеки і механізми захисту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru