Економіка праці та соціально-трудові відносини - Іляш О.І. - Тестові завдання для самоперевірки знань

Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей

1. Аналізуючи організацію праці на підприємстві, доцільно виділяти такі принципи:

а) пропорційність, ритмічність, узгодженість, безперервність;

б) безперервність, частоту, циклічність;

в) ритмічність, відповідальність, інформативність;

г) пропорційність, ритмічність, достовірність.

2. Досягнення максимальної економії живої та уречевленої праці, підвищення продуктивності праці, зниження витрат у процесі виробництва передбачають:

а) соціально-психологічні завдання;


Таблиця 8. Результати фотографії робочого дня робітника, зайнятого механізованим фасуванням сипких товарів

З № з/п

Операція

Поточний час за варіантами, год та хв

І

II

III

IV

V

1

2

3

4

5

6

7

Початок спостереження

9-00

9-00

9-00

9-00

9-00

1

Прихід на робоче місце

9-00

9-00

9-03

9-05

9-07

2

Налагодження обладнання

9-10

9-15

9-15

9-12

9-18

3

Відсутність продукції для фасування

9-18

9-24

9-20

9-22

9-25

4

Працює

10-20

10-25

10-40

10-30

10-40

5

Відсутня електроенергія

10-25

10-40

10-48

10-45

10-50

6

Працює

11-05

11-20

11-30

11-15

11-30

7

Складання фасованої продукції

11-11

11-29

11-38

11-25

11-40

8

Пошук тари

11-20

11-40

11-45

11-38

11-45

9

Працює

12-10

12-28

12-38

12-41

12-40

10

Розмова з сусідом

12-16

12-35

12-45

12-46

12-45

11

Працює

12-45

12-40

12-35

12-45

12-50

12

Паління, пиття води

12-50

12-45

12-43

12-50

12-52

13

Складання фасованої продукції

13-00

13-00

13-00

13-00

13-00

Обідня перерва

13.00-4.00

13.00-14.00

13.00-14.00

13.00-14.00

13.00-14.00

14

Повернення з обіду

14-05

14-00

14-05

14-08

14-00

15

Працює

14-55

14-48

14 -50

14-55

15-00

16

Налагоджування обладнання

15-10

15-05

15-05

15-10

15-15

17

Працює

16-05

16-55

16-10

16-10

16-20

18

Діставання пакувального матеріалу

16-12

17-10

16-18

16-20

16-25

19

Складання фасованої продукції

16-20

17-25

16-27

16-32

16-30

20

Працює

17-10

17-05

17-05

17-10

17-20


Закінчення табл. 8

1

2

3

4

5

6

7

21

Розмова з бригадиром

17-15

17-33

17-15

17-24

17-25

22

Працює

17-44

17-34

17-40

17-33

17-45

23

Складання фасованої продукції

17-50

17-45

17-48

17-43

17-50

24

Прибирання робочого місця

18-00

18-00

18-00

18-00

18-00

б) економічні завдання організації праці;

в) соціально-економічні завдання;

г) соціальні завдання.

3. Форми організації праці — це:

а) її різновиди, які відрізняються особливостями розв'язання питань з окремих напрямів організації праці;

б) її різновиди, які не відрізняються особливостями розв'язання питань з окремих напрямів організації праці;

в) її різновиди, які взаємопов'язані між собою особливостями розв'язання питань з окремих напрямів організації праці;

г) її різновиди, які залежать від способів виконання окремих видів операцій.

4. Технологічний поділ праці передбачає поділ виробничого процесу за:

а) операціями, циклами;

б) видами, фазами і циклами;

в) категоріями, технологіями виробництва;

г) освітніми характеристиками працівників.

5. Оберіть правильне твердження: бригада — це:

а) організаційно-технологічне і соціально-економічне об'єднання працівників однакових або різних професій на базі відповідних виробництв, устаткування, інструменту, оснащення, сировини і матеріалів для виконання виробничого завдання з випуску високоякісної продукції певної кількості, з найменшими матеріальними і трудовими витратами, на основі колективної матеріальної заінтересованості й відповідальності;

б) соціально-економічне об'єднання працівників однакових або різних професій на базі відповідних виробництв, устаткування, інструменту, оснащення, сировини і матеріалів для виконання виробничого завдання з випуску високоякісної продукції певної кількості, з найменшими матеріальними і трудовими витратами, на основі колективної матеріальної заінтересованості й відповідальності;

в) організаційно-технологічне об'єднання працівників однакових або різних професій на базі відповідних виробництв, устаткування, інструменту, оснащення, сировинні матеріалів, для виконання виробничого завдання з випуску високоякісної продукції певної кількості, з найменшими матеріальними і трудовими витратами, на основі колективної матеріальної заінтересованості й відповідальності.

6. Загальна тривалість робочого часу визначається:

а) встановленими нормами часу;

б) відпрацьованими годинами;

в) рівнем розвитку виробництва;

г) згідно з нормами виробітку.

7. Об'єктами нормування є:

а) обсяг роботи за певний період;

б) зона обслуговування;

в) чисельність персоналу;

г) усі відповіді правильні.

8. За допомогою хронометражу визначають:

а) тривалість елементів операції;

б) кількість елементів операції;

в) якість елементів операції;

г) різновиди операцій.

9. Робочий час є загальною мірою:

а) кількості праці;

б) якості праці;

в) якості та кількості виконаної роботи;

г) трудомісткості праці.

10. Раціональному використанню робочого часу сприяє:

а) організація та обслуговування робочих місць;

б) нормування праці;

в) організація добору персоналу;

г) оптимізація режимів праці й відпочинку.

Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей

1. Оберіть правильне твердження організації праці:

а) спосіб поєднання безпосередніх виробників із засобами виробництва з метою створення сприятливих умов для одержання високих кінцевих соціально-економічних результатів;

б) об'єднання людей, котрі разом реалізують певну програму або мету і діють на основі встановлених правил та процедур;

в) система виробничих взаємозв'язків працівників із засобами виробництва та між собою, що утворює певний порядок здійснення трудового процесу.

г) взаємозалежність виробників із предметами праці з мстою покращення якості трудового життя.

2. Які з наведених нижче завдань впливають на покращення організації праці:

а) економічні;

б) організаційні;

в) соціальні;

г) психофізіологічні.

3. Які з наведених нижче напрямів організації праці характеризують особливості вирішуваних завдань:

а) поділ і кооперація праці;

б) нормування праці;

в) організація й обслуговування робочих місць;

г) добір та розставлення кадрів.

4. Методика вивчення затрат робочого часу базується па основі:

а) аналізу робочого часу;

б) методу безпосередніх вимірів;

в) методу миттєвих спостережень;

г) усі відповіді правильні.

5. Які з наведених нижче видів поділу праці доцільно розрізняти всередині підприємства:

а) технологічний, функціональний;

б) функціональний, професійний;

в) кваліфікаційний;

г) техніко-економічний.

6. Назвіть основні напрями організації робочих місць:

а) раціональна спеціалізація;

б) освітлення робочої площі;

в) мотивація та оплата праці;

г) умови безпечної й високопродуктивної праці.

7. Опрацювання одержаної інформації з метою вивчення затрат робочого часу здійснюється па основі:

а) спостереження;

б) хронометражу;

в) фотохронометражу;

г) фотографії робочого часу.

8. Які з наведених нижче режимів праці й відпочинку застосовуються в практиці виробничої діяльності:

а) змінний;

б) добовий;

в) тижневий;

г) місячний.

9. Вирізняють такі форми кооперації праці:

а) проста;

б) складна;

в) універсальна;

г) прогресивна.

10. Для забезпечення збалансованості між кількістю робочих місць і наявними трудовими ресурсами застосовують:

а) атестацію робочих місць;

б) обслуговування робочих місць;

в) паспортизацію робочих місць;

г) механізацію робочих місць.

11. Удосконалення нормування праці передбачає:

а) використання техніко-обґрунтованих норм;

б) створення єдиної системи нормування;

в) запровадження автоматизованих робочих місць;

г) створення здорового клімату в колективі.

Блок А. Контрольні питання одиничного вибору відповідей
Блок Б. Контрольні питання множинного вибору відповідей
Тема 8. ПРОДУКТИВНІСТЬ ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРАЦІ
Методичні вказівки до вивчення теми
Продуктивність праці
Ефективність праці
Управління продуктивністю праці на підприємстві
Рекомендована література до теми
Блок завдань теоретичної та практичної підготовки
Приклади розв'язування завдань
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru