Логістика - Тридід О.М. - Ситуаційна задача 5. Роль новітніх інформаційних технологій у розвитку логістичної діяльності МК "Азовсталь"

31 жовтня 2004 p. МК "Азовсталь" перейшов на використання апаратного обладнання Sun Microsystems, монтаж якого здійснила київська корпорація "Інком". Скільки це коштувало, замовник не розголошує. Втім у середньому впровадження SAP R/3 на промисловому підприємстві з чисельністю персоналу близько 5 тис. осіб обходиться в кілька мільйонів євро, а за пару років додаткові капіталовкладення (відновлення софта, навчання фахівців, сервісне обслуговування та ін.) подвоюють цю суму.

З погляду управління виробництвом, ухвалене рішення цікаве тим, що, по-перше; МК "Азовсталь" почав перехід на так звану катастрофостійку платформу. Це означає, що в недалекому майбутньому комбінат буде мати два центральні сервери. У випадку збоїв у роботі одного із серверів комп'ютерна мережа підприємства протягом двох секунд буде переведена на інший. Користувачі не встигнуть нічого помітити. По-друге, установка могутнішого мережевого устаткування дасть змогу комбінату істотно збільшити кількість робочих місць SAP R/3 (до 900). Таким чином, "Азовсталь" продемонструвала серйозні наміри поглиблювати впровадження ERP-системи світового класу. Чи варто говорити, що деякі вітчизняні підприємства можуть похвастати настільки дорогим софтом і тим більше його грамотним використанням. Знайомство з німецькою системою відбулося у 1995 р. Тоді фахівці МК "Азовсталь" відвідали дві виставки – у Москві та Києві – і побачили в SAP R/3 ключ до вирішення багатьох серйозних проблем.

Після розпаду старої командно-адміністративної системи стали звичними труднощі з оперативним збором інформації про кредиторську й дебіторську заборгованості. Наприклад, у фінансовому відділі значилася одна сума боргу того або іншого дебітора, у відділі продажу – інша, у відділі матеріально-технічного постачання – третя і т. ін." Приблизно два роки йшли переговори керівництва комбінату із представниками компанії SAP. Нарешті, в 1997 р. був підписаний договір. Восени того ж року почався монтаж апаратної частини, а в грудні були проведені інсталяція системи й настроювання модуля "Фінансова бухгалтерія".

Найголовніший користувач цього модуля – заступник фінансового директора з планування й систем керування ВАТ МК "Азовсталь" – вважає, що говорити про те, що ми домоглися такого ж глибокого впровадження SAP R/3, як західні підприємства, було б неправильно.

Зате заступник фінансового директора визнав, якщо раніше керівництво комбінату дізнавалося про ситуації на складах тільки раз на місяць, зараз, завдяки SAP R/3, – не рідше ніж раз на десять днів. Добова звітність поки ще працює поза системою, оскільки процес гальмують два фактори: технічний й економічний. Технічний – ще не в кожному складі є доступ до мережі. Економічний – установка робочих місць SAP R/3 у кожній точці потенційного введення інформації нескоро себе окупить. Треба враховувати, що комп'ютери поки не коштують 100 дол. і при цьому дуже швидко морально застарівають.

Наступним кроком після освоєння SAP R/3 стало точкове впровадження модуля "Контролінг", без якого не можна було робити списання матеріальних цінностей (SAP R/3 не дає змогу переводити активи "у нікуди").

Модуль "Контролінг" довів комбінацію модулів "Фінанси" й "Збут" до повного логічного стикування. Наприклад, раніше у нас постійно виникали "віртуальні запаси". Скажімо, цех зробив 1000 т металевого листа. За бухгалтерським обліком, у тому числі й в SAP R/3, ця 1000 т "лежить" у грошовому вираженні. Насправді в цеху реально складовано 720 т, а 280 т – це ще безформні заготівки. І якщо прийшов покупець, ми не можемо миттєво відповісти на запитання, скільки листа у нас є віртуально, у перспективі, а скільки фактично, на цю хвилину. "Контролінг" разом з "Плануванням виробництва" цей недолік виправив.

Комбінат збирається впровадити модулі "Управління якістю" й "Планування", і почати впровадження модуля "Управління персоналом". Райдужні плани комбінату "Азовсталь" фахівці коментують по-різному. Щоб одержати можливість відслідковувати за допомогою R/3 основні фінансові й матеріальні потоки в режимі реального часу, підприємство має витратити не менше двох років. При цьому наявність ERP-системи підвищує конкурентоспроможність компанії, але не є обов'язковою умовою. Є яскраві приклади, коли підприємство, використовуючи власні інформаційні розробки, має вагоме положення на ринку.

Однак, на думку фахівців, упровадження ERP-систем світового рівня, по суті, є процесом нескінченним. Інша справа – його економічна доцільність.

Питання і завдання

1. Охарактеризуйте вплив впровадження SAP R/3 на розвиток інформаційної логістики на МК "Азовсталь".

2. Чому сприяє впровадження SAP R/3?

3. Назвіть переваги і недоліки впровадження SAP R/3 на МК "Азовсталь".

4. Які фактори "гальмують" добове надходження інформації керівництву?

5. Як були уніфіковані розбіжності звітності в різних підрозділах?

6. Чи вплинуло впровадження SAP R/3 на структуру логістичної системи металургійного комбінату?

Ситуаційна задача 6. Діяльність корпорації "Клуб сиру"
Ситуаційна задача 7. Діяльність компанії "АСКОЛогістик"
Ситуаційна задача 8. Ринок логістичних послуг України
Ситуаційна задача 9. Світові новини у сфері логістичних послуг
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
ВІДПОВІДІ НА ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ
ВІДПОВІДІ НА ПРАКТИЧНІ ЗАВДАННЯ
ВІДПОВІДІ НА ЗАВДАННЯ "ВИЗНАЧЕННЯ ТЕРМІНІВ"
ВІДПОВІДІ НА ЗАВДАННЯ "ПРАВИЛЬНІ/ НЕПРАВИЛЬНІ ТВЕРДЖЕННЯ"
ВІДПОВІДІ НА КРОСВОРДИ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru