Міжнародна економіка - Козак Ю.Г. - 15.3. Платіжний баланс та його структура

Узагальнене оцінювання економічного стану країни, ефективності її світогосподарських зв'язків здійснюється на підставі платіжного балансу. Функціонально платіжний баланс відіграє роль макроекономічної моделі, яка систематично відображає економічні операції, здійснені між національною економікою та економіками інших країн світу: Така модель складається з метою розроблення та запровадження обґрунтованої курсової та зовнішньоекономічної політики країни, аналізу і прогнозу стану товарного та фінансового ринків, двосторонніх та багатосторонніх зіставлень, наукових досліджень тощо. На підставі фактичних даних про стан платіжного балансу міжнародними фінансовими установами, зокрема МВФ, приймаються рішення про надання конкретним країнам фінансової допомоги для стабілізації платіжного балансу та подолання його дефіциту. Розроблення і складання платіжного балансу є обов'язковою умовою для всіх країн - членів МВФ і базується на єдиній методології відповідно до стандартної класифікації компонентів і структури зведеної інформації (табл. 15.2).

Таблиця 15.2

Стандартні компоненти платіжного балансу (за версією МВФ)

КредитДебет
Рахунок поточних операцій
А. Товари та послуги
1. Товари
2. Послуги
Б. Доходи
1. Оплата праці
2. Доходи від інвестицій
В. Поточні трансферти
1. Сектор державного управління
2. Інші сектори
Рахунок операцій з капіталом і фінансовими інструментами
А. Рахунок операцій з капіталом
1. Капітальні трансферти
2. Придбання/продаж невироблених нефінансових активів
Б. Фінансовий рахунок
1. Прямі інвестиції
1.1. За рубіж
1.2. В економіку країни-укладача
2. Портфельні інвестиції
2.1. Активи
2.2. Зобов'язання
3. Інші інвестиції
3.1. Активи
3.2. Зобов'язання
4. Резервні активи

За формою складання платіжний баланс - це статистичний звіт, у якому в систематизованому вигляді наведені сумарні дані про зовнішньоекономічні операції резидентів даної країни з резидентами інших країн (нерезидентами) за певний період.

Економічна операція вважається зовнішньоекономічною, якщо вона здійснюється між економікою певної країни і економікою решти світу. Зовнішньоекономічні операції поділяються на:

§ операції з товарами, послугами, доходами, які відображають передачу реальних ресурсів;

§ операції із зовнішніми фінансовими активами та зобов'язаннями, які виникають у процесі створення або ліквідації зовнішнього фінансового активу чи зобов'язання та/або при переході права власності на існуючий зовнішній фінансовий актив і зобов'язання.

Визначення резидента (нерезидента) не відрізняється від прийнятого в системі національних рахунків. Інституційна одиниця вважається одиницею-резидентом, якщо вона на економічній території даної країни функціонує більше одного року і має центр економічного інтересу, тобто якщо інституційна одиниця веде господарську діяльність та економічні операції в межах країни і має наміри продовжувати цю діяльність протягом довгого часу. Встановлення одиниць-резидентів є важливим з точки зору реєстрації та класифікації операцій у межах конкретної економіки.

Поняття "економіка" тотожне поняттю "економічна територія країни", що використовується МВФ. Економічна територія - це географічна територія, що знаходиться під юрисдикцією уряду даної країни, в межах якої робоча сила, товари та капітал можуть вільно переміщуватись. Вона включає повітряний простір, територіальні води і ту частину континентального шельфу, на яку країна має виключне право володіння, територіальні анклави, що розташовані в інших країнах (території дипломатичних установ, військових баз тощо). Таким чином, до економічної території країни не входять територіальні анклави, що використовуються урядами інших країн або міжнародними організаціями, які розташовані в географічних кордонах цієї країни. Економічна територія не обов'язково збігається з кордонами, які визначені політично, вона складається з території, що адмініструється урядом конкретної країни.

Платіжний баланс грунтується на принципах бухгалтерського обліку: кожна економічна операція мас подвійний запис - за кредитом однієї статті та дебетом іншої. Статті кредиту - плюсові статті (+) - відображають операції "експортного типу", за якими країна отримує, "заробляє" іноземну валюту. Статті дебету - мінусові статті (-) - відображають операції "імпортного типу", за котрими іноземна валюта витрачається. Кредит показує приплив іноземної валюти, тобто її пропозицію, дебет - витрачання іноземної валюти, тобто попит на неї (табл. 15.3).

Таблиця 15.3

КредитДебет
Поточні рахунки
а) продаж соя-бобів у Японії в) продаж літаків "Фантом", Ізраїль; д) відсотки за американськими показниками Мексиці: прибутки від американських мідних рудників за кордоном; патентні платежі компанії ІБМб) купівля арабської нафти, легкових автомобілів у Німеччині:

г) придбання послуг у Кореї для американських військових баз;

е) прибутки "Бритіш петролеум" із заводів з переробки нафти в США; рахунки за проживання в готелях американських резидентів в Акапулько;

ж) безкоштовна допомога США Індії, перекази іммігрантів сім'ям за кордоном
Рахунки руху капіталу
з) приплив арабських капіталів для купівлі готелів у США.

Купівля ферми в Айові японцями, збільшення приватних іноземних банківських депозитів у Нью-Йорку
і) відплив американських інвестицій для купівлі шахт у Канаді, нафтопереробних заводів у Сингапурі, нові довгострокові позики Мексиці, збільшення американських приватних депозитів у швейцарських банках
Резерви
к) збільшення банком Японії і урядом Кувейту банківських депозитів у Нью-Йорку і купівля казначейських векселів урядул) нетто - збільшення золотих активів і банківських депозитів за кордоном Казначейством США і Федеральною системою

Таким чином, більшість економічних операцій за суттю є обміном економічними цінностями. У разі безоплатного надання економічних цінностей (товарів, послуг або фінансових активів) для висвітлення цієї операції подвійним записом запроваджується особлива стаття "Трансферти".

Різниця між сумою за всіма кредитовими записами та сумою за усіма дебетовими записами, що відображає часові та вартісні розбіжності, називається "чисті помилки та упущення". Ця різниця наводиться у відповідній балансуючий статті.

Основні компоненти платіжного балансу групуються за двома рахунками: рахунком поточних операцій і рахунком операцій з капіталом і фінансовими інструментами. Як ілюстрації візьмемо платіжний баланс України за 2005 р (табл. 15.4) [ ].

Таблиця 15.4

Платіжний баланс України за 2005р. (млн дол. США)

Платіжний баланс України

Статті рахунка поточних операцій
15.4. Балансування статей платіжного балансу
15.5. Конвертованість національної валюти
ГЛАВА 16. ЕВОЛЮЦІЯ СВІТОВОЇ ВАЛЮТНОЇ СИСТЕМИ
16.1. Золотий та золотодевізннй стандарт
16.2. Бреттон-Вудська валютна система
16.3. Ямайська валютна система
РОЗДІЛ 5. СВІТОВА ФІНАНСОВА СИСТЕМА
ГЛАВА 17. ХАРАКТЕРИСТИКА СВІТОВОЇ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ
17.1. Міжнародні фінансові потоки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru