Міжнародна макроекономіка - Козак Ю.Г. - Визначення ринкової вартості акції

Акція має номінальну і ринкову вартості (ціни). Номінальна ціна - це ціна, визначена на акції. Ринкова ціна, або курс акції, - це ціна, за котрою акція реально продається і купується на фондовому ринку. Курс акцій перебуває в прямій залежності від розміру отримуваного за ними дивіденда і в оберненій - від рівня позичкового відсотка:

На фондовому ринку визначення курсу цінних паперів відбувається в результаті взаємодії попиту і пропозиції. Чинником же, що визначає попит і пропозицію, є оцінювання інвестором доходів корпорації в майбутньому і величини передбачуваних дивідендів. На попит і пропозицію впливає величина спреду - розриву між мінімальною ціною пропозиції і максимальною ціною попиту. Найбільш ліквідними є цінні папери, в яких відношення спреду до максимальної ціни найменше (0-3 %).

Процедура проведення торгів на ринках цінних паперів і визначення ринкового курсу така. Усі брокери зі своїми заявками збираються в залі біржі. Спеціально уповноважений біржовий агент оголошує курс, наприклад, 940 дол. за акцію. Після цього брокери намагаються укласти між собою угоди за цим курсом. Визначаються брокери, котрі готові купити певне число акцій по цьому курсу, і брокери, котрі мають заявки на продаж акцій за цим курсом. Укладаються попередні угоди. Але виявляється, що попит за ціною 940 дол. перевищує пропозицію. Попит становить 300 акцій, а пропозиція - лише 200 акцій. Це означає, що ціна в 940 дол. надто низька для продавця. Тоді біржовий агент називає нову ціну, наприклад, 950 дол. За цієї ситуації попередні угоди з попередніх торгів повністю анулюються, і брокери знову переглядають свої пакети заявок. На продаж за новою ціною пропонується 300 акцій, а попит пред'явлено лише на 200 акцій. Якщо після попередніх угод продовжуються запити на продаж, але вони залишаються без відповіді, то це означає, що ціна 950 дол. надто висока. Біржовий агент робить наступну спробу і називає нову ціну і т. д. І лише тоді, коли залишається вкрай незначна кількість незадоволених заявок брокерів, ціна буде названа остаточно.

Якщо цей процес зобразити у вигляді графіків сукупних попиту на купівлю і пропозиції на продаж, то точка їх перетину покаже ціну, за якою попит і пропозиція однакові. Отже, ринковий курс цінного папера відображає своєрідний результат згоди і спільної думки про перспективи певного цінного папера.

Характеризуючи стан ринку цінних паперів, говорять про ефективний та ірраціональний ринок.

Абсолютно ефективний ринок - це такий ринок, на якому ціна на кожний цінний папір завжди дорівнює його інвестиційній вартості.

Інвестиційна вартість - це вартість цінного папера на даний момент з урахуванням перспективної оцінки рівня ціни попиту на нього і доходів по ньому в майбутньому, розрахована добре інформованими і здібними аналітиками, котра може бути розглянута як справедлива вартість папера. На такому ринку немає недооцінених і переоцінених паперів, нова інформація миттєво відображається на ринкових цінах. Це, звичайно, еталон. Реально ж визначення ринку йде за градацією ступеня ефективності ринку: слабка, середня, сильна. Три ступені ефективності ґрунтуються на різних передбаченнях про ступінь відображення в курсах цінних паперів інформації про них.

Ірраціональний ринок - це ринок, на якому курси ніяк не пов'язані з інвестиційною вартістю, коливання курсів випадкові. На добре розвинутому, вільному ринку ірраціональність - рідкісне явище. Основні фондові ринки США оцінюються ближче до ефективних, ніж до ірраціональних.

В угодах купівлі-продажу учасники ринку прагнуть виявити недооцінені і переоцінені акції порівняно з інвестиційною вартістю. Для визначення істинної вартості звичайних акцій застосовують засіб, котрий називається моделлю дисконтування дивіденду.

Алгебрично істинна вартість акції (V) дорівнює сумі наведених очікуваних виплат дивідендів (D) в період (t) і відповідної ставки дисконтування для фінансових потоків (тобто різниці між доходами і витратами) певного ступеня ризику (К):

Щоб визначити істинну вартість звичайних акцій при різному характері зміни дивідендів у часі, застосовуються певні моделі:

o Модель нульового зростання, в якій передбачається, що розмір дивідендів у майбутньому залишається незмінним, тобто

Формула для моделі постійного зростання:

Формула обчислення згідно з цією моделлю матиме вигляд:

Важливим параметром під час оцінювання звичайних акцій є ринковість, тобто торгівля акціями повинна бути досить активною, щоб угоди відбувалися без непотрібних ривків у динаміці цін. Оскільки ціни на звичайні акції помітно коливаються, а дивіденди взагалі можуть не виплачуватися, то ці акції не для всіх інвесторів. У заявці нового клієнта, що подається до брокерської фірми, вимагається чітко викласти цілі інвестування і підкреслити, що саме вони визначатимуть його інвестиційні дії. Інвестор повинен визнати, що ризик, пов'язаний з купівлею звичайних акцій, відповідає його фінансовому становищу.

Приймаючи рішення про інвестування в привілейовані акції потрібно звернути увагу на:

■ умови угоди;

■ поведінку акцій на ринку і співвідношення доходу й ступеня ризику.

Для визначення інвестиційної вартості привілейованих акцій використовуються такі змінні:

1) фіксована норма дивідендів, яку власник сподівається отримати в кінці кожного періоду (наприклад, кварталу чи року);

2) чинна ставка дисконту або мінімальна норма прибутку, прийнятна для інвестора.

Математична формула для визначення інвестиційної вартості акції така:

Для привілейованих акцій немає дати погашення, але за ними виплачується фіксована сума дивідендів протягом невизначеного період часу.

Якщо очікувана мінімальна ставка дисконту є постійною величиною, рівняння для визначення дійсної вартості акції можна спростити:

Наприклад, інвестиційна ціна привілейованої акції, на яку компанія платить 10 дол. дивідендів і забезпечує 12-відсотковий доход, дорівнюватиме 83,33 дол.:

Очікуваний доход є важливою характеристикою, яка використовується інвесторами для визначення доходу з привілейованих акцій. Його визначають за формулою

Привілейовані акції можуть бути викуплені за номіналом і попередньою премією. Попередня премія - величина до рівня дивіденду за 1 рік. Якщо припустити, що акція буде викуплена за 5 років, то дивіденди виплачуватимуться щорічно і ціна викупу становитиме 110 дол.; якщо існуюча ціна за акцію 85 дол., тоді орієнтовний доход на дату викупу обчислюється так:

Використовуючи наведені дані, орієнтовний доход до дати викупу дорівнює 15,38 %:

Реалізований прибуток як середня щорічна норма прибутку за привілейованою акцією між датою придбання і датою продажу обчислюється так:

Якщо акція була придбана за 95 дол., продана за 99 дол., дивіденд за акціями 10 дол., строк володіння - 4 роки, то

Визначення вартості облігації
Розділ 4. Оподаткування в системі міжнародних відносин
Глава 9.Особливості міжнародного оподаткування
9.1. Загальні риси та специфіка оподаткування в окремих країнах світу
Гармонізація податкових систем у світовій економіці
Оподаткування в промислово розвинутих країнах
Податки в транзитивних економічних системах
9.2. Міжнародне подвійне оподаткування
Договори про уникнення подвійного оподаткування як інструмент мінімізації податків
"Шопінг податкових угод" (tax treaty shopping)
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru