Міжнародні економічні відносини - Амеліна І.В. - Тема 12. Міжнародні корпорації у світовому господарстві

1. Сутність поняття "транснаціональна корпорація"

Як правило, термін корпорація вживається до фірм, концернів і так далі, які функціонують за участю акціонерного капіталу. Корпорація - в англомовних країнах назва акціонерного товариства.

Транснаціональна корпорація- це комплекс, що використовує в своїй діяльності міжнародний підхід і що припускає формування транснаціонального виробничого, торгового і фінансового комплексу з єдиним центром ухвалення рішень в країні базування і з філіями в інших країнах.

Транснаціональні корпорації - це міжнародні компанії. Вони міжнародні за характером своєї діяльності: вони володіють або контролюють виробництво продукції (або послуг) поза межами країни базування, в різних країнах світу, розташовуючи там свої філії, що функціонують відповідно до глобальної стратегії материнської компанії. Таким чином, "міжнародний підхід" ТНК визначається тією роллю, яку займають зарубіжні операції у всіх аспектах економічного життя цих компаній.

"Багатонаціональність" компанії може виявлятися і у сфері власності. Хоча критерієм цієї "між народності", як правило, є не власність на капітал. Окрім декількох багатонаціональних за капіталом компаній, у всіх останніх ядро власності базується на капіталі однієї, а не різних країн. "Багатонаціональність" власності, як правило, виявляється декілька в іншому: оскільки власність компанії втілюють її акції, то акції транснаціональної корпорації повинні обертатись в багатьох країнах. Це означає, що акції материнської і дочірніх фірм повинні бути доступні для придбання у всіх країнах, де діє багатонаціональна компанія.

З приводу визначення поняття "ТНК", критеріїв, що дозволяють відокремити їх від інших фірм, до цих пір йдуть суперечки. Оскільки важко з упевненістю визначити, чи використовує компанія "Міжнародний підхід", застосовуються вужчі робочі визначення транснаціональних корпорацій. Пропонуються до використання такі критерії віднесення корпорацій до транснаціональних:

- кількість країн, в яких діє компанія (відповідно до різних пропонованих підходів мінімум складає від 2 до 6 країн);

- певне мінімальне число країн, в яких розміщені виробничі потужності компанії;

- певний розмір, якого досягла компанія;

- мінімум частки іноземних операцій в доходах або продажах фірми (як правило, 25 %);

- володіння не менше ніж 25 % "голосуючих" акцій в трьох або більш країнах - той мінімум пайової участі в зарубіжному акціонерному капіталі, який забезпечував би фірмі контроль над економічною діяльністю зарубіжного підприємства і представляв би прямі зарубіжні інвестиції;

- багатонаціональний склад персоналу компаній, склад її вищого керівництва.

ООН, що вивчає діяльність міжнародних корпорацій, довгий час відносила до них такі фірми, які мали річний обіг, що перевищує 100 млн. доларів і філії не менше чим в 6-ти країнах. Останніми роками було зроблено деяке уточнення: про міжнародний статус фірми тепер свідчить такий показник, як величина відсотка її продажів, що реалізовуються за межами країни базування материнської компанії.

Міжнародну корпорацію за методологією ООН можна визначити і за структурою її активів. 40 % вартості майна 100 найбільших міжнародних компаній (включаючи фінансові) базується на територіях інших держав. Найбільші іноземні активи (понад 80 % всіх активів компаній) серед ТНК (окрім фінансового сектора) мають "Bayer" (89,8 %), "Nestle" (86,9 %), "Volkswagen" (84,8 %) і "ABB" (84,7 %).

Одним з критеріїв віднесення компанії до розряду транснаціональних є склад її вищого керівництва, який, як правило, повинен формуватися з підданих різних держав, щоб виключити односторонню орієнтацію діяльності компанії на інтереси якої-небудь однієї країни.

Щоб забезпечити багатонаціональність вищого управлінського шару, необхідно практикувати підбір кадрів в країнах, де розміщені дочірні компанії ТНК, і надавати їм можливість просування по службі аж до вищого керівництва, не звертаючи увагу на їх підданство. Проте практика показує, що найчастіше вищий управлінський персонал материнської компанії формується з представників країни її базування, з них же складається і вище керівництво дочірніх фірм з використанням місцевих кадрів на рядових посадах.

ТНК - це компанія: що має одиниці в двох або більш країнах, незалежно від юридичної форми і поля діяльності; оперує в рамках системи ухвалення рішень, що дозволяє проводити узгоджену політику і здійснювати загальну стратегію через один або більше керівний центр; у якій окремі одиниці зв'язані за допомогою власності або яким-небудь іншим чином так, що одна або більш з них можуть мати значний вплив на діяльність інших і, зокрема, ділити знання, ресурси і відповідальність з іншими.

1. Сутність поняття "транснаціональна корпорація"
2. Причини виникнення ТНК
3. Етапи еволюції транснаціональної діяльності корпорацій
4. Типи ТНК
5. ТНК як агент глобалізації світової економіки
6. Середовище функціонування транснаціональних корпорацій
Термінологічний словник
Список літератури
Основна література
Рекомендована література для поглибленого вивчення
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru