Міжнародні організації - Кучик О.С - 2.2.3.1.15. Економічне становище в Африці

Конференція схвалила зусилля африканських держав щодо розвитку та відбудови економічних станів країн, особливо створення Африканської економічної спільноти. Конференція закликала міжнародну громадськість, країни та організації збільшити фінансові вклади в африканські країни для їхньої економічної відбудови та остаточного вирішення питання сплати.

Навесні 2000 року відбувся IX саміт ОІК. Зустріч глав ісламських держав відбулася під гаслом "Повстання Аль-Акса і повстання за незалежність Палестини", доповідь іранського президента Мохаммеда Хатамі, який відкрив саміт, була присвячена арабо-ізраїльському конфлікту. "Хатамі розглядається західними політологами як один із найбільш ліберальних діячів ісламського світу" [8, с. 54]. Його виступ перед форумом ОІК не містив ані закликів до джихаду, ані вимог розірвати стосунки з ізраїльською державою. Однак, Хатамі однозначно заявив, що дії Ізраїлю на спірних територіях є агресією сіоністів, а врегулювання конфлікту потребує спільних зусиль усього ісламського світу.

У своїй доповіді Хатамі запропонував ідею вирішення конфлікту, В баченні іранського президента, на спірних територіях слід створити незалежну державу, аналогічну тій "мультирелігійній" країні, яка існувала тут до 1948 року.

На першому етапі Ізраїль повинен не заперечувати поверненню на спірні території всіх палестинських біженців. Після цього на території Палестини слід провести референдум, в якому б здійснилося волевиявлення всіх мусульман щодо того, який уряд мав би управляти палестинськими землями. Причому суверенна держава повинна включати в себе всю "історичну" територію Палестини, а столицею країни має стати Єрусалим.

Після Хатамі виступив емір Катара шейх Хамад бін Халіф ель Тані, підкресливши, що спокою на Близькому Сході не буде доти, доки ізраїльські війська не будуть виведені з усіх окупованих територій, включаючи Голландські висоти і частину ліванських земель. Після цього емір перейшов до іракської проблеми, запропонувавши главам держав ОІК закликати ООН зняти санкції з Іраку.

5 березня 2003 року у столиці Катару, місті Доха, відкрився саміт Організації "Ісламська Конференція" (ОІК). Головне питання, винесене на порядок денний — іракська криза. Саміт був організований з ініціативи глави Катару — діючого голови ОІК. Більшість ісламських країн надіслали в Доху свої делегації, однак очолювали більшість з них не перші особи. Влада Саудівської Аравії, наприклад, взагалі оцінила конференцію як "малокорисну" і направила в Катар заступника міністра закордонних справ.

Генеральний секретар ОІК Абдельвахед Бельказіз сформулював позицію організації так: "Окупація інших країн та нав'язування їм іноземного правління викоренені часом та заборонені міжнародним правом". З його слів, односторонні дії США проти Іраку завдадуть "серйозного удару авторитетові ООН та стануть викликом міжнародній громадськості, агресія буде сприяти розповсюдженню насилля і тероризму в усьому світі".

Але не всі учасники ісламського форуму були готові поставити підпис на такій заяві. Більшість з них залишаються вірними союзниками США, а деякі взагалі стануть американським плацдармом у війні. До того ж, для багатьох ісламських держав Ірак — дуже далека країна, події в якій безпосередньо не зачіпають їхніх інтересів.

Обговорювалася також у м. Доха ситуація в Афганістані. Глави держав ОІК ознайомились з листом афганського президента Раббані, який звернувся до саміту з вимогою осудити дії лідерів руху Талібан, а також сусідніх з Афганістаном країн, які надають підтримку талібам. Афганська тема також обговорювалася в привітальному виступі Генерального секретаря ООН Кофі Аннана. На форумі були також проаналізовані питання про індійський штат Кашмір, Чечню, та ісламські регіони Балканського півострова.

ОІК планувала 4 травня 2004 року провести позачергову сесію, присвячену ситуації на Близькому Сході. Ініціатива її скликання належить лідеру палестинської автономії Ясиру Арафату. Як заявив міністр закордонних справ Малайзії, головуючої в той час країни в організації, Сайед Хамід Албар, головними темами наступної зустрічі будуть ситуація в Іраку і події в Палестинській автономії.

В останній час активізувалися відносини ОІК з Російською Федерацією. В грудні 2002 року в російському Міністерстві закордонних справ затверджено посаду посла для підтримання зв'язків з Організацією "Ісламська Конференція". У серпні 2003 року під час візиту в Малайзію російський президент Володимир Путін заявив, що "майже 20 млн мусульман, які живуть у Росії, мають право відчувати себе повноцінною частиною мусульманського світу", і наголосив на намірі Росії приєднатися до діяльності ОІК як спостерігач.

2.2.3.2. Діяльність ОІК з реалізації економічних, культурних, інформаційних питань
2.2.3.2.1. Економічна діяльність ОІК
2.2.3.2.2. Діяльність у сфері культури
2.2.3.2.3. Діяльність у сфері інформації та комунікації
2.3. Рада співробітництва арабських держав Перської затоки (РСАДПЗ)
2.3.1. Історична довідка
2.3.2. Мета діяльності та організаційна структура РСАДПЗ
2.3.2.1. Мета діяльності Ради
2.3.2.2. Організаційна структура РСАДПЗ
2.3.2.2.1. Вища Рада
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru