Міжнародні організації - Мокій А.І. - 13.6. Регіональні економічні організації Африки

До регіональних економічних організацій держав Африки належать: Організація африканської єдності; Митний і економічний союз Центральної Африки; Банк розвитку держав Центральної Африки; Економічне співтовариство держав Західної Африки; Південноафриканське співтовариство розвитку; Спільний ринок Східної і Південної Африки; Західноафриканський банк розвитку; Африканський банк розвитку; Африканський фонд розвитку; Східноафриканський банк розвитку; Арабський банк економічного розвитку Африки. Розглянемо дві організації, які є найбільшими за кількістю країн-учасниць.

Організація африканської єдності (ОАЄ) створена в 1963 році за участю 53-х країн. Окрім політичних цілей, створення ОАЄ передбачає співпрацю та координацію діяльності в різних сферах економіки, у тому числі транспорті і зв'язку, науці і техніці, продовольчому забезпеченні.

Держави-учасниці ОАЄ уклали Договір про Африканське Економічне Співтовариство (1991), який передбачає, що його створення буде відбуватися в шість етапів упродовж 34-х років. Основними цілями Африканського Економічного Співтовариства визначено сприяння економічному, соціальному і культурному розвитку та інтеграції економіки африканських країн, координація та узгодження політики різних африканських економічних об'єднань.

Діяльність ОАЄ спрямована на реалізацію міждержавного співробітництва, узгодження політики та інтеграцію програм розвитку економіки, а також на вирішення політичних завдань і реалізацію принципів ОАЄ.

Африканський банк розвитку (АфБР) засновано в 1964 році як міждержавний регіональний банківський інститут, що надає кредити за субсидованими відсотковими ставками африканським країнам для виконання проектів національного і регіонального розвитку. До складу Банку входять 77 держав. Найбільшими африканськими країнами-учасницями є Нігерія, Алжир, Лівія, Марокко, Південноафриканська Республіка, Єгипет, Демократична Республіка Конго. Серед позарегіональних учасників - Австрія, Бельгія, Велика Британія, Німеччина, Данія, Іспанія, Італія, Нідерланди, Норвегія, Португалія, Фінляндія, Франція, Швейцарія, Швеція, США, Аргентина, Бразилія, Канада, Японія.

До основних напрямів і завдань діяльності АфБР належать:

- фінансування регіональних транскордонних проектів розвитку і участь в оборудках типу "будівництво - експлуатація - передача іншому власнику", особливо при спорудженні платних автошляхів і електростанцій;

- розробка стратегії розвитку економіки африканських країн;

- фінансова і технічна допомога у виборі об'єктів для фінансування, підготовці до них проектно-кошторисної документації, надання технологій на пільгових умовах;

- здійснення операцій зниження боргових зобов'язань африканських країн-дебіторів;

- фінансування неприбуткових проектів розвитку соціальної сфери.

За участю АфБР розроблено і реалізовано програму кредитування малих виробничих підприємств у сільськогосподарській галузі, здійснюються проекти підтримки малого і середнього бізнесу приватного сектору (Алжир), надано 55 млн дол. США на розвиток економіки Бурунді, 82 млн дол. США на модернізацію залізниць у Марокко, 23 млн дол. США на розвиток системи водопостачання і розвиток освіти в Замбії. Найчастіше підтримуються проекти компаній, акції яких уважаються надійними і які представляють конкурентоспроможні економіки. Таким чином, більшість регіональних членів цієї організації не може претендувати на кредити. З 53-х африканських країн-учасниць лише 14 фактично можуть одержувати кредити в АфБР, який надає їх майже за комерційними процентними ставками. Інші 39 країн обмежені в позиках і реально їх кредитує на пільгових умовах Африканський фонд розвитку.

Тема 14. Міжнародні та регіональні організації зі стандартизації та сертифікації продукції (робіт, послуг)
14.1. Основи міжнародної стандартизації та сертифікації продукції
14.2. Діяльність міждержавних організацій у сфері стандартизації та сертифікації продукції
14.3. Міжнародні неурядові організації у сфері стандартизації та сертифікації продукції
Тема 15. Міждержавне регулювання ділової практики та конкуренції
15.1. Міжнародні організації у встановленні правил міжнародної торгівлі
15.2. Діяльність ООН з протидії корупції та хабарництву
15.3. Регіональне співробітництво у боротьбі з корупцією
Тема 16. Наддержавне регулювання міжфірмових економічних відносин
16.1. Регулювання конкурентних відносин у світових господарських зв'язках
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru