Мікроекономіка - Буряк П.Ю. - 16.2. Ринок землі. Земельна рента і ціна землі

Земля, як і будь-який інший економічний ресурс, може приносити дохід і має свою ціну.

Економічна рента - ціна, яка сплачується за використання землі та інших природних ресурсів, кількість яких строго обмежена, тобто фіксована. Земельна рента у вигляді орендної плати за землю встановлюється, як і ціна на будь-який інший ресурс, у результаті взаємодії попиту на землю та її пропозиції. Кількість землі є строго обмеженою, що робить її пропозицію абсолютно нееластичною (графік 16-1). Це означає, що якою б високою чи низькою не була б ціна землі, її пропозиція залишається незмінною.

Земельна рента

Фіксований характер пропозиції землі вказує на те, що єдиним фактором, який обумовлює земельну ренту, є попит на землю. Попит на землю є похідним від попиту на продукцію, яка на ній виробляється, а отже, зшіежить від ціни продукції і продуктивності землі. При

підвищенні попиту на землю з Я1 до Я2 (графік 16-1) земельна рента збільшується від ЗР] до ЗР1, а зниження попиту на землю з ҐҐ до Я3 викликає зменшення земельної ренти від ЗР1 цо ЗР*. При цьому кількість землі залишається незмінною і становить Кз. Якщо попит на землю буде становити Я, то земельна рента буде дорівнювати нулю. Це означає, що земля буде безплатним товаром.

Оскільки земля є безплатним даром природи і не вимагає витрат на її виробництво, то орендна плата, яку одержують її власники, є незаробленим доходом. Статистика свідчить, що у зв'язку із зростанням населення та дією інших факторів, які викликають збільшення попиту на землю, цей незароблений дохід у вигляді ренти зростає. У зв'язку з цим, серед багатьох економістів існувала й існує точка зору про необхідність обкладання землевласників 100 % податком на землю.

Економічну ренту одержують усі власники землі. її ще називають абсолютною рентою. Поряд з нею економісти виділяють ще й диференціальну ренту - додатковий дохід, одержаний у результаті використання землі, кращої за продуктивністю, місцерозта-шуванням чи унікальністю використання.

Ренту, яка зумовлена родючішими ділянками землі і кращим розташуванням стосовно ринків збуту, деякі економісти називають диференціальною рентою ІІДРІ)^ а інтенсивнішим веденням господарства (яке передбачає додаткові вкладення капіталу в одну і ту ж земельну ділянку - застосування нових машин, затрати на меліорацію і т. п.) - диференціальною рентою II (ДРІТ).

На графіку 16-2 показано утворення диференціальної ренти при виробництві однакового продукту на трьох земельних ділянках (фермах) однакової площі з різною продуктивністю. Різна продуктивність землі обумовлює різні витрати виробництва одиниці продукту: на фермі 1 - вони найнижчі, на фермі 3 - найвищі. При ринковій ціні продукту в 5 г. о., ферма 1 буде виробляти 70 од. продукту, ферма 2 - 50 од., а ферма 3 - нічого. Ферма 1, продаючи продукт за ціною 5 г. о. і несучи середні витрати виробництва 3 г. о., буде одержувати диференціальну ренту 140 г. о. ((5 - 3) х 70). Ферма 2, продаючи продукт за ринковою ціною 5 г. о., і середні витрати якої становлять 5 г. о., не одержить додаткового доходу.

Диференціальна рента

Оскільки ДРІ не є результатом ефективного ведення господарства, а обумовлена об'єктивними природними, кліматичними та територіальними причинами, то серед економістів існує точка зору про необхідність вилучення основної частини ренти на користь суспільства і доцільності залишити незначну її частину на користь господарств з метою стимулювання виробництва. Що торкається ДРЛ, яка утворюється як наслідок ефективного ведення господарства, то відстоюється необхідність залишити основну її частину в розпорядженні виробника.

Суспільство і власник землі оцінюють абсолютну ренту по-різному: з точки зору суспільства, рента - це є незароблений надлишок; з точки зору власника землі, рента - це є витрати, оскільки земля має альтернативне використання і рентні платежі є необхідними для вилучення землі з альтернативного її використання.

Власник землі може не тільки здавати її в оренду, але й продавати. Ринкова ціна землі, яка продається, називається капіталізованим значенням ренти. Капіталізоване значення ренти (ціна землі) - це сьогоднішній аналог сумарної величини всіх майбутніх орендних платежів, які міг би одержати її власник, надаючи землю в оренду. Ціна землі, що продається визначається за формулою:

*=ш> ' -3;* (16Л2)

де Цз9 ОП, ПС - відповідно ціна землі, щорічні орендні платежі (що одержуються протягом невизначеного терміну) і ставка процента.

Із цієї формули видно, що ціна землі є тим вища, чим більшою є орендна плата (продуктивність землі) і меншою процентна ставка.

Рента існує не тільки у сільськогосподарському виробництві. Вона виникає і в гірничодобувній промисловості, будівництві, лісовому господарстві.

Розділ VII. Загальна ринкова рівновага та ефективність ринкової системи
ТЕМА 17. Основи теорії добробуту, межі ефективності ринку та роль уряду
17.1. Аналіз загальної рівноваги
17.2. Основи теорії добробуту. Ефективне використання ресурсів. Парето-ефективність
17.2.1. Теорія добробуту та Парето-ефективність
17.2.2. Парето-ефективність та три умови ефективності
Ефективність споживання
Ефективність виробництва
Загальна ефективність споживання та виробництва
17.2.3. Досконала конкуренція та економічна ефективність
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru