Національна економіка: регіональний та муніципальний рівень - Круш П.В. - 4. Відмінність природно-ресурсного забезпечення регіонів України

На основі оцінок окремих компонентів ПРП можна встановити сукупну продуктивність усіх природних ресурсів, яка визначає інтегральний природно-ресурсний потенціал (ІПРП). Він дорівнює сумі економічних оцінок потенціалів окремих природних багатств областей та економічних районів. Основу ІПРП формують земельні та мінеральні ресурси (3/4), велике значення мають також водні та рекреаційні ресурси.

У територіальному розрізі за обсягом загального ПРП виділяються Донецький (21,1 %), Причорноморський (15,5 %), та Придніпровський (14,8 %) економічні райони. На їх частку припадає більше половини ІПРП України.

Особливістю регіонального розподілу ІПРП є те, що в Донбасі і Придніпров'ї переважають мінеральні ресурси (відповідно 73,3 та 44,65 %), а на решті території України - земельні.

Земельні ресурси. Регіональне використання земельних ресурсів за категоріями, визначеними Земельним кодексом України, наведені в табл. 12 [14].

Таблиця 12

РЕГІОНАЛЬНИЙ БАЛАНС ВИКОРИСТАННЯ ТЕРИТОРІЇ АДМІНІСТРАТИВНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ

РЕГІОНАЛЬНИЙ БАЛАНС ВИКОРИСТАННЯ ТЕРИТОРІЇ АДМІНІСТРАТИВНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ

У структурі земельного фонду 69,5 % становлять сільськогосподарські угіддя (забезпеченість на одного мешканця країни - 0,83 га). Структуру ґрунтового покриву формують 650 видів ґрунтів. Серед них домінують різновиди чорноземів, поширених майже на 55 % площ орних земель.

Мінерально-сировинні ресурси. Паливні ресурси України представлені в основному кам 'яним і бурим вугіллям. Основні запаси кам 'яного вугілля зосереджені в Донецькому (98 %) і Львівсько-Волинському (2 %) басейнах. Понад третину запасів цих басейнів - коксівне вугілля.

Запаси бурого вугілля в основному зосереджені в Дніпровсько-Донецькому басейні. Найбільші родовища - Коростишівське (Житомирська обл.), Звенигородське (Черкаська обл.), Олександрійське (Кіровоградська обл.).

Родовища нафти і газу зосереджені в трьох регіонах: Північно-Східному, Прикарпатському та Причорноморському. Основні запаси містяться на північному сході України. Найбільші нафтові родовища - Прилуцьке і Леляківське (Чернігівська обл.), газу - Ше-белинське, Єфремівське і Кечигівське (Харківська обл.), Перещепинське (Дніпропетровська обл.), Малишівське і Диканське (Полтавська обл.), а також у Прикарпатті - Калуське, Вільче-Волицьке, Угерське, Лопарське.

На межі Кіровоградської і Черкаської областей залягають поклади горючих сланців (3,7 млрд т). Менілітові сланці у великій кількості відомі в Карпатах.

В Україні є понад 2500 родовищ торфу (2,2 млрд т) - Волинська, Київська, Чернігівська, Львівська області.

Уранова руда розробляється в Кіровоградській області (Смо-линське родовище) і Карпатах. її поклади виявлено в Побужжі (Південне, Калинівське, Лозоватське родовища), на Волині та в Жовтих Водах (Дніпропетровська обл.).

Рудні ресурси. Загальні запаси залізних руд оцінюються 26,3 млрд т. Понад 83 % загальних запасів залізної руди зосереджені в Криворізько-Кременчуцькому залізорудному басейні. Другий за запасами - Білозерсько-Конський басейн (Запорізька обл.), третій - Керченський.

Серед чорних металів другим за значенням є марганець. Україна забезпечує 32 % його світового видобутку. У Нікопольському марганцевому басейні виділяють Нікопольський, Інгулецький і Великотокмацький райони.

До чорних металів належать також хром, руди якого є в Побужжі. Рівень розвитку кольорової металургії в Україні зумовлений низьким забезпеченням її території рудами кольорових металів.

Нерудні ресурси. Вогнетривкі глини в Україні містяться в кількох групах родовищ Донецької, Запорізької, Черкаської, Дніпропетровської області.

Близька 4/5 покладів доломітів зосереджені в межах металургійних баз (Криворізьке, Оленівське, Новотроїцьке, Ямське родовища), вогнетривів - у межах Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької областей. Флюсові вапняки виявлено більше ніж у 20 родовищах, найбільші з яких Оленівське, Каракумське, Ново-троїцьке.

Самородну сірку видобувають у Роздольському та Новояворівському родовищах.

Загальні запаси кам'яної солі перевищують 16 млрд т (Донбас, Прикарпаття, Закарпаття, Присивашшя, Харківщина).

Графіт розробляють у Кіровоградській області.

Україна багата на будівельну сировину. Базальти розробляють у Рівненській, Донецькій, Дніпропетровській областях, мармур - у Карпатах, Криму. Вапняки утворюють кілька ареалів - Придніпровський, Кримський, Донбаський, крейда і мергель - Волино-Подільський, Сумський та Східний. Крім того, в Україні експлуатуються родовища каолінів, бентонітів, скляних пісків.

У Волинській, Рівненській областях, Приазов'ї та Кривому Розі є запаси напівдорогоцінних каменів. Трапляються берил, топаз, бурштин, аметист, агат, яшма, гірський кришталь.

Водні ресурси України становлять 209,8 км куб., причому формуються в її межах лише 25 %. Обсяг підземних вод - 20 км куб.; у господарстві використовується 1 млрд м куб. морської води.

Україна є однією з держав Європи з найменшим рівнем водоза-безпечення. Доступні для використання ресурси річкового стоку формуються переважно в басейнах Дніпра, Дністра, Південного Бугу і Сіверського Дінця. У Донбасі, Криворіжжі, Криму формується найменша кількість водних ресурсів, що зумовлює їхній дефіцит.

Запаси підземних вод України оцінюються в 20 км куб. Серед них особливо важливу роль відіграють мінеральні води (84 родовища, з них 35 експлуатуються).

У Карпатах, Закарпатській області, на півострові Крим є термальні води, вивчені недостатньо.

Протяжність берегової лінії України становить майже 2000 км. У сучасних умовах постає необхідність комплексного використання природних багатств Чорного та Азовського морів.

Лісові ресурси. Площа лісів становить 13,9 % території України (8,6 млн га, з них 6,9 - ліси державного фонду). У Карпатах лісом покрито понад 40 % території, у степу - 4 %. Запаси деревини хвойних порід становлять 54 %, твердолистих порід - до 40 % (дуб - 22, бук - 13, граб - 2 %).

Рекреаційними ресурсами наділені майже всі області України. Всесвітньовідомий своїми санаторно-курортними умовами південь

України (Одеська, Херсонська, Миколаївська, Донецька області, АР Крим). Важливим за рекреаційними ресурсами є район Карпат.

У рекреаційних цілях використовуються Шацькі озера. У Хмельницькій, Вінницькій, Київській, Черкаській, Кіровоградській областях є запаси радонових, а в Полтавській (Миргород) - хлорид-но-натрієвих вод. Відомий своїми лікувальними властивостями Слов'яногірськ (Донецька обл.).

4.2. Виробництво на території регіону
1. Обґрунтування галузевого розміщення виробництва
2. Фактори формування регіональних міжгалузевих комплексів
3. Оцінювання господарського використання території
4. Виробнича інфраструктура регіону
4.3. Система розселення і трудовий потенціал регіону
1. Населення регіонів України і система демографічних показників
2. Регіональна система розселення
3. Оцінювання трудового потенціалу регіону
4.4. Соціальна інфраструктура регіону
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru