Національна економіка - Савченко В.Ф. - Передмова

Розвиток економіки України як дієвого механізму та головного важеля функціонування незалежної держави у світовій спільноті вимагає глибоких знань, нового ступеня бачення потенціалу господарського комплексу та рівня реалізації наданих природою, історією і геополітичними факторами можливостей. Реальний стан економіки держави вказує на значні проблеми та дисбаланси у цій сфері - за останні два десятиліття погіршились виробничі показники у промисловому й аграрному секторах, перебуває у занепаді соціальна сфера. Країну пронизали "тіньова" економіка і корупція. Політична нестабільність знизила довіру до влади серед населення, бізнесових структур, а також вплив влади у різних сферах міжнародного співробітництва.

Необхідні кваліфіковані молоді кадри - спеціалісти із сучасним мисленням, новими підходами до вирішення істотних економічних проблем на всіх рівнях і в усіх сферах: державних структурах, виробничому секторі, підприємництві, міжнародних відносинах, соціальній сфері та ін. Тому введення курсу "Національна економіка" у програму навчання студентів вищих навчальних закладів, які вже мають певну підготовку, на нашу думку, не просто доцільне, а вкрай необхідне. Підтвердженням цьому є фактично 100-відсоткове відвідування лекцій, велика зацікавленість студентів у сприйнятті матеріалу, активність на семінарських заняттях, високий рівень написання рефератів та тестів з кожної теми.

Мета дисципліни - вивчення закономірностей функціонування національної економіки, її особливостей порівняно з економіками інших країн, формування системи знань щодо сутності, становлення чинників, аналізу і визначення головних напрямів розвитку національної економіки в умовах ринкових відносин.

Головні завдання дисципліни полягають в тому, щоб розкрити: особливості та загальні принципи національної економіки; її теоретичні базисні інститути; теоретичні напрацювання соціально-ринкової економіки; економічний потенціал країни; ін-ституціональні чинники розвитку; інфраструктуру національного ринку; державне управління економікою; принципи економічної свободи, демократії та економічного порядку; програмування, планування та прогнозування економічних процесів; інституціональні форми інтеграції у світове господарство; структурну перебудову господарського комплексу; стратегію і тактику економічного зростання.

Предметом національної економіки є система законів і закономірностей, які регулюють процеси та взаємозв'язки в складній господарській системі держави.

Матеріали посібника повністю охоплюють коло питань, визначених Міністерством освіти і науки України щодо вивчення предмета "Національна економіка". Теми розділені на п'ять модулів згідно з програмою навчання. При цьому враховується спорідненість тем і послідовність у викладенні матеріалу. Особлива увага приділяється теоретичним питанням, функціонуванню соціально-ринкової економіки, економічному потенціалу та структурній перебудові, політиці економічного зростання, інсти-туціональним чинникам розвитку та інфраструктурі. Досліджується роль програмування і прогнозування як невід'ємних факторів, на які помилково звертали мало уваги у 1990-ті роки існування національного господарства. Детально вивчаються цілі та завдання щодо інтеграції у світове господарство.

Разом із суто економічними підходами та методами вивчення предмета є значні обсяги досліджень факторів державності, демографічної ситуації, традицій і менталітету українського народу.

Поряд із детальним вивченням ситуації у національній економіці України аналізується світовий досвід вирішення подібних проблем. При цьому надається історична довідка та сучасний стан наукових досліджень і практичних дій у розвинених країнах ринкової та перехідної економіки, в Китаї та інших країнах, які мають цікаві та ефективні напрацювання. У посібнику наведено додаткові, необхідні для сучасних форм навчання, матеріали: програма курсу, змістові модулі і критерії оцінки знань, завдання для індивідуальної роботи студентів та підготовки до семінарських занять, тематика рефератів і контрольних робіт, тести.

Посібник дає цілісне уявлення про функціонування національної економіки України, сприяє формуванню економічного світогляду та дозволяє визначити особливості розвитку вітчизняної економіки в період реформування після проголошення незалежності держави. Це видання рекомендується для вивчення студентами всіх спеціальностей і форм навчання. Разом з тим, інформація, проаналізована в ньому, може зацікавити науковців і практиків, керівників державних установ, економістів, які працюють на підприємствах, підприємців, усіх тих, кому не байдужі питання розвитку національної економіки України.

ЗМІСТОВИЙ МОДУЛЬ 1
Тема 1. НАЦІОНАЛЬНА ЕКОНОМІКА: ЗАГАЛЬНЕ ТА ОСОБЛИВЕ
1.1. Загальні принципи формування національних економік
1.2. Особливості економіки України
1.3. Прояви загального та особливого в національній економіці
Тема 2. Економічні теорії, чинники та базисні інститути національної економіки
2.1. Теорії функціонування національної економіки
2.2. Економічні інтереси та стимули
2.3. Чинники розвитку національної економіки України
2.4. Базисні інститути національної економіки
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru