Організація виробництва - Гриньова В.М. - ВСТУП

Навчальна дисципліна "Організація виробництва" належить до групи освітньо-професійних дисциплін підготовки магістрів за спеціальністю "Адміністративний менеджмент" і є невід'ємною частиною циклу економічних дисциплін, необхідних працівникам економічних підрозділів державних підприємств та установ. Підручник з навчальної дисципліни розроблений відповідно до вимог галузевого стандарту вищої освіти на базі освітньо-професійної програми підготовки магістрів. Матеріал підручника викладено з урахуванням рекомендацій та положень Болонської декларації щодо кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

Метою навчальної дисципліни "Організація виробництва" є вивчення теоретичних і методичних питань організації виробництва на підприємствах; умов і чинників раціонального узгодження дій працівників підприємств під час використання предметів і знарядь праці у виробничому процесі на основі застосування знань в галузі техніки, економіки і соціології, аналітичних прийомів і передового досвіду, спрямованих на досягнення поставлених цілей щодо випуску визначених продуктів праці відповідної якості та кількості, а також викладення студентам необхідних теоретичних основ, методичних підходів і набуття ними практичних навичок щодо принципів, прийомів і методів організації виробництва в рамках господарської діяльності підприємств та установ незалежно від форми власності та організаційно-правової форми господарювання.

Раціональна організація виробництва на підприємстві покликана забезпечувати:

— формування найбільш раціонального складу працівників і засобів праці виробничої системи для випуску продукції, яка має стійкий попит на ринку, необхідної конкурентоспроможної якості в установлений строк і у визначеному обсязі;

— встановлення найбільш раціональних взаємозв'язків між усіма елементами виробничої системи;

— безупинний розвиток виробничої системи в напряму підвищення її ефективності та найбільшої відповідності умовам, що змінюються, її взаємодії зі своїм зовнішнім середовищем.

Економісти, менеджери, що працюють на промислових підприємствах, повинні володіти значним обсягом знань і умінь у галузі техніки, організації та економіки, вміти знаходити раціональні організаційні, технічні й економічні обґрунтування управлінських рішень, використовувати організаційні й інші методи для безупинного вдосконалення діяльності підприємства, підвищення його ефективності в існуючих умовах господарювання.

Предметом навчальної дисципліни є процеси діяльності підприємств, об'єднань, асоціацій, які складаються під впливом об'єктивних і суб'єктивних чинників організації діяльності.

Об'єктами організації виробництва на підприємстві є виробничі системи різних рівнів.

З метою кращого засвоєння навчального матеріалу дисципліни студенти повинні до його початку опанувати знання та навички в галузі "Економічна теорія", "Економіка підприємства", "Основи менеджменту", "Системи технологій", "Дослідження операцій" та ін. Курс закладає підвалини для подальшого вивчення дисциплін, пов'язаних з галузевою специфікою та спеціалізацією. У свою чергу знання з цієї дисципліни забезпечують успішне засвоєння таких навчальних дисциплін, як "Операційний менеджмент", "Інноваційний менеджмент", "Планування в організації", а також виконання курсових проектів, дипломних робіт магістрів.

Опанувавши цю навчальну дисципліну, студенти повинні знати:

— організаційні основи виробництва на підприємстві, основні види та форми виробничих систем;

— види виробничих процесів і організаційні типи виробництва;

— методи організації трудових процесів і робочих місць, нормування праці різних категорій співробітників підприємства;

— особливості побудови виробничих структур підприємства;

— форми організації виробничого процесу в часі та просторі;

— основні характеристики організації технічного обслуговування виробництва, допоміжних виробництв та обслуговуючих господарств;

— основи організації виробничих процесів у первинних ланках підприємств;

— організацію потокового й автоматизованого виробництв;

— організаційно-виробниче забезпечення якості та конкурентоспроможності продукції;

— комплексну систему підготовки виробництва до випуску нової продукції;

— організаційне проектування виробничих систем;

Також вони повинні вміти: науково обґрунтувати поточні і перспективні плани; контролювати виконання планів і управлінських рішень, з ощадливим використанням ресурсів; знаходити резерви підвищення ефективності виробництва на основі вивчення передового досвіду і досягнень науки та практики; оцінювати результати діяльності підприємства за виконанням планів, досягнутим рівнем розвитку, використанням наявних можливостей; розробляти заходи щодо використання виявлених резервів у процесі господарської діяльності; створювати та використовувати положення та принципи формування організаційного проекту виробництва як основи процесу організаційного проектування та раціоналізації виробничих систем; розробляти виробничу стратегію підприємства, обґрунтовувати рішення щодо створення виробничої системи, підтримки належного режиму її поточного функціонування; здійснювати менеджмент якості та управляти продуктивністю діяльності щодо організації виробництва; знати та враховувати особливості виробничого менеджменту на підприємствах різних галузей.

Тема 1. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ВИРОБНИЦТВА
1.1. Організація виробництва як самостійна сфера знань та її місце в системі наук
1.2. Сутність поняття "організація виробництва"
1.3. Закономірності, основні принципи організації виробництва. Системна концепція організації виробництва
Тема 2. ВИРОБНИЧІ СИСТЕМИ
2.1. Виробництво як відкрита система
2.2. Організаційні основи виробничих систем
Закони статики організації виробничих систем.
Тема 3. ПРОМИСЛОВЕ ПІДПРИЄМСТВО ЯК ОБ'ЄКТ ОРГАНІЗАЦІЇ
3.1. Підприємство як основний носій ринкових відносин
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru