Організація і методика економічного аналізу - Косова Т.Д. - 13.1. Організація аналізу інвестиційної діяльності підприємства

ЗМІСТ

13.1. Організація аналізу інвестиційної діяльності підприємства.

13.2. Значення, інформаційне забезпечення і задачі аналізу інвестиційної діяльності підприємства.

13.3. Методи аналізу і оцінки реальних інвестицій.

13.4. Методика аналізу фінансових інвестицій підприємства.

13.5. Методика оцінки інвестиційної привабливості підприємства.

13.6. Рейтингова оцінка інвестиційної привабливості підприємства.

13.7. Прогнозування інвестиційної привабливості підприємства.

13.1. Організація аналізу інвестиційної діяльності підприємства

Поняття "інвестиції" на сьогоднішній день активно використовується в економічній літературі.

У загальному розумінні, з точки зору економічної теорії, інвестиції являють собою вкладення капіталу з метою подальшого його збільшення, тобто інвестиції можуть розглядатися як рушійна сила самозростання вартості капіталу суб'єкта господарювання і, відповідно, подальшого економічного зростання в масштабі держави. При цьому приріст капіталу повинен бути достатнім для того, щоб компенсувати інвестору відмову від використання наявних коштів на споживання в поточному періоді, винагородити його за ризик, відшкодувати втрати від інфляції в наступному періоді.

Як свідчать статистичні дані, через стагнацію світової економіки обсяги інвестування в Україну у сучасний час продовжують знижуватись. За І кв. 2009 р . обсяги притоку прямих іноземних інвестицій в Україну, оцінені в 957 млн. дол. США, що на 17,1% менше ніж у IV кв. 2008 р. (Додаток Д т.12) Накопичений обсяг інвестицій в економіку України на кінець І кв. 2009 р. оцінений в 47,6 млрд. дол. США. Із загального обсягу накопичених інвестицій у фінансовому секторі зосереджено 30,1% капіталу іноземних інвесторів, в оптовій торгівлі - 21,1%, у посередництві в оптовій торгівлі - 7,2%, у металургійному виробництві - 12,7%. Частки інших видів економічної діяльності не перевищують 5%. У розрахунку на одну особу, обсяг накопичених прямих іноземних інвестицій склав 1 034 дол. США, що на 2% більше ніж на початок року.

Організація процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства - це сукупність дій, які застосовуються суб'єктом до об'єкта дослідження для досягнення сформованої мети. Графічна інтерпретація організації процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства представлена на рис. 13.1.

Отже, структурно сама організація процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства складається з процедур аналізу (виміру) фактичного стану об'єктів, а також процедур порівняння результатів із встановленими законодавчими актами і нормами, стандартами нормативними показниками. За межами процесу організації аналізу інвестиційної діяльності підприємства перебувають необхідні умови його реалізації: організаційне, методичне та інформаційне забезпечення. Проявом останнього є встановлення параметрів стану об'єктів дослідження.

У зв'язку з цим виникає об'єктивна потреба у детальному вивченні об'єктів і суб'єктів організації процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства.

Зазначимо, що сукупним об'єктом аналізу є основна діяльність підприємства.

Рис. 13.1. Організація процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства та елементи його забезпечення

Акцентуємо увагу на суб'єктах організації аналізу інвестиційної діяльності підприємства.

Можна припустити, що суб'єкти інвестиційного ринку можуть виступати й суб'єктами аналізу. Суб'єктами інвестиційної діяльності в Україні є: інвестори, виконавці, користувачі об'єктів інвестиційної діяльності, постачальники товарно-матеріальних цінностей, устаткування й проектних розробок, юридичні особи, громадяни України, іноземні юридичні або фізичні особи, державні й міжнародні організації та ін.

Послідовність етапів організації процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства можна представити, як:

- організаційне;

- інформаційне;

- методичне.

Рис. 13.2. Система аналізу інвестиційної діяльності підприємств

Основою наукової організації процесу аналізу інвестиційної діяльності підприємства є системний підхід, що являє собою одну

з найважливіших сторін діалектичного методу дослідження, одну з форм конкретизації принципів діалектики, насамперед принципу взаємозв'язку явищ.

Однією з відмітних рис системи є наявність її складових елементів, які у свою чергу можуть виступати в ролі системи більш низького порядку й які так само складаються з окремих взаємозалежних елементів. Аналіз інвестиційної діяльності підприємств може розглядатися як самостійна система і як один з елементів у системі більш високого порядку (рис. 13.2).

Очевидним є той факт, що аналіз інвестиційної діяльності підприємств виступає підсистемою в системах більше високого порядку і є одним із елементів, що забезпечує ефективне функціонування всієї системи.

13.2. Значення, інформаційне забезпечення і задачі аналізу інвестиційної діяльності підприємства
13.3. Методи аналізу і оцінки реальних інвестицій
Методи, засновані на облікових оцінках
Методи, засновані на дисконтованих оцінках (NPV, IRR, DPP)
Дисконтний метод
Особливості застосування методів і моделей аналізу реальних інвестицій
13.4. Методика аналізу фінансових інвестицій підприємства
13.5. Методика оцінки інвестиційної привабливості підприємства
13.6. Рейтингова оцінка інвестиційної привабливості підприємства
13.7. Прогнозування інвестиційної привабливості підприємства
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru