Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЗАРЕВИЧ Федір Іванович (псевдоніми: Юрко Ворона, Ф. Чорногір та ін.)

Український письменник, публіцист і видавець

Народився 30 вересня 1835 р. у м. Славське (нині смт Сколівського району Львівської області) в родині священика.

Навчався у гімназіях м. Станіслава та Самбора, але закінчити цей навчальний заклад не вдалося, оскільки його було виключено за участь в учнівському русі, що протистояв шовіністичним настроям і нападкам польської молоді. Трудову діяльність розпочав дрібним службовцем. У 60-х роках був активним діячем народовського руху.

Близько 1861 р. переїхав до Львова. У 1862—1863 рр. був редактором і видавцем журналу »Вечерниці», з 1867 р. — газети »Русь». За його підтримки в 1873 р. у Пешті вийшли »Газета для народних вчителів» та інші українські видання.

Політичні погляди визначаються його належністю до перших »народовців» — найпрогресивнішої на той час політичної течії в Галичині. Він боровся проти ополячення та онімечення України і робив усе можливе для здобуття нею державності.

Публіцистична спадщина невелика, але яскрава й вагома — це аналітичні матеріали про становище українського селянства, роль інтелігенції в керівництві просвітницьким рухом у Галичині, міжнаціональні відносини тощо.

Творчий доробок Ф. Заревича як письменника — 17 прозових творів, драма, два вірші. Перші його вірші — »Руський борець» та »Пересторога другу» були опубліковані в 1860 р. в альманасі »Заря галицкая яко альбум на год 1860». Серед найкращих прозових творів — реалістична повість з життя Галичини 1830—1840 рр. »Хлопська дитина» (1862), романтично-психологічне оповідання »Вітренниця» (1868).

Автор низки оповідань на соціально-побутові теми: »Чудний цвіт», »Родина», »У страха очі великі», »Дві сестри», »Німа», »Син опришка»; повісті »Хто не любив», драма »Бондарівна» (1872).

Помер 13 грудня 1879 р. у м. Сколе Львівської області.

ЗАРУДНИИ Микола Якович
ЗБАНАЦЬКИЙ Юрій Оліферович
ЗИЗАНІЙ (Зизаній-Тустановський) Стефан Іванович (справжнє прізвище Кукіль)
ЗУЄВСЬКИЙ Олег Йосипович
ІЛЬНИЦЬКИЙ Василь Степанович
КАЛИНЕЦЬ Ігор Миронович
КАЛИНОВИЧ Іван Титович
КАНЮК Ярема Сергійович (псевдоніми: Р. Ясенко, Е. Синета, Крас)
КАПЕЛЬГОРОДСЬКИЙ Пилип Йосипович (псевдоніми: Успенець, Хлібороб)
КАПНІСТ Василь Васильович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru