Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - ЛУБЕНЕЦЬ Тимофій Григорович

Український педагог, діяч народної освіти

Народився 21 лютого 1855р. в м. Кролевець (нині Сумської області). У 1873 р. закінчив Чернігівську земську вчительську семінарію. Був учителем початкової школи, початкового училища, інспектором народних училищ при Управлінні Київського навчального округу, експертом науково-навчального відділу Всеросійської художньо-промислової виставки в Нижньому Новгороді.

У 1883—1889 рр. викладав у Київській гімназії, на жіночих курсах. У 1889 р. — інспектор народних училищ Київської губернії. Виступав за впровадження загальнообов’язкової початкової освіти, за навчання рідною мовою, зв’язок школи з життям. Приділяв велику увагу проблемам народного вчителя.

Т. Лубенець — автор понад 30 підручників, навчальних і методичних посібників з питань навчання і виховання. Серед них такі: »Педагогічні бесіди», »Загальнокорисний задачник», »Зернышко» (для учнів перших—четвертих років навчання), »Руководство к »Зернышку», »О наглядном преподавании», »Читанка» для 1—3 класів, »Родная нива», »Письменные самостоятельные работы в начальной школе», »Перша читанка для трудових шкіл», »Арифметичні задачі». Внеском у методику навчання були методичні посібники »Сочинения по картинам», »Педагогические беседы», »Методика арифметики» та ін. Велику увагу приділяв проблемам сімейного виховання (»Як батьки повинні поводитися з дітьми»).

Т. Лубенець був послідовником К. Ушинського. Обстоював демократичні, гуманістичні ідеї в педагогіці. Через усю його спадщину та особисту діяльність проходить ідея зв’язку навчання, виховання, вчителя з життям. У розробці педагогічних творів виходив із положень світової науки, власного досвіду результатів досліджень, прагнув навчати дітей на близькому і цікавому для них матеріалі. У 1876 р. в першому задачнику вмістив загальноосвітній матеріал. До умов задач уводив відомості з різних галузей знань, збагачуючи для вчителів і учнів зміст рекомендованих завдань.

Т. Лубенець вважав, що справжня школа має бути школою загальної обов’язкової освіти. Помер 14 квітня 1936 р.

ЛУКАШЕВИЧ Платон Якимович
ЛЯСКОРОНСЬКИЙ Василь Григорович
ЛЯЩЕНКО Петро Іванович
МАЙБОРОДА Анатолій Васильович
МАКАРЕНКО Антон Семенович
МАКСИМОВИЧ Михайло Олександрович
МЕЧНИКОВ Ілля Ілліч
МИЛОРАДОВИЧ Василь Петрович
МІРЗА-АВАКЯНЦ Наталія Юстинівна
МОЗОЛЕВСЬКИЙ Борис Миколайович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru