Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - СТОРОЖУК Олександр Олексійович

Український економіст-аграрник

Народився 1 січня 1924р. в с. Іванівка (нині Ставищенського району Київської області) в селянській родині. Брав участь у Великій Вітчизняній війні. Навчався у Київському фінансово-економічному інституті, де здобув спеціальність економіста сільського господарства і з 1951 р. розпочав свою наукову діяльність в Інституті економіки АН УРСР, де захистив кандидатську дисертацію. З 1956 р. — директор Українського науково-дослідного інституту економіки і організації сільського господарства ім. О. Г. Шліхтера.

Був одним з організаторів відкритого в 1956 р. Українського науково-дослідного інституту економіки і організації сільського господарства, де пройшов шлях від старшого наукового співробітника до керівника.

О. Сторожук зробив великий внесок у розвиток аграрної економічної науки. Головним об’єктом його творчих досліджень були процеси формування товарно-грошових відносин у сільському господарстві, зокрема теоретичні та прикладні питання переходу від трудодня до гарантованої грошової оплати праці в колгоспах. Значну увагу приділяв обґрунтуванню методичних засад визначення собівартості сільськогосподарської продукції і шляхів її зниження, методології системи ціноутворення на сільськогосподарську продукцію та формування її рентабельності. Наукові розробки вченого знайшли широке практичне застосування.

Важливими були дослідження О. Сторожука в галузі економіки зернового господарства. Саме на основі цих досліджень захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня доктора економічних наук.

Наукова спадщина О. Сторожука становить близько 200 праць. Серед них — монографія »Економіка виробництва зерна» (1975). У співавторстві було написано й опубліковано монографії »Собівартість продукції і рентабельність виробництва в колгоспах» (1961), »Закупівельні ціни і доходи колгоспів України» (1971), »Рентабельність колгоспного виробництва» (1979), »Економічні підйоми планового керівництва сільським господарством» (1982).

Великим є внесок О. Сторожука в підготовку наукових кадрів: під його керівництвом підготовлено багато висококваліфікованих учених.

Наукову роботу вчений поєднував з громадською діяльністю. Був членом-кореспондентом ВАСГНІЛ, членом Президії Південного відділення ВАСГНІЛ, бюро відділення економіки АН УРСР з координації аграрно-економічних досліджень, Державної експертної ради Держплану України, а також членом редакційних колегій наукових журналів »Экономика сельского хозяйства», »Вісник сільськогосподарської науки» та ін. Помер 7 серпня 1987 р.

СТРАЖЕСКО Микола Дмитрович
СТРЕЛЬСЬКИЙ В’ячеслав Ілліч
СТРОНІН Олександр Іванович
СТУДИНСЬКИЙ Кирило Йосипович
СУХОМЛИНСЬКИЙ Василь Олександрович
ТЕРЛЕЦЬКИЙ Остап Степанович
ТИМКІВСЬКИЙ Ілля Федорович
ТИМОШЕНКО Петро Дмитрович
ТИМЧЕНКО Євген Костянтинович
ТОМАШІВСЬКИЙ Степан
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru