Провідники духовності в Україні - Курас І.Ф. - КРАЙНЄВ Данило Карпович

Український художник

Народився 13 грудня 1872 р. у с. Босарєво на Орловщині в селянській родині. У 1885 р. вступив до Одеської малювальної школи, а в 1890 р. — до Петербурзької Академії мистецтв. Його вчителями були професори В. Верешагін, Б. Віллевальде, П. Чистяков. З 1894 р. художник перейшов до майстерні відомого майстра історичного та побутового жанрів А. Ківшенка. В його класі він створив композиції на теми історичного минулого українського народу.

У 1897 р. виконав конкурсну роботу »Розповідь моряка» (1897). В 1898 р. після закінчення Академії мистецтв вирушив до Парижа, де ознайомлювався з творами західного мистецтва. З 1901 р. — штатний викладач малярства та малюнка в Одеському художньому училищі Товариства красних мистецтв.

Після 1917 р. — викладач Одеського художнього інституту (з 1935 — професор). Прекрасний малювальник, він намагався передати своїм вихованцям інтерес до малюнка в традиціях знаменитої »чистяковської» системи, заснованої на поєднанні безпосереднього сприйняття натури з її науковим вивченням. У1930— 1934 рр. працював у Миколаївському художньому технікумі.

До творчої спадщини художника належить велика кількість етюдів, малюнків, творів на історичні теми (»Кара киями на Запоріжжі», 1935, »Друзі у хворого Т. Шевченка», 1939), жанрові композиції, портрети. Заслужений діяч мистецтв УРСР (з 1941). Помер 2 квітня 1949 р. в Одесі.

КРИЧЕВСЬКИЙ Василь Григорович
КРИЧЕВСЬКИЙ Федір Григорович
КРУШЕЛЬНИЦЬКА Соломія Амвросіївна
КУЇНДЖІ Архип Іванович
КУЛЬЧИЦЬКА Олена Львівна
КУЧЕРОВСЬКИЙ Володимир Володимирович
ЛАВРІВСЬКИЙ Іван Андрійович
ЛЕВИЦЬКА (Крушельницька) Галина Львівна
ЛЕВИЦЬКА Ольга Максиміліанівна
ЛЕВИЦЬКИЙ (Левицький-Ніс) Григорій Кирилович
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru