Організація торгівлі - Апопій В.В. - 15.3.5. Міри довжини та об'єму, характеристика та правила експлуатації

При продажу тканин, ватину, килимових доріжок, тюлю, мережив, кабелів, шнурів, інших метражних матеріалів застосовують лінійні вимірювачі — дерев'яні (з деревини твердих порід) і металеві метри. Кінці метра закріплюють металевими наконечниками, а з обох боків наносять шкали з найменшою поділкою 0,5 см. На метр наносять марку виробника, позначення довжини і тавро. Тавро державної повірки ставиться посередині метра та на обох наконечниках. Наконечники міцно, без гойдань скріплюються з дерев'яним бруском. Метри повніші бути прямолінійними, мати гладку чисту поверхню, без задирок, тріщин, іржі. Гострі грані їх повинні бути притуплені, торці мати однакову ширину, а цифри і шкали бути чіткими, рівними, ясними. Максимальні допуски погрішності для метрів металевих — ±1 мм, а дерев'яних — ±1,5 мм.

Забороняється користуватися складними м'якими метрами або нанесеними на прилавок відмітками.

Для відмірювання рідин застосовують міри об'єму — металеві або скляні кухлі, мензурки, паливо-роздавальні колонки, дозатори, торговельні автомати.

Металеві кухлі з харчового алюмінію циліндричної форми місткістю 0,25; 0,5:1 та 2 л використовують при відпуску молока, а кухлі з лудженої сталі — часу. Ручка кухля може бути дугоподібною або видовженою з гаком для підвішування на кромці тари. На кухлі ставиться позначка його місткості, марки виробника і тавро.

Скляні мірні кухлі місткістю 0,25 і 0,5 л призначені для відпуску пива, квасу. На верхню гладку частину кухля паралельно її краю наноситься риска (кругова або довжиною не менше 25 мм), яка слугує покажчиком місткості. На скляних кухлях є позначка місткості, марки заводу, а також витравлюють тавро.

Мензурки являють собою скляні стакани конічної або циліндричної форми місткістю 0,1 і 0,2 л; їх застосовують для відпуску соків і винно-горілчаних виробів.

Мензурки мають дві кругові риски: в мензурки 0,1 л — 0,05 л і 0,1 л, у мензурки 0,2 л — 0,15 і 0,2 л. Мензурка наповнюється до відмітки відповідного об'єму по нижньому меніску. Не дозволяється користуватися мензурками лабораторного типу з дрібними поділками.

Ручні міри об'єму повинні виготовлятися з доброякісних матеріалів, мати правильну форму, на їх поверхні не повинно бути тріщин, іржі, зім'ятості й інших пошкоджень. В металеві кухлі рідину наливають врівень з краями, а в скляні -— на рівні риски. Процес вимірювання та відпуску рідини із застосуванням мір місткості, дозаторів для вимірювання об'єму рідини виконується таким чином, щоб покупець міг спостерігати його від початку до кінця. Вимірювання та відпуск рідини, кількість якої за відповідними нормативними документами вимірюється в одиницях маси (рослинна олія, мед, сметана тощо), дозволяється тільки після її зважування. Продаж таких продуктів із застосуванням засобів вимірювання об'єму забороняється.

Вимірювання кількості рідини із застосуванням паливо- та мастилороздавальних колонок повинно виконуватися згідно з вимогами експлуатаційної документації підприємства-виробника. Перед початком роботи оператор АЗС повинен перевірити об'єм разової дози, застосовуючи зразкові мірники 2-го розряду місткістю 10 та 50 л. Під час роботи колонки за температури навколишнього повітря за межами діапазону 20±5 °С повинна враховуватись поправка на зміну місткості зразкового мірника за таблицею 5 МИ 1864-88. При вимірюванні палива у ручному режимі та режимі з дистанційним управлінням колонка повинна автоматично установлювати показання лічильника разової дози у нульове положення. Показання лічильника разової дози повинні залишатися до зняття роздавального крана з кронштейна колонки наступним покупцем.

15.4. Холодильне обладнання
15.4.1. Значення холоду в торгівлі та оснащення її холодильним обладнанням
Сутність охолодження
15.4.2. Основи машинного охолодження
Сутність машинного охолодження
Основні вузли компресійної холодильної машини
15.4.3. Класифікація та характеристика торговельного холодильного обладнання
Класифікація торговельного холодильного обладнання
15.4.4. Розрахунок потреби, принципи добору і правила експлуатації холодильного обладнання
Вибір холодильного обладнання
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru