Організація торгівлі - Апопій В.В. - Основні вузли компресійної холодильної машини

Парова компресійна холодильна машина складається з таких основних частив: випарника, компресора, конденсатора і термо-регульовального вентиля, з'єднаних послідовно трубопроводами в замкнену систему (рис. 15.11).

Принципова схема автоматичної хладонової холодильної машини

Рис. 15.11. Принципова схема автоматичної хладонової холодильної машини:

1 — конденсатор; 2—ресивер; 3—електродвигун вентилятора; 4 — магнітний пускач; 5— автоматичний запобіжник; 6— теплообмінник; 7— терморегулювальний вентиль; В — терморегулятор; 0— охолоджуваний об'єм; 10—випарник; 11 — герметичний компресор

Випарник слугує для кипіння в ньому холодильного агента при низькій температурі і відповідному їй тиску за рахунок теплоти, вилученої з навколишнього охолоджуваного середовища.

Компресор призначається для відсмоктування парів холодильного агента з випарника і стискання їх при затраті механічної енергії. При цьому тиск і температура парів холодоагенту зростають.

Конденсатор слугує для зрідження (перетворення в рідкий стан) стиснених компресором парів холодильного агента завдяки відведенню теплоти конденсації у навколишнє середовище.

Регулювальний вентиль призначається для регулювання подачі холодоагенту у випарник, де знижується тиск холодоагенту від значень тиску конденсації до значень тиску випаровування з відповідним зниженням температури.

В торговельному холодильному обладнанні поширені автоматичні хладонові холодильні машини, які становлять комплекси технічних пристроїв, що забезпечують холодильний цикл.

Внутрішній об'єм 9 (див. рис. 15.11) охолоджується завдяки кипінню хладону при низькому тиску у випарнику 10. Компресор 11 відсмоктує з випарника пари і нагнітає їх при високому тиску в конденсатор 1. Пари хладону, сконденсовані у вигляді крапель рідини, стікають у ресивер 2. Рідкий хладон проходить крізь теплообмінник б, де охолоджується холодними парами, відсмоктуваними компресором з випарника, і надходить до терморегулювального вентиля 7, який автоматично регулює подачу хладону залежно від температури всередині охолоджуваного об'єму.

Низький тиск кипіння хладону у випарнику підтримується компресором. Завдяки теплообміннику 6 в результаті переохолодження рідкого хладону і нагрівання всмоктуваних у компресор парів холодопродуктивність холодильної машини зростає на 7—10 %. Необхідний температурний режим автоматично підтримується терморегулятором 8, який при досягненні заданої температури магнітним пускачем 4 вимикає компресор 11 і електродвигун 3. При підвищенні температури до верхньої заданої границі терморегулятор знову включає компресор.

Захист електродвигуна компресора від перевантаження здійснюється автоматичним запобіжником 5.

У торговому холодильному обладнанні застосовуються в основному компресорно-конденсаторні агрегати. Холодильний агрегат — це сукупність деяких (або всіх) вузлів холодильної машини, об'єднаних конструктивно на спільному каркасі. Випуск холодильних машин у вигляді агрегатів робить їх надійнішими, компактними, дає змогу поліпшити якість монтажних робіт, створити сприятливі умови для обслуговування машин.

Компресорно-конденсаторні агрегати поділяються за видом застосовуваного холодильного агента (хладонові й аміачні); залежно від конструктивних особливостей (герметичні й відкриті); за холодопродуктивністю компресора (малі — до 8000 ккал/год, середні — до 50 000 ккал/год, великі — понад 50 000 ккал/год); за місцем установки (вбудовані й окремо розміщені) і за температурним режимом (високо-, середнє- і низькотемпературні).

Герметичні компресорно-конденсаторні агрегати завдяки невеликим габаритам вбудовують в холодильне обладнання, порівняно з відкритими агрегатами вони економніші й довговічніші.

У низькотемпературному холодильному обладнанні використовують виготовлені Харківським заводом холодильних машин ВО "Кристал" агрегати ВН 250, ВН 400, ВН 315(2), ВН 400(2), ВН 630(2).

У середньо-температурному холодильному обладнанні застосовують агрегати ВС-500, ВС-630, ВС-800(2), ВС-1250. Індексація холодильних агрегатів і машин розшифровується так: В — повітряне охолодження; С — середньо-температурний режим; Н — низькотемпературний режим; Bp — високий температурний режим (плюсовий); АК — агрегат компресійно-конденсаторний; ХМ — холодильна машина; Р — ротаційний компресор; 250, 400 тощо — холодопродуктивність агрегату, ккал/год. Холодопродуктивністю холодильної машини називають кількість теплоти, яку вона може відібрати від охолоджуваного нею середовища протягом однієї години.

15.4.3. Класифікація та характеристика торговельного холодильного обладнання
Класифікація торговельного холодильного обладнання
15.4.4. Розрахунок потреби, принципи добору і правила експлуатації холодильного обладнання
Вибір холодильного обладнання
Нормальний режим роботи холодильної машини
15.5. інвентар роздрібного торгового підприємства
Види торгового інвентарю
РОЗДІЛ 16 ФОРМУВАННЯ АСОРТИМЕНТУ ТА УПРАВЛІННЯ НИМ У МАГАЗИНІ
16.1. Завдання і методи вивчення попиту населення на роздрібних підприємствах
Завдання вивчення попиту
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru