Організація торгівлі - Апопій В.В. - Особливості перевірки фактичної кількості, міри, маси й обсягу товарів

Контрольна перевірка правильності розрахунків зі споживачами провадиться в такій послідовності:

а) визначення:

- правильності заповнення касового (товарного) чека чи іншого документа, що засвідчує факт продажу товару (надання послуги), та грошового розрахунку;

- правильності реалізації товару (надання послуги) за кількістю, мірою, масою, обсягом;

- якісних показників (за сортом, компонентами, комплектністю) товару (послуги); стану дотримання та правильності застосування цін;

- суми справжньої вартості проданого товару (замовленої, отриманої послуги);

б) зіставлення справжньої вартості проданого товару (замовленої, отриманої послуги) з одержаною продавцем (виконавцем) платою;

в) складання за наслідками контрольної перевірки акта форми № 3 та форми № 4, що затверджені наказом Держспоживзахисту від 17.09.97 № 50.

У разі виявлення недоліків на будь-якому етапі контрольної перевірки службова особа складає проміжний акт, який підписується особою, що допустила порушення, та представником суб'єкта господарювання, що перевіряється (у разі його присутності під час перевірки).

Форма проміжного акта контрольної перевірки правильності розрахунків за реалізовані товари (форма № 4) затверджена наказом Держспоживзахисту від 17.09.97 №50.

За результатами перевірки додержання правил торговельного обслуговування службові особи органів Держспоживстандарту на підставі статті 5 Закону України "Про захист прав споживачів" мають право давати суб'єктам господарювання обов'язкові для виконання приписи про припинення порушень прав споживачів.

Особливості перевірки фактичної кількості, міри, маси й обсягу товарів

Перевірка фактичної кількості, міри, маси й обсягу товарів, закуплених для контролю, має деякі особливості.

Контрольною перевіркою встановлюється фактична (чиста) кількість, міра, маса, обсяг товарів, закуплених для контролю.

Продовольчі товари, що не> мають промислової упаковки, у разі переважування (перемірювання) на вимогу службової особи звільнюються продавцем від паперової обгортки і шнурованих матеріалів, зачищаються їхні забруднені поверхні та обвітрені зрізи (поверхній пожовклий шар у жирів).

Контрольне переважування (перемірювання) товарів провалиться, як правило, із застосуванням тих вимірювальних приладів (засобів вимірювання), що використовувалися продавцем, з наступною перевіркою на контрольних вимірювальних приладах, стан яких відповідає вимогам відповідних нормативних документів.

Перевірка маси квашеної капусти і солоно-маринованих грибів проводиться їх переважуванням разом із соком, розсолом, маринадом. Солоні квашені огірки, помідори і мочені яблука зважуються без рідини (розсолу). Нефасовані оселедці, інші риботовари, жива (снула) і морожена риба переважуються без тузлуку (розсолу), води, льоду.

Перевірка об'єму рідини (лікеро-горілчаних виробів, вина, пива тощо) проводиться за методом перевірки контрольної порції мірною колбою, циліндром (за нижнім краєм меніска), які відповідають вимогам нормативних документів. Мірна колба, циліндр, а також лійка, за допомогою якої проводиться переливання, повинні бути попередньо ополоснуті такою самою рідиною.

Перевірка маси заздалегідь розфасованих господарюючими суб'єктами сфери торгівлі і громадського харчування товарів проводиться шляхом переважування (з дотриманням відповідних вимог) 10 одиниць (порцій) цього товару (однієї дози, упаковки і дати розфасовки) або його залишку з наступним визначенням середньої ваги однієї одиниці (порції) товару.

25.2.3. Перевірка суб'єктів підприємництва працівниками Держцінінспекції
Зміст посвідчення, виданого на перевірку цін
Зміст акта, складеного за результатами перевірки цін
25.2.4. Перевірка ведення Книги відгуків і пропозицій
Книга відгуків і пропозицій
25.3. Контроль за додержання правил користування засобами вимірювальної техніки
Вимоги до ЗВТ під час перевірки
25.4. Опломбування виробничих, складських, торгових приміщень і вимірювальних приладів
Мета опломбування приміщень і несправних ЗВТ
Підстави опломбування приміщень і несправних ЗВТ
© Westudents.com.ua Всі права захищені.
Бібліотека українських підручників 2010 - 2020
Всі матеріалі представлені лише для ознайомлення і не несуть ніякої комерційної цінностію
Электронна пошта: site7smile@yandex.ru